Hercegovina (ne)će dobiti plin

ljubuski.info

Hercegovina ima jedinstvenu priliku uključiti se u proces plinofikacije, pri čemu postoje dva detaljno razrađena projekta od kojih bi koristi imali kako građani, tako i poduzeća na tom području. Međutim, budući u BiH mnogi hvale vrijedni projekti stoje u ladicama "zahvaljujući" birokratskom aparatu ili pak sitnim političkim interesima, tako je i ovaj put.

Podsjećamo, za financiranje velikih projekata od strane Energetske zajednice, odnosno Europske unije potrebno je da BiH konačno posloži stvari u pogledu energetskog sustava te donese državni zakon o plinu. Navedene obveze sadržane su u Drugom energetskom paketu kojeg BiH nije ispunila upravo zbog, doznajemo iz dobro obaviještenih izvora, protivljenja Republike Srpske koja smatra kako se ovdje radi o prijenosu nadležnosti.

Ministarsko vijeće Energetske zajednice jugoistočne Europe za BiH je već uvelo sankcije, doduše veoma blage, no nakon godinu dana, one bi mogle biti i radikalnije što bi se izravno reflektiralo i na projekte plinofikacije Hercegovine. Nedavno je u Beču održan i sastanak posvećen energetskom sektoru u Bosni i Hercegovini i pitanjima iz ove oblasti po kojima je Energetska zajednica pokrenula sporove protiv BiH. No, konačnog odgovora na otvorena pitanja još nema.

Drugim riječima nema nekog velikog pomaka koji bi išao u smjeru usvajanja državnog zakona o plinu i što bi značilo izbjegavanje oštrijih sankcija. U igri su milijuni eura koje bi Unija ulagala u BiH, no Energetska zajednica uputila već je prijedlog prema EU da Unija u skladu s izvršenjem naših obveza ograničava ili odobrava sredstva.

Hercegovina bi tako zbog RS-a mogla "izvisiti", a čitatelje našeg portala podsjećamo kako trenutno postoje dvije studije plinofikacije kroz Hercegovinu. Priključci plinovoda bili bi na Krku ili pak na IAP-u, a prvi prijedlog predviđa kretanje trase preko Splita, dalmatinske Zagore i Hercegovine te dalje na sjeveroistok prema središnjoj Bosni. Druga trasa o kojoj se govori išla bi od Ploča prema sjeveru, tj. Mostaru i dalje.

O isplativosti ovih projekata još uvijek je rano govoriti, no, jasno je kako su i predstavnici vlasti u Hercegovini, a posebno oni u ZHŽ-u, zainteresirani za takvo što, o čemu svjedoči i činjenica kako je Zapadno-hercegovačka županija predvidjela plinofikaciju i to se u principu poklapa s onim što je BH GAS radio u svojim studijama.

Inače, Sporazumom s Energetskom zajednicom BiH je prihvatila obvezu da će u sektoru energetike uspostaviti jedinstven ekonomski prostor, ali međunarodne obveze i dalje kršimo jer još uvijek ne postoji državni zakonski okvir kao ni regulator za plin. U svim izvješćima Energetske zajednice jasno je ukazivano kako BiH nije pokazala jasan napredak.

Karlo Lovrić [ dnevno.ba ]

Glas naroda

Selja.čine ne znaju ni što je to. Nema tko to iskritizirati na komentarima, sve je zauzeto nekim "sređivanjem".

Taće nami plin, to more puknit ko lagum. Goni to što dalje od kuće u druge šupanije.

Hercegovina (ne)će dobiti plin
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari