Podignuta optužnica protiv 16 osoba i poduzeća, među njima i Lijanovići

ljubuski.info

Tužitelj Odjela za gospodarski kriminal podigao je optužnicu protiv ukupno 16 (11 fizičkih osoba i 5 pravnih osoba-poduzeća), među kojima su i vlasnici poduzeća Lijanovići.

Ovo je, objavilo je državno Tužiteljstvo, jedna od najopsežnijih optužnica za porezne utaje u postdaytonskoj BiH, a tužiteljstvo će zatražiti oduzimanje potupravne imovinske koristi.

Njih se tereti za organizirani financijski kriminal, neplaćanje poreza, poreznu utaju, krivotvorenje ili uništenje poslovnih i trgovačkih knjiga i isprava te pranje novca kojim je država BiH oštećena za više od 13 milijuna KM.

Tužitelj i šef Odjela za gospodarski kriminal, podigao je optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi:

 1. Ivanković- Lijanović Jerko, rođen 15.11.1969. godine u Širokom Brijegu
 2. Ivanković-Lijanović Slavo, rođen 30.11.1957. godine u Širokom Brijegu
 3. Ivanković-Lijanović Jozo, rođen 29.11.1962. godine u Širokom Brijegu
 4. Bahilj Milorad zv. "Baja", rođen 23.02.1953. godine u Mostaru
 5. Slišković Jozo zv."Šušić", rođen 11.12.1956. godine u Širokom Brijegu
 6. Mikulić Željko, rođen 18.1.1959. godine u Širokom Brijegu
 7. Kvesić Draženko zv. "Dražen", rođen 4.5.1968. godine u Širokom Brijegu
 8. Šakota Mirjana, rođena 13.10.1958. godine u Mostaru
 9. Galić Mirko, rođen 28.7.1954. u Grudama
 10. Čolak Miroslav zv. "Miro", rođen 16.2.1941. u Grudama
 11. Ivanković Stipe zv. "Lijan", rođen 1.08.1933. godine u Grudama
 12. "Lijanovići" d.o.o. Široki Brijeg
 13. "Mi-Mo" d.o.o. Mostar
 14. "Farmer" d.o.o. Široki Brijeg
 15. "Farmko" d.o.o Široki Brijeg
 16. "Optimum" d.o.o. Široki Brijeg

Optuženi se terete da su, u razdoblju od 2007. do 2012. godine, djelujući kao povezana skupina fizičkih osoba i pravnih osoba (poduzeća), počinili porezne utaje i neplaćanje poreza, tako što su stalnim osnivanjem novih poduzeća, s minimalnim osnivačkim kapitalom, često od samo 2.000 KM, na ta poduzeća prenosili sirovine, proizvode i opremu i nastavljali poslovanje, a stečene višemilijunske porezne dugove ostavljali na ranijim poduzećima.

Na ovaj način, koji je nekoliko godina predstavljao modus nezakonitog poslovanja u svrhu utaje poreza, optuženi su počinili porezne utaje, neplaćanje poreza i pranje novca, kojima su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 13,5 milijuna KM, za koje su oštetili državu BiH, odnosno sve građane.

S obzirom da će se u predmetu tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi u cijelom iznosu i njeno vraćanje državi BiH, postupajući tužitelj će, nakon provedene financijske istrage, zatražiti da se optuženima onemogući raspolaganje nepokretnom i pokretnom imovinom, kako bi se na kraju sudskog postupka, osigurala mogućnost naplate u korist države.

Ovaj predmet, jedan je od najopsežnijih u povijesti Odjela za gospodarski kriminal, na kojem je tužitelj Ismet Šuškić, koji je šef ovog Odjela, radio duže vrijeme sa svojim suradnicima, istražiteljima i policijskim ekspertima za financijski kriminal iz SIPA-e.

Tužiteljstvo BiH će krivnju i odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem oko 40 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priložen obiman dokazni materijal s više od 1000 materijalnih dokaza.

Glas naroda

Kad ćete uhapsiti načelnika općine Ljubuški, koji je isto tako osnovao poduzeće "Parkovi", a komunalno ostavio u dugo od cca 10 000 000,00 KM. Koliko su bezobrazni uposlenici Parkova uvjerio sam se na svojoj koži, kad sam, ne znajući baš šta se događa, s računom od JKP "LJubuški" otišao kod njih, a oni umjesto da me upozore da to nije njihov račun, nego račun druge firme,, lipo mi naplatili udarili pečat, pa kad me komunalno tužilo tek sam to otkrio, oni mi ne htjedoše prebaciti pare njima, nego one ostaše kod njih, a ja šta ću moradoh platiti i komunalnom. Imam osjećaj da sam im donio i račun od struje da bi mi ona madžaruša naplatila. E, sad ću ja tužiti Parkove

Zloporaba položaja i nesavjesno poslovanje je kazneno djelo

Zna li netko što bi sa signalom FTV sinoć?

HDZ-ovci naredili da se blokira, ukucajte na internet - emisija mreža 29.12.2015. pa pogledajte, ja sam jutros, Tiho je legenda Ljubuškog, da nema njega mi obični puk ne bi ni znali šta se događa u našem gradu, a kamoli u županiji

Danas će ubaciti na youtoube reprizu Mreže FTV.

Jada, ako nas velikobošnjački šovinisti sa FTV-a brane. Dokle smo došli...

cim neko spomene nedodirljive odmah je sovinista ,i protiv je hrvatskog naroda.
mislim da ovdje nije u pitanju ko koga brani ili ne brani ovdje je u pitanju stanje u zupaniji gdje su velika vecina hrvati ,a ti hrvati sto su nedodirljivi doveli su nas u stanje sve vece bijede i da nas ima sve manje i manje ,koji je sovinizam onda tu u pitanju .da kako sto kazu gos bradvica i ova cura koja je imala hrabrosti izaci u javnost ..u ljubuskom vlada strah i to je ziva istina i to nam se vidi

Nigdje nema slobode govora kao u našoj Općini ,volio bi vidjeti kako bi ovo funkcioniralo u širokom ...

@srp ti si diktatorski ispr,dak

TVOJ PRIJATELJ IZ BOLNICE;SRTNA NOVA I POZ TEBI I TVOJIMA IZ NJEMACKE:

jozo nemoj se se sekirati ja sam uz tebe mozes uvjek sa mnom u njemacku.

Podignuta optužnica protiv 16 osoba i poduzeća, među njima i Lijanovići
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari