"Švicarci" u BiH dobivaju bitku protiv banaka!?

ljubuski.info

Jučerašnja sjednica Doma naroda Parlamenta BiH na kojoj je u prvom čitanju prošao prijedlog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke (KM) koji je predložio delegat Kluba Hrvata Mario Karamatić (HSS) dala je nade kako će političari u BiH možda po prvi put u novijoj povijesti pokazati kako im je stalo do građana BiH te kako će imati hrabrosti suprotstaviti se bankarskom lobiju u BiH.

Ipak, prava bitka tek predstoji budući je na sjednici za prijedlog zakona glasovalo osam izaslanika, dok je četvoro iz RS-a bilo suzdržano, a zaključak je kako će se procedura u ovom domu nastaviti tek nakon što svoju riječ dadnu entiteti, odnosno dok se na završi procedura u entitetskim parlamentima vezana uz prijedloge zakona koji reguliraju ovo pitanje.

Srž trenutnog problema ogleda se u činjenici što predstavnici iz RS-a smatraju kako se ova procedura mora rješavati na entitetskim razinama te je upravo i zaključeno kako se entitetskim parlamentima treba ostaviti rok od mjesec dana da oni donesu zakone koji će se baviti ovom problematikom. Borba za entitetske interese u ovom bi pak slučaju mogla skupo koštati građane BiH, njih čak 9 tisuća koji imaju kredite u švicarskim građanima, pri čemu je preko tri tisuće tisuća korisnika i iz Republike Srpske.

Stoga je trenutno na predstavnicima srpskog naroda ogromna odgovornost kako bi se uhvatili u koštac s ovim problemom, a istodobno, kako bi zaobišli situaciju u kojoj će država odlućivati o nečemu za što smatraju da je nadležnost entiteta. Ukoliko pokažu dovoljan stupanj odgovornosti i ubrzaju proceduru u Narodnoj skupštini RS-a, a istodobno i federalni Parlament pokaže jedinstvo po ovom pitanju, možda će država konačno stati u kraj višegodišnjoj agoniji u kojoj se nalazi preko 9 tisuća štediša u švicarskim francima u BiH, od kojih su mnogi već duže vrijeme na rubu egzistencije.

Ljudi su ogorčeni, nestrpljivi i u očaju, a mnoge urušene obitelji i opća depresija pokazatelj su od kojeg političari ne bi trebali bježati. Kako bi se pak u startu opravdali srpski su izaslanici naglasili kako nisu protiv rješenja, dapače, ali kako za to postoji drugi, brži i učinkovitiji način.

Tako je Nebojša Radmanović iz SNSD-a je još i odbacio tvrdnje kojima su pojedinim izaslanicima stavljene na teret, a to je da oni rade za komercijalne banke.

Inače, u samom Prijedlogu zakona navodi se obveza komercijalnih banaka da izvrše konverziju kredita ugovorenih u švicarskim francima u konvertibilne marke. Konverzija se pojedinačno odnosi na kredite koji su u redovitoj otplati, kredite koje su banke jednostran o raskinule zbog nemogućnosti otplate takvog kredita od strane klijenta-korisnika, sve zatvorene kredite, kao i one za koje je izvršena prijevremena otplata.

Za sve se kredite treba se izvršiti konverzija u valutu marke po tečaju koji je važio na dan sklapanja kredita. Rok za konverziju je 30 dana, a u istom roku, banke bi bile dužne ponuditi korisnicima nove ugovore o konverziji i reprogramiranju kredita.

Karlo Lovrić [ dnevno.ba ]

Glas naroda

ajde hvala bogu konačno nešto pozitivno

"Švicarci" u BiH dobivaju bitku protiv banaka!?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari