N. Barbarić, T. Kvesić i V. Vukojević trebaju znati - svako novo zaduživanje općine je kazneno djelo

ljubuski.info

Svako novo kreditno zaduženje općine Ljubuški nije u skladu s Zakonom o dugu, zaduženjima i garancijama F BiH točnije članku 7. koji kaže:"Gradovi i općine mogu se dugoročno zadužiti ukoliko u vrijeme odobrenja zaduženja iznos servisiranja duga koji dospijeva u svakoj narednoj godini, uključujući i servisiranje za predloženo novo zaduženje i sve zajmove za koje su izdate garancije grada i općine, ne prelazi 10% prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini."

Izradom teksta Nacrta proračuna za 2016. godinu, bez objavljivanja podataka o svim trenutačnim zaduženjima i jamstvima, izdatim od strane općine Ljubuški, njegov autor Stipe Bubalo je grubo prekršio zakonske propise kao odgovorna osoba zadužena za financije opčine.

Iduća 2016. je izborna godina i političari na vlasti ju žele predstaviti kao razvojnu, bez obzira što svako novo zaduženje općinu približava financijskom sunovratu.

Servisiranje trenutačnih kredita općine prelazi 50% proračuna, jer se onima, što se otplaćuju, trebaju dodati ovrhe na računu i dug prema Nativi u stečaju, kao i jamstva općine Ljubuški dane javnim poduzećima. To znači da servisiranje prelazi 4.000.000 KM. I bez duga prema Nativi servisiranje uveliko prelazi 10% proračuna iz prethodne godine, a njegovo ostvarenje za 2015. godine bi moglo biti oko 7.700.000 KM.

Načelnik općine Nevenko Barbarić, predsjednik OV Ljubuški Tihomir Kvesić, tajnica Vjerica Vukojević i šef financija Stipe Bubalo još više utapaju općinu u probleme. Ignoriraju sudske odluke, ne poštuju zakonske procedure, a tajnica Vjerica Vukojević, nesavjesnim radom u službi, zbog jasnih odredbi Poslovnika o radu OV Ljubuški, propušta pismeno upozoriti na ove nezakonitosti.

Nekoliko Ljubušaka upozorava na nezakonit rad

Nekoliko javnih djelatnika iz Ljubuškog su, zbog stanja u općini, najavili pokretanje nadzora nad radom općinskih službi i vijećnika po pitanju novih zaduženja.

Oni će se obratiti mjerodavnim ministarstvima i zatražiti postupak nadzora, jer je jasno da se podaci sakrivaju.

Članak 64, Zakona o dugu jasno govori:

"Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 KM do 5.000,00 KM kaznit će se za prekršaj odgovorno lice u ministarstvima, drugim organima uprave i službama, upravnim organizacijama i javnim ustanovama u Federaciji ako se:

  1. dostave pogrešni podaci u vezi sa zaduživanjem u skladu sa članom 29. stav 3. i članom 45. stav 3. ovog Zakona,
  2. prekrši ograničenje za zaduživanje iz čl. 7. i 9. ovog Zakona,
  3. prekrše procedure za zaduživanje u skladu sa čl. 21., 22., 23., 24., 25., 26., 27., 40. i 41. ovog Zakona,
  4. ne vode evidencije, niti se obavještava u skladu sa čl. 13., 14., 15., 16., 17. i 18. ovog Zakona."

Glas naroda

Anarhija cvate, oporba bez kupljenoga Vizentanera neznana - šuti, ljudi moji u Ljubuškom se uživo prikazuje serija: "Lud, zbunjen, normalan!

e stvarno sta bi sa ovim vizentanerom ...nasta njegova sutnja koja traje ...jel u pitanju strah ili novac

...vidi naroda sto sece....koda je sveti ante

nije ono narod ono je mesčini general Lepica

Vizentaner radi u Knjižnici, zaposlio ga Ivan Bebek decko presao u HDZ BiH.

bome organizira je nakve programe u knjižnici i toje pohvalno

Vizentaneru budi svoj jer samo se kukavica rđi klanja !

Nevenko nas dragi zdere ko [ * neprimjereno * ] u avangardu sa sefom nameksa.hm koji lije posao dogovaran

ajmo sad svi dignit kredite a općinare za jamce

da imaju obraza ne bi radili šta rade,čistije im [ * neprimjereno * ]o od obraza

Blatiš Nevenka 12 godina zar ti nije dosadilo, Ti si obično Đ U B R E !

Neka se vidi šta je sve radilo od firmi u Ljubuškom prije Nevenkova dolaska i kakvo je sada stanje.Izgubljena radna mjesta ,firme u stečaju čak su i rodilište uspjeli zatvoriti i preseliti u Mostar zbog blizine samo 40 km.Jedna ocjena Nevenkove vladavine je ko je jamio jamio.NEVENKO ODLAZI U ZAGREB GORE IMAŠ STANOVE.

Pa da,koliko je nevolja svi zaboravili rodilište

Retardi. Sta se moze ocekivati od njih? Neka obrazovana,kulturna,domoljubna gospoda? Da provode na radnom mjestu koliko u Diamondu mozda bi im koja ideja i sinula. Ah,da... kod njih je to u svakom slucaju nemoguce.
Bujrum

Mladež HDZ je svaki dan skupa,drže se ko pijavice jedan za drugog. Slizali se zbog interesa ko braća rođena.Nikad ni sa kim drugim ne piju kavu.I sad kažu da partija nije znala za manire.

Rodilište,vinarija,platnara,famos,soko,duhanska,komunalno,autotransport,
vodena zajednica.
Od svega ovoga i pet tisuća zaposlenih u privredi ostalo ovo:

https://www.youtube.com/watch?v=sdZZGYkYzuQ

Jeste li vi skužili gdje nam se okupljaju ovi nam vođe, u kojim birtijam, određenim, gdje se ne okupljaju privatnici i poduzetnici,ovi što ih hrane. Da ih netko ne bih zalipio kakvim iskrenim i poštenim komentarom

Još nešto, u ovoj općini nema nitko hrabriji od urednika ovog portala. Za svaku pohvalu

Oj Kvesiću ko je glasa za te

Nemoj tako drugu proviziji, on je demokratski izabran i kao takav bogom dan za uzimanje provizije

Prošlo je

9
dana
od napada ministra MUP-a na građanina Ljubuškog
i sta sad ujde vuk magare.svak suti i niko nista gore nego u komunizmu

Ovo i jesu komunisti i i njihovi potomci samo što za razliku od ovih Tito nije [ * neprimjereno * ] bio.I dobro neki dan u HR.reče Ruža Tomašić za hdz i sdp isto sra.. drugo pakovanje.

Poštovani uredniče portala svaka vam čast na ovakvom pisanju o stanju u Ljubuškoj općini.Imam jednu malu zamolbu maknite s portala Nevenka i njegove poštene pomagače za vrijeme Božićnih blagdana jer njihove gluposti gledamo svaki dan.Samo korupcija i ništa više.

Svaka čast iki za komentar i sklonite sve one koji su Ljubuški doveli na prosijački štap.

Hahaha,di su se sakrili misevi danas pa nitko ne smije nazvati Nacelnika dok daje intervju na radiju...hahaha mali misevi..

N. Barbarić, T. Kvesić i V. Vukojević trebaju znati - svako novo zaduživanje općine je kazneno djelo
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari