Krajem mjeseca odluka o ostanku ili izlasku iz pritvora za Lijanovića

ljubuski.info

Krajem ovog mjeseca, točnije 27. prosinca istječe dvomjesečni pritvor koji je Županijski sud u Tuzli utvrdio za bivšeg federalnog ministra poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Jerku Ivankovića Lijanovića kao i njegove suradnike Merseda Šerifovića i Suada Čamdžića, pri čemu će Tužiteljstvo Tuzlanske županije donijeti odluku o daljnjim koracima vezanim uz pritvor, ali i podizanje optužnice.

Lijanović i ostali se terete za zlouporabu položaja i ovlasti vezano uz isplatu poticaja u poljoprivredi na području Tuzlanske županije u razdoblju od 2011. do 2013. godine, a u istom predmetu pritvor je određen i za naknadno uhićenog Stipu Šakića i prema informacijama iz Tužiteljstva TZ-a on mu ističe 2. veljače iduće godine.

Admir Arnautović, glasnogovornik Tužiteljstva TŽ-a za naš je list potvrdio da je Edin Ajanović, jedan od prvotno uhićenih, u međuvremenu postigao sporazum o priznanju krivice te je dobio godinu dana zatvora.

Uskoro odluka

Ostala četvorica i dalje su u pritvoru, pri čemu treba reći kako je prvotno Vrhovni sud Federacije ukinuo rješenje o pritvoru i vratio predmet na odlučivanje, nakon čega je Županijski sud u Tuzli ponovno odredio pritvor. Za sada u Tužiteljstvu TŽ-a još uvijek nije donesena odluka za navedene osobe, ali će se ta institucija vrlo brzo odrediti i po tom pitanju.

Arnautović je pak potvrdio kako Tužiteljstvo intenzivno radi na ovom slučaju te je u skorije vrijeme za očekivati donošenje tužiteljske odluke prema osumnjičenima, a idući korak je optužnica.

Odvjetnički tim Jerke Ivankovića Lijanovića također se priprema za nastavak aktivnosti u ovom predmetu uzimajući u obzir vrijeme u kojem pritvor ističe, a nakon navedenog datuma znat će se nešto više.

Optužbe

Iz Tužiteljstva Tuzlanske županije ranije su potvrdili kako je Lijanović osumnjičen da je dok je obavljao funkciju ministra u Vladi FBiH, organizirao udruženje, u kojem su bile i ostale osumnjičene osobe, zbog činjenja kaznenog djela zloporaba položaja i ovlasti, a vezano za isplatu poticaja u poljoprivredi na području Tuzlanske županije i šire u FBiH u razdoblju od najmanje tri godine. U Tužiteljstvu su pojašnjavali kako se radi o isplatama poticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011., 2012. i 2013. godini, za sufinanciranje poljoprivrednih izvoznika šljiva i krastavaca iz FBiH te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.
"Lijanović je osumnjičen da je organizirao udruženje koje je uvjetovalo poljoprivrednike da, prilikom i nakon isplate poticaja u poljoprivredi, pripadnicima udruženja u gotovini isplaćuju polovicu uplaćenih poticaja", pojasnili su u Tužiteljstvu Tuzlanske županije.

Šakić je, prema proširenoj istrazi, osumnjičen da je obavljajući funkciju savjetnika za poljoprivredu, djelovao u udruženju koje je organizirao bivši ministar Ivanković Lijanović.

Pojašnjeno je da su članovi ovog udruženja u navedenom razdoblju uvjetovanjem poljoprivrednika sebi pribavili korist u iznosu od oko 760.000 maraka.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

Glas naroda

Banda lopovska...

posalji te ga u minsko polje da razminira

Sotonska obitelj.

Krajem mjeseca odluka o ostanku ili izlasku iz pritvora za Lijanovića
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari