Zabrinjavajuće visoki postotak oslobađajućih presuda u slučajevima korupcije

ljubuski.info

Pravosuđe u Bosni i Hercegovini bilježi napredak u procesuiranju slučajeva korupcije no postignuti rezultati i dalje su nedovoljni za učinkovitu borbu protiv tog sve raširenijeg problema posebice stoga jer i dalje nema kažnjavanja političara povezanih s korupcijom, ocjena je Transparency Internationala BiH, koji je predstavio rezultate istraživanja učinka pravosuđa tijekom 2014. godine.

Kako je navedeno, te je godine prijavljeno 3038 slučajeva korupcije što je za gotovo 800 slučajeva više u usporedbi s 2013. godinom kada su zabilježeni najslabiji rezultati otkako TI provodi monitoring. U 2014. godini podignute su 274 optužnice za korupciju dok ih je godinu ranije bilo 263. Te 2013. godine u BiH je izrečena tek jedna osuđujuća presuda po optužnici za korupciju dok ih je tijekom 2014. bilo sedam.

Na temelju analize sadržaja sudskih presuda izrečenih od 2009. do 2014. godine TI je istodobno utvrdio kako je zabrinjavajuće visoki postotak oslobađajućih presuda u slučajevima korupcije. Udio oslobađajućih presuda iznosi čak 28 posto dok je, primjerice, kod kaznenih djela općeg kriminaliteta tek pet posto oslobađajućih presuda. Najviše je osuđenih među običnim namještenicima i takvih je najviše među 241 osobom koje su u proteklih pet godina osuđene zbog korupcije u BiH.

"Zabrinjavajuća je činjenica", stoji u analizi, "da je od ukupno 38 procesuiranih visokih dužnosnika samo njih 9 ili 19 posto osuđeno zbog kaznenog djela korupcije".

Uz činjenicu da je pravomoćno oslobođeno 53 posto osoba koje su optužene kao rukovoditelji različitih tijela državne uprave, iz TI-ja ističu kako to iz temelja dovodi u pitanje sposobnost i učinkovitost pravosuđa u BiH u procesuiranju kaznenih djela korupcije na višim razinama.

"Procesuiranje tzv. političke korupcije koja je i najopasnija u BiH je svedeno na razinu statističke greške", kazao je voditelj TI-ja za BiH Srđan Blagovčanin.

Istaknuo je kako se ovime u biti šalje poruka da se korupcija u BiH jednostavno isplati.

"Mi to ocjenjujemo poražavajućim i blagi pozitivni trend u broju prijavljenih slučajeva nam zapravo ne govori ništa pozitivno", kazao je Blagovčanin i dodao kako je bit problema u samom pravosuđu odnosno u odgovoru na pitanje je li ono neovisno i je li i samo korumpirano.

Glas naroda

Zašto se bore kao lavovi da dođu na vlast?
Čim su na vlasti kroje zakone da nesmetano kradu i upravljaju i tužilaštvom i sudstvom i mupom i svime da rade što hoće i nizašto ne odgovaraju .
Politika je biznis i sva gu-ba je pohrlila u nju jer im je isplativije bit partijski klimoglavac već radit bilo kakav posao bilo gdje na svijetu.Od rata je prošlo dvadeset god.sve je popljačkano,pokradeno,popaljeno,odnešeno,uništeno .Sve ono čime su političari upravljali i dali je itko izašto odgovarao ???Nisu nam na vlasti bili ni Mujo ni¸Savo već sve oni koji ruku na srce stave kad himna svira,desna na srcu a lijeva u tuđem džepu.Možda smo za Ginisove knjige rekorda po broju narkomana u politici i to u vladajućoj strukturi,koji i odlučuju o budućnosti grada i stoga smo dobrim djelom nažalost gdje jesmo.Nismo mi nizakakve EU a i prije će se ona raspasti već BiH uđe i Albanija nam bježi 50 god.

Dosad su nas krali, neistomišljenike ubijali a odnedavno i udaraju gdje je kraj

Možda to najbolje opisuje tekst pjesme koju potpisuje Zinedine Zidane!Kaže-Pantagana ,živina zajebana,neobrazovana, nerafinirana, ovlaštena za gana!Capisci!Understand!

nesto razmisljam da se uclanim u neku stranku ,najbolje u hdz i pocnem se baviti politikom.ne radis nista dobro zivis ,mozes sta hoces niko ti nista nesmije i u koji odbor i laganini ,1000-2000km mjesecno a zasticen ko licki medvjed

Zar je moguće da treća generacija partizančića ovako se iživljava nad hrvatskim narodom "treba tako" dopusili smo im- pa se raskomotili i pustili ih u crkvu i to u prve redove.

Naš narod je najviše korumpiran, samo ne smije se istina u oči pogledati. Dok je god razmišljanje da je korupcija normalna stvar (a to će 95% Ljubušaka reći izravno ili neizravno), političari će biti takvi. Bio na vlasti HDZ, HSP, HBŽ, HLJNJ, SFKŽ, ŽLJH, grjkasrgj ili bilo tko.

Tražili ste pa gledajte,nego tko ima za jednosmjernu kartu,nek kupuje i pravac EU jer ako ođe ostane,jad i nevoja...

Zabrinjavajuće visoki postotak oslobađajućih presuda u slučajevima korupcije

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari