UniCredit bank odbila daljnje financiranje ZHŽ

ljubuski.info

Svako daljnje financiranje i krpljenje proračunskih dubioza ZHŽ kreditima od strane UniCredit banke više nije moguće.

Uprava UniCredit bank BiH u Mostaru je dobila negativnu odluku od strane uprave UniCredit group iz Milana na najnoviji zahtjev Vlade ZHŽ za financiranjem deficita u 2016. godini.

Ministarstvo financija ZHŽ je ranije prebacilo zakonsku visinu zaduženja županije, ali najnovija odluka banke ih je iznenadila, jer je do sada banka Vladi ZHŽ "izlazila u susret".

Prošle godine podignut je kredit u visini od 7.000.000 KM s dospjećem prvog obroka kredita u ljeto ove godine, a prije nekoliko tjedana ZHŽ se zadužila za 6.000.000 KM od kojeg će mrvice dobiti svi korisnici proračuna od djelatnika do socijalno potrebitih.

Alarm je davno upaljen

Alarm u ZHŽ je poodavno upaljen. Od 2010. godine deficit je porastao za nevjerojatnih 60.000.000 KM, pa tako sada bez dubioza javnih ustanova i zavoda iznosi oko 80.000.000 KM. Doprinosi nisu plaćani, a Vlada ZHŽ se svake godine zaduživala u poslovnim bankama s iznosima od 5 do 7 milijuna KM, a uzela je pozajmicu od ZZO ZHŽ I Zavoda za zapošljavanje od 8.800.000 KM. Niti djelić od ove pozajmice još uvijek nije vraćen.

Gdje je problem?

Pojednostavljeno kazano, u ZHŽ se politikom, kao djelatnosšću, bave osobe koje nikada ne mogu uspjeti u drugom zanimanju, ne znaju što znači javni interes, nemušti su da upravljaju državnom upravom, ne mogu pokrenuti kotač gospodarstva i potpuno su izolirali županiju.

Ovakav oblik političke vlasti nije kadar stvoriti nove prihode od gospodarskih djelatnosti, reorganizirati javnu upravu ili postaviti javne resurse na investicijsku burzu. I što je najgore ne znaju da korumpirana i zaostala sredina nikoga ne zanima, osim onih što love u sferi kriminala.

Zbog toga slijedi jedno jako turbulentno razdoblje u kojem se mogu dogoditi tri puta: da se masovno počnemo iseljavati, da napokon shvatimo što sadašnji režim čini ili da poumremo.
To zadnje nije moguće, jer kada nam se zalije iza ušiju dogodit će se novi hrvatski pokret.

Svaki nastavak agonije nije poželjan usprkos činjenici da bi neka druga banka mogla dodijeliti kredit županiji za nastavak vegetiranja, možda banka iz Banja Luke ili iz Turske, o čemu se govori kao rezervnoj varijanti.

Premijeru i ministrima u Vladi ZHŽ je dobro, dok narodu curi vrijeme.

Glas naroda

Ah joooooj, taman sam se naučila na visokoj nozi i peti. Aa ništa, dat će neka druga banka, past će neki direktorčić na moj šaaarm mmmm. Samo nemojte ni pomisliiiit na ukidanje ove naše voljene šupanije. Joooj, jaaaadna ako nam ne dadnu lovu i ako je ukinu, a taman se naviklaaaa. Ha, mogli bi učit od nebena kako ono uradi sa komunalnim, promijenimo ime županije u šupaniju, počnemo sa nule iii evega. Problem riješen, neka se banke drže za glavu a ne mi pošteni građani i voljena administracija bez koje ni sunce ne bi znalo odakle bi izišlo. Središnjica u Zagrebu, Vasa, je naš adut, samo nek zajaše na vlast, sve ćemo to mi riješit, zna se.

Neka ministri i njihovi uhljebnički poslušnici smanje primanja za "rad" u raznim izmišljenim odborima koje nikakvu opravdanost postojanja nisu dokazali a kamoli nešto korisno za narod uradili!

neka svi općinski i županijski djelatnici budu plaćeni prosječnom plaćom radnika u žzh i za 2 godine smo bez duga.kad ne rade ništa nek bar primaju minimalac.ili nek budu plaćeni od prireza.koliko zarade nek tu zaradu i naplate.al ne kredit treba da se pokrije nečije neznanje ili nesposobnost.nekad je bilo pravilo kad nisi ni za šta ideš u vojsku ili policiju,a danas ideš u vojsku policiju i među one koji su plaćeni iz proračuna.a ako si baš lud pokreneš firmu ili obrt.a ako imaš ijednu dasku u glavi da se javiš prijateljima biraš00387...........

svaka čast na komentaru, potpisujem

naglasak je stvoriti neku novu vrijednost što znači pokrenuti proizvodnju
Nije problem plaća već je problem nesposobni ljudi na važnim mjestima
Sposobne staviti i dodjeliti im još toliku plaću
Dostaje krepavanja i prepucavanja koliko ko zaradi....

Ako nije ministar onda je savjetnik,ako ni to onda u nekakvom odboru,samo se rotiraju paraziti,lezipogacici,uzas

Da nam nisu platformaši ostavili deficit sada bi Županija bila na konju.
Ali nema bojazni Županija propasti neće iako bi leziljebovići i iskompleksirana piskarala to željela.
Županija niti je u gorem niti je u boljem položaju od drugih.

Da nije ovih kao ti što glođu državni proračun na izmišljenim radnim mjestima,puno bolje bi bilo.Trebate partiji vi ste njeni birači pa vas zauzvrat zapošljavaju,interesantno koja demagogija vazda vam neko drugi kriv.Nisu nas opljačkali ni Sarajevo ni Banjaluka već naša udba( adz ), pošten narod to zna.Županije treba ukinuti jer ničem ne služe osim uhljebljavanju partijskih parazita.

Ja mislim da baba Iva nije parala divije zelje i na taj način uništavala našu šupaniju izvukli bi nas ovi stručnjaci iz ove kaljuže i tada bi šupanija zasjala punim sjajom.

E da je Tito živ, ja bi vas pita bili bilo ikako Županija. Bila bi SFRJOT i tačka.

da je tito živ ne bi bilo:kave ,praška,banana itd. i imali bi svi uši(vaške) u glavi ,vozili bi par-nepar, samo bi koji komunjara ima stomačić i auto tako ti je sada S.Korei e moj Veseko komunjaro stara

najviše su nam falile banane, elde...

Nemojte se plasit,sve ce vrlo lako rijesit nas ministar financija,ta nije on badava utvrđivao gradivo 15-20 godina,plus iskustvo u financijama,pravi covjek na pravom mjestu. Partija nemoze pogrijesit! E,moj narode sjetite se ovog i ovakvih u 10 mjesecu a nemojte da vam pivo i rostilj zamuti pamet

UniCredit bank odbila daljnje financiranje ZHŽ
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari