Revizija branitelja će biti privedena kraju do 2018. godine

ljubuski.info

"Ovo ministarstvo jednako vodi brigu o svim bivšim pripadnicima Armije RBiH, MUP-a RBiH, HVO-a, bez obzira na njihovu nacionalnu i vojno-komponentnu pripadnost", izjavio je u federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

"Kao ministar sam dio ministarstva servisa braniteljske populacije i svakodnevno jednako pristupam svakom zahtjevu, prijedlogu, pitanju, bez obzira na to da li ga upućuju udruženja HVO-a ili ARBiH.
U kolegiju ministra, od šest rukovodećih državnih službenika dva su iz reda hrvatskog naroda, svakodnevno kontaktiramo i radimo, zajedno smo obišli sve županije u Federaciji BiH, redovno održavamo radne sastanke sa županijskim ministrima i svi nazoče tim sastancima. Mislim da bi se iz navedenog moglo zaključiti da su ovo ministarstvo i ministar za cijelu braniteljsku populaciju", poručio je Bukvarević.

Upitan u kojoj je fazi proces revizije zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite i kad će taj posao biti konačno završen, naveo je da se revizija odvija u potpunosti u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima i to potvrđuju udruženja braniteljske populacije, županijska ministarstva i Vlada Federacije BiH, kojoj Ministarstvo podnosi izvještaje svaka tri mjeseca.

"Možemo reći da je zaključno sa 1. 12. 2015. godine u prvoj fazi, dakle, na razini općinskih službi za braniteljsko-invalidsku zaštitu i grupa za vojne evidencije izvršena kontrola 120.000 korisnika prava. U ovom broju su i predmeti koji su više puta kontrolirani zbog odredbi presuda Ustavnog suda FBiH, po kojima mi već uveliko postupamo, iako su naši zakoni po tom osnovu u parlamentarnoj proceduri. U drugoj fazi, točnije na lnstitutu za medicinsko vještačenje završeno je oko 28.000 predmeta i toj fazi podliježu samo RVI. Treća faza je upravno rješavanje, gdje se donose rješenja po izvršenoj reviziji i doneseno ih je oko 32.000. Planiramo je da do kraja 2016. godine okončamo reviziju u prvoj fazi, druga faza zavisi od propusnosti Instituta za medicinsko vještačenje i procjenjujemo da bi svih 49.000 ratnih vojnih invalida trebalo biti ocijenjeno na Institutu do kraja 2017. godine. U konačnosti, do kraja 2018. godine sva rješenja bi trebala biti završena i posao revizije priveden kraju", rekao je Bukvarević.

Promatrano prema financijskim izdvajanjima, primjetno je iz mjeseca u mjesec smanjenje broja korisnika i smanjenje sredstava koja se izdvajaju, naravno i to je uvjetno, jer smanjenja nisu samo rezultat revizije već i izlaska iz prava po drugim osnovama (smrt, prestanak školovanja i drugo).

"Svatko tko nije 'izveden' iz prava po Zakonu, bit će vraćen u pravo i to je osnovno načelo zakonitosti u radu organa uprave", naglasio je Bukvarević.

Oslobođenje

Glas naroda

Ne revizija branitelja već revizija dezertera

Dajte nemojte tako ta Božić je!Naime bila je tu i Muncihen bojna,koja se hrabro borila na Maksimilijan štrase,,Ludvig štrase i dr.Takođe i na Oktoberfestu!Od ubojitih sredstava ,koristili su -velike količine -piva u bocama kao i u kriglama.Bilo je to opasno j-ne daj Bože ,mogli su past sa stolice!Onda put do stana,a na Auto Banu su čekale, dobro nam iz serije poznate Cobre. Njihov ratni put nije zaboravljen te su i u domovini darivani!Kakva revizija čovječe?

Zašto u naslovu piše "Revizija branitelja ............. ......, Stalno netko brka pojmove! Branitelji su oni koji nisu uvedeni ni u kakva prava a ratovali su do kraja rata, završili rat. Da, danas nemaju ama baš nikakvih prava. Molim autore tekstova da različite populacije branitelja oslovljavaju onime što jesu. Ako su uvedeni u nekakva prava na temelju nečega onda ih i oslovljavajete tako. Npr. "INVALIDI DOMOVINSKOG RATA" , "ZAPOVJEDNICI U DOMOVINSKOM RATU" i td. Žašto poistovjećujete u naslovima i nas normalne branitelje sa ovim navedenim skupinama. A nas, ako vam padne na pamet pa nas počnete spominjati u tekstovima, onda to činite s poštovanjem, jer smo mi to i te kako zaslužili. Ovdje jedino žalim bilo kakve stradalnike u ratu. Na moje bivše zapovjednike a i one koje su dovele do bunta prave branitelje mi se gadi.

Kako se govori o braniteljima kao da se radi o nekoj populaciji ptica koje je zahvatila neka epidemija ili nešto slično: "braniteljska populacija", "službe za braniteljsko - invalidsku zaštitu", "izvršena kontrola 120 000 korisnika prava", "predmeti više puta kontrolirani", "u drugoj fazi vještačenje završeno za 28 000 predmeta", "do kraja 2016. 49 000 vojnih invalida trebalo bi biti ocijenjeno na institutu", itd. itd... Ovo je stvarno odvratno. Ove lažne invalidnine su najveća podvala braniteljima koja je bila moguća. Uzeli su ljudima pare za lažne papire, u jedan koš strpali i dezertere i branitelje koji su platili papire a bez ikakvih primanja ostavili mnoštvo branitelja koji nisu bili spremni plaćati lažne papire.I sad oni kao nešto revidiraju, ocijenjuju, vještače, uvode, izvode...

Koji poskida zukan ili begic

Revizija branitelja će biti privedena kraju do 2018. godine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari