Moguć definitivni kolaps mirovinskog sustava

ljubuski.info

Više stotina radnika iz FBiH već je podnijelo zahtjeve poslodavcima za odlazak u mirovinu nakon što su u javnost procurili prijedlozi novog Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju po kojima će mirovine zahvaljujući novom nepovoljnijem obračunu biti niže za one koji budu odlazili u mirovinu nakon što nove odredbe stupe na snagu.

Proturječni navodi

U javnim poduzećima, agencijama, upravama, službama FBiH veliki broj zaposlenika je već zaključio knjižice te čak dobivaju otpremnine u skladu s preporukama federalnih vlasti da se smanji broj ljudi u javnome sektoru. Prema dostupnim informacijama, u MIO-u strahuju od definitivnog kolapsa mirovinskog fonda, jer se pretpostavlja kako bi broj osoba koje će sada pasti na teret Zavoda mogao porasti i na 10.000. To bi, uz sadašnju situaciju koja je neizdrživa, jer su tek jučer isplaćene sve mirovine unutar entiteta, dovelo do mogućeg kolapsa mirovinskog sustava.

"Do povećanog broja zahtjeva za odlazak u prijevremenu i druge oblike mirovine došlo je zbog neodgovornog i u konačnici netočnog iznošenja informacija u javnosti od nekih članova povjerenstva za izradu novog zakona o MIO-u, čime se stekao dojam kako će novim zakonom mirovine biti značajno nepovoljnije od onih koje se ostvaruju po postojećem zakonu. To je jednostavno dezinformacija", rekao je glasnogovornik Zavoda MIO Tomislav Kvesić. Dodao je kako novi zakon neće dovesti do diskriminacije starih i novih korisnika mirovina, tj. između postojećih i novih korisnika.

Prema navodima iz Zavoda MIO, nerealno je očekivati da će oni prije donošenja novog zakona dobiti i povoljniju mirovinu, ali su svjesni da je lavina zahtjeva pokrenuta.
"Procjenjujemo da ćemo do konca godine imati do čak 10 tisuća zahtjeva za mirovinu", rekao je Kvesić.

Po navodima iz Saveza umirovljenika od sljedeće godine postupno će se podizati broj godina starosti i osiguranja kada se odlazi u mirovinu neovisno o tome je li riječ o ženama ili muškarcima. Na kraju reforme žene će moći otići u mirovinu s navršenih 60 godina i 35 godina mirovinskog osiguranja, a muškarci sa 65 godina života i 40 godina staža. Oni koji odlaze u mirovinu od sljedeće godine visinu primanja će moći sami izračunati, kako tvrde u Udruženju umirovljenika. Radnik s 40 godina staža i plaćom imat će 40 bodova koji će se pomnožiti s općim bodom 14,31 i tako dobiti mirovinu u visini od oko 560 KM. Po sadašnjem zakonu određen broj korisnika je "nagrađen" nerealno visokim mirovinama, dok je veliki dio korisnika, napose umirovljenih do 1998., oštećen.

Bodovi ovise o plaći

Novi zakon bi tu nepravdu trebao ispraviti. Po navodima iz Zavoda MIO, novi zakon predviđa izračun mirovina prema bodovnom sustavu pri čemu bi 1 bod imao korisnik koji prima prosječnu plaću u jednom mjesecu/godini. Dva boda onaj tko je imao dvostruko veću plaću od prosječne ili pola onaj tko je imao upola manje. Zbroj bodova u radnom vijeku korisnika bi se množio s općim koeficijentom čime bi se došlo do iznosa mirovine koji je sukladan uplaćenim doprinosima.

Večernji list

Komentari

"Netko će riješiti situaciju" - prosječni Ljubušak i Hercegovac, koji stalno traži "Nekoga", da ne bi on moždane vijuge imalo napregao.

Pasivna naroda i zatucana naroda, ovo je prije za Azije, a nije za Europe.

veterani 317 sbbr sa kapije bosne oćekuju u danima blagdanskih praznika promjenu riješenja isplatni na ćekukoeficijenata pio - mio svim iz radnog vojnog osiguranja 1,485. naš stav je veš odavno poznat nije problem zakona nego primjena isplatnih koeficijenata ćista diskriminacija kod treće životne dobi od menanđmenta nekom 1,82 - 1,485 - 1,00 to je za kraći život umirovljenika - penzionera .

Moguć definitivni kolaps mirovinskog sustava

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto