MUP ZHŽ se upleo u naplatu osiguranja, ugroženo 24.000 osiguranika

ljubuski.info

Već nekoliko godina, na razini FBiH, postoji pravilnik o registraciji vozila (Službeni glasnik 69/2009.) koji propisuje uvjete potrebne za registraciju vozila. Navedeno je, članak 7., uz stavak c) - za registraciju vozila uz policu osiguranja obvezno priložiti dokaz o uplati police osiguranja - stavak m). Ovaj federalni pravilnik štiti likvidnost i naplatu, te interes Osiguravajućih društava, a moguće je kako iza njega stoje privatni lobiji.

Ovaj neustavan i nezakonit uvjet (stavak m - dokaz o uplati police osiguranja), MUP u ZHŽ, kao i MUP HNŽ, nije provodio sve do 20.11.2015. Dosadašnje neprovođenje ovog Pravilnika upućuje kako županijski MUP nije bio u obvezi provoditi ovaj dio članka. Nakon intervencije direktora Agencije za nadzor osiguranja FBiH Adnana Delića (sina generala ARBiH Rasima Delića), koji preko FMUP-a šalje dopis kojim traži provođenje ove uredbe, MUP-a ŽZH, na čelu s ministrom Zdravkom Borasom, počinje primjenivati ovu odredbu, ne tražeći mišljenje županijske Vlade ili provjeru zakonitosti odluke od Skupštine ŽZH ili Ustavnog suda, budući da su unutarnji poslovi u nadležnosti županija.

Provođenje ovog pravilnika, pored upitne zakonitosti, izravno narušava jednakost svih pred zakonom, pogoduje jednim financijskim institucijama u odnosu na druge, izravno se upliće u pravne odnose osiguranika i osiguravatelja. Ovom odlukom se MUP uključuje u proces naplate, umjesto službi koje se bave naplatom i potraživanjima osiguravajućih društava. Provođenjem ovog Pravilnika MUP ZHŽ je ugrozio oko 24.000 osiguranika u našoj županiji time što se izravno upleo u rad privatnih osiguravatelja a na štetu osiguranika, kojima se ugrožava, primjerice, mogućnost obročnog plaćanja. Provođenjem ove uredbe veliki broj osiguranika u ZHŽ neće moći registrirati svoje vozilo. Također se, ovim štiti nerad Agencije za nadzor rada osiguranja.

Pravilnik ide na ruku pojedinim osiguravateljima, dok drugi nisu imali takvu mogućnost. Primjerice, da je Hercegovina osiguranje imalo ovakvu pomoć u naplati od strane MUP-a, ne bi otišlo u stečaj.

Nažalost, MUP ZHŽ je postao izvršitelj u provođenju centralizacije kroz, zakonski upitne, odluke sarajevskog kabadahije Delića, direktora Agencije za nadzor osiguranja i time izravno ugrozio osiguranike ali i nadležnosti Županije.

Glas naroda

Narode, tko god ima nekih potraživanja neka se javi u MUP, sa zahtjevom za zabranu registracije dok mu osoba koja je došla registrirati vozilo ne izmiri dug! Ako netko ne plati ratu za kredit, najbolje je da banke traže od MUP-a da mu ne da registrirati vozilo dok ne plati ratu. Ako ne platiš redovinu na kraju godine, nećeš moći registrirati vozilo! Ako županija ne uplaćuje doprinose ne može registrirati svoja vozila! i tako sve redom...

Ako muž ne izvršava bračne obveze, nema registrirat auto. To treba uvest

Eto ti županije mup-a,vlade i skupštine što će nam , kad njima zapovijeda sin generala delića haškog osuđenika

boli k...c jukića i borasa što hrvatska sirotinja ne može registrirati auto važno je vjerno služiti sarajevskim agama i neradnicima koji imaju plaću 7000 KM .

što mup ima sa naplatom osiguranja ako osiguranje dade policu osiguranja auta , što ih briga za plaćanje neka to rade služba za naplatu u osiguravajućim kućama.

ma to su osiguranja platila mito tom deliću da preko f mup-a ž mup-a vrše naplatu osiguranja auta .

U toj agenciji radi Ivić Brkić za plaću 5 tis. km ima i on prste u ovom poslu moguće da mu osiguravajuća društva sponzoriraju sina u igranju tenisa.

Sta njih briga jel se uplatilo osiguravajucoj kuci ili nije ta nemaju oni veze s tim

Nemojte zaboravit, oni su vlast, mogu šta hoće, ali nije ništa vječno

Dotični gospodin Brkić ima malo veću plaću nego što je napisano.

Ako ne platiš fratrima redovinu,nema registrirat auto.Pa ovo nema nigdje na svijetu,Da si lilijune dužan nemaju ti pravo zabranit registrirat vozilo.Koko ću zaradit za registracije kad nemam s čim na posao jer se nekom digla nekakva stvar i uveo naplatu parkinga u selendri pa zbog neplaćene kazne nemaš pravo ni disati? Kad [ * neprimjereno * ]i zafali para oni će uvest i zakon da dok voziš moraš se lijevom rukom držati za desno uvo

A što očekivati od nepismenog ministra žmup-a nego da bude loš sluga loši gospodara

žup.mup batina kojom su osiguravajuća društva podjarmili hrvatsku sirotinju ovo je suludo u hrvatskoj prosječna premija za auto 100 eur.
kod nas 150 eur. tamo daju na 12 rata i službe za naplatu osiguravatelja zovu svaki mjesec za plaćanje , ovdje ove naše sarajevske sluge traže uplatnicu da si platio osiguranje .

jeli moguće da ti osiguravatelj izda policu osiguranja auta a onda nastupa žup.mup i vrši naplatu te police za to isto osiguranje tražeći uplatnicu banke ili pošte , ma ne mogu da vjerujem .

kod nas je sve moguće pa i ovakvo podaništvo prema sarajevu
fuj šta radi žup. vlada fuj.

MUP ZHŽ se upleo u naplatu osiguranja, ugroženo 24.000 osiguranika
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari