BiH među prve tri države u svijetu po nezaposlenosti mladih!

ljubuski.info

Od početka globalne financijske krize, visoka nezaposlenost mladih postala je veliki problem u nizu zemalja diljem svijeta. S druge strane, svaka zemlja ima specifične uzroke visoke nezaposlenosti, koji su često isprepleteni.

Na popisu se našlo 47 zemalja, od Libije, sa stopom nezaposlenosti mladih od 24,5 posto, pa sve do Grčke sa stopom nezaposlenosti od 64,8 posto.

Francuska u lošijoj poziciji od Libije i Sudana

Francuska se s 25,3 posto nalazi na nezavidnom 45. mjestu, što je u tom pogledu čini gorom od Libije, sa stopom nezaposlenosti mladih od 24,5 posto, i Sudana, sa stopom od 24,9 posto.

Slovenija se našla na 44. mjestu, sa stopom nezaposlenosti mladih u 2014. godini koja je iznosila 25,7 posto. Kao uzrok visoke nezaposlenosti u Sloveniji navodi se ekonomska kriza koja je zemlju tresla od 2007. do 2012. godine te sklonost mladih da prihvaćaju privremene poslove, koji su prvi na udaru u kriznim vremenima.

Slijede Mađarska sa 26,1 posto, Puerto Rico sa 27,1 posto, Irska sa 27,7 posto, Barbados sa 28 posto, Maldivi sa 28,1 posto, Bahami sa 28,1 posto, Poljska sa 28,4 posto te Bahrain sa 28,6 posto.

Albanija na 28. mjestu, Crna Gora na 15. mjestu

Dominikanska Republika nalazi se na 31. mjestu sa stopom nezaposlenosti mladih u 2014. godini od 30,6 posto, Gruzija slijedi s 31,5 posto, Jordan s 31,8 posto, Albanija s 32,3 posto, Suriname s 32,8 posto te Slovačka s 33,8 posto.

Na 19. mjestu liste smjestio se Cipar s 37,1 posto, za njim idu Lesoto s 37,3 posto, Italija s 38,3 posto, Egipat s 39,3 posto, Crna Gora s 40,5 posto te Armenija s 40,6 posto.

U top 10 zemalja s najvećom nezaposlenošću mladih u 2014. godini našla se i Hrvatska, ali i Srbija te Bosna i Hercegovina.

Srbija na 10. mjestu, Hrvatska deveta

Srbiju zauzima 10. mjesto, sa stopom nezaposlenosti mladih od 46,6 posto. Budući da ta zemlja pokušava pristupiti Europskoj uniji čekaju je daljnje bolne reforme. Radni uvjeti za mlade ljude u Srbiji čine upravo tu skupinu osobito izloženom tijekom ekonomske krize.

Na devetom mjestu, sa stopom nezaposlenosti mladih od 49,5 posto, našla se Hrvatska.

Hrvatska je, prije financijske krize, uživala rast od 4 do 5 posto, no kako se nije uspjela oporaviti od krize.
"Napredak na području borbe protiv nezaposlenosti je spor",mišljenje je Svjetske banke.

Tisuće izbjeglica, koje su na područje Balkana došle s vlastitim ekonomskim problemima, mogle biti novi čimbenik rizika i po pitanju zaposlenosti.

index.hr

Glas naroda

Napredak na području borbe protiv nezaposlenosti je spor-misli Svjetska banka!Ha,ha hha h ha.Kako li su samo zaključili?Mora da su poslali experte.Stavili ih na tajne lokacije,ispred ugašenih tvornica, zamaskirali ih u polju ,punom korova i šipražja.Spojili ih Space tehnologijom.Kao-dolazi li iko na posao -pita Svjetska banka niko odgovara čovjek -sa tajne lokacije.Zaista inovativno!

Ali na prvom mjestu po "zaposlenisti" neradnika u državnoj administraciji

BiH među prve tri države u svijetu po nezaposlenosti mladih!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari