Deseti susreti okupili Lipnjane iz cijele Europe

ljubuski.info

U Franjevačkom samostanu Hercegovačkog provincijalata u Zagrebu održana je deseta lipanjska večer u Zagrebu, tj. deseti godišnji susret Lipnjana u Zagrebu. Skupili su se Lipnjani sa svih strana: iz Lipna, Hercegovine, Zagreba i cijele Hrvatske, Europe, kao i njihovi gosti.

Susret je počeo sv. misom koju je predslavio gvardijan samostana dr. fra Dražen Tomić, koji je pozdravio Lipnjane i lipanjske goste, pohvalio rad na očuvanju korijena i učvršćivanju lipanjskoga zajedništva. Nakon toga program je nastavljen u podrumskom prostoru samostana.

Radost susreta

Nazočnima se obratio Karlo Šaravanja, predsjednik Mjesne zajednice Lipno, prenio svima pozdrave iz Lipna i zavičaja, iskazao radost i zadovoljstvo ovoga susreta te poželio da se ova manifestacija zajedništva nastavi i dalje. Skupu su se još obratili predsjednik Općinskoga vijeća Ljubuški Tihomir Kvesić i Mate Kraljević, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba. Između ostalog, na okupljanju su bili nazočni i Ante Mišetić, predsjednik Skupštine ZHŽ, Ante Beljo, predstavnik Brotnjanske zajednice, te brojni drugi.

Potom su, temeljem odluke Lipanjske zajednice Zagreb, dodijeljene nagrade zaslužnima za rad Lipanjske zajednice.

Zlatne plakete Lipanjske zajednice Zagreb dobili su: Franjevački samostan Hercegovačkog provincijalata u Zagrebu, Općina Ljubuški, Caffe bar Raffaelo, Ljubuški i Eurovip d.o.o. Čitluk za dugogodišnju i izdašnu suradnju i pomoć.

Lipnjani su i ove godine u Zagreb donijeli svoje darove, uobičajenu i bogatu lipanjsku "košaru zajedništva" (izvorne i vlastite proizvode iz Lipna i zavičaja), vidljivi znak i jamstvo zajedništva. Podizanju ugodne atmosfere i druženja uvelike je poprinio glazbeni i pjevački zbor "Laginjanke" iz Zagreba pod vodstvom i ravnanjem prof. Maje Matijašević.

Članice zbora s narodnim nošnjama iz svih hrvatskih krajeva otpjevale su hrvatsku himnu i rukovet narodnih, zabavnih i domoljubnih pjesama i zadivile nazočne svojom umješnošću.

Zvuci Lipna

Na ovoj večeri gostovao je i poznati hercegovački dvojac "2 ćellosi" (Franjo Šaravanja i Petar Medić) koji su cijelo vrijeme održavali turboatmosferu.

Ivan Šaravanja "Šitić" je s guslama u ruci i u narodnoj nošnji vratio Lipnjane u njihovu mladost i nekadašnji način življenja. Za nazočne, a poglavito za najmlađe, priređena je tombola.

Uz bogati domjenak nastavilo se zabavljati sve do iza ponoći. Skupu je nazočilo više od dvjesto Lipnjana i njihovih gostiju.

Skup je protekao uz druženje, priču, podsjećanje na Lipno i dane u njemu.

Gangalo se, pjevao bećarac i druge pjesme, zaigrala trusa... Opći je dojam da je i ovaj lipanjski zbor bio vrlo uspješan i da je lipanjska večer u Zagrebu postala nezaobilazna manifestacija Lipanjske zajednice u Zagrebu i uopće svih Lipnjana.

R.I. [ Večernji list ]

Komentari

lipno - lipnjanski
lipanj- lipanjski

valjda ovako, mada nebitno ali svake godine primjetim

ovo ništa nevaIja nema Marijana!

Tu je i on. On slika, piše, bilježi... On je ponio i višak sredstava koja će se podijeliti potrebitima i bolesnima u Lipnu... Aktivan je on.

Lipno u Poljskoj.Lipno u Ceskoj. Lipno u BiH.

Deseti susreti okupili Lipnjane iz cijele Europe

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari