U Frankfurtu više Hrvata nego za vrijeme Domovinskog rata

ljubuski.info

U Hrvatskoj katoličkoj župi u Frankfurtu evidentirano je oko 17.000 hrvatskih vjernika.

Pretpostavlja se da je taj broj i veći jer se svi novopridošli Hrvati katolici, koji zbog teškog gospodarskog stanja u Hrvatskoj i BiH sele iz domovine, još nisu prijavili u župsku evidenciju. To je najveći broj hrvatskih vjernika u dosadašnjih 50 godina hrvatske župe u Frankfurtu. Za vrijeme Domovinskog rata taj broj je varirao između 15.000 i 16.000 vjernika. Prema izvješću o dušobrižništvu prvog voditelja misije fra Bernarda Dukića, u Frankfurtu i okolici godine 1966. bilo je oko 10.000 radnika iz bivše Jugoslavije, a od toga oko 6.000 Hrvata, otkriva sadašnji voditelj Hrvatske katoličke župe fra Željko Ćurković.

U prigodnom razgovoru, vođenom u povodu subotnje i nedjeljne proslave 50. obljetnica postojanja jedne od najvećih hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj, fra Željko uz ostalo govori o događanjima koja započinju u subotu u Frankfurtu, u dvorani Bürgerhaus Bornheim, gdje će, uz nastup raznih aktivnosti župe, biti prikazan scenski prikaz o 50 godina povijesti, života i rada hrvatskog čovjeka u Frankfurtu. Za veliki jubilej u Frankfurt stižu kardinal Josip Bozanić, predstavnik limburške biskupije Heribert Schmitt, frankfurtski dekan Johannes zu Eltz, provincijal Provincije Svetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman i provincijalka Školskih sestara franjevaka iz Splita s. Leonka Bošnjak.

Fra Željko govori i o monografiji "HKŽ Frankfurt/M" i medaljonu koji su izdani za 50. obljetnice župe te
zapisanim sjećanjima na prvu generaciju hrvatskih doseljenika, na vrijeme i način života kakav su provodili.
"Priča hrvatskog radnika u gradu na Majni započela je 1965. godine, kada su Hrvati počeli pristizati u Frankfurt, sa željom da radom u Njemačkoj sebi i svojoj obitelji osiguraju egzistenciju. Tako su napuštali Domovinu, sa stalnim mislima voljene i Domovinu. Život kojim su živjeli bio je prožet teškim radom, odricanjem i žrtvom. Ali kroz sve to ih je nosila vjera i nada da će se jednog dana vratiti u Domovinu k svojim najbližima. U tome su im ponajviše pomagali hrvatski svećenici franjevci i sestre franjevke. Oni su ih tražili po glavnom kolodvoru grada Frankfurta, okupljali su ih, tješili i hrabrili. Među prvima, 1963. godine, djelovanje među hrvatskim radnicima započela su dva bosanska franjevca - fra Tomislav Međugorac i fra Vitomir Slugić. Njihovo djelovanje, kao prvi službeni župnik Hrvatske katoličke župe Frankfurt", nastavio je franjevac splitske provincije Presvetog Otkupitelja fra Bernard Dukić.

Večernji list

Glas naroda

Neka zafale adz-u

ZNA SE zašto

neuven zna kako dovrsiti zapoceto!

da, samo što sada idu oni koji su ratovali, jer su ostali bez ičega, a oni što su bježali od rata ostaju, naravno nijedan član hdz nije otišao.

tačno tako pajdo-nikad udba(hdz) jača nije bila partijski paraziti ostaju jer ovako bezakonje im paše

ja žena i petero dice odosmo posle nove godine nemoj da niko plače znam da su ljubuški političari osjetljivi pa evo da ih pripremim na vrime

idi,ko ti brani,sritan put,hahahaah

svaka cast na komentaru

Kakav je to naslov? Naravno,oni što su zbrisali u ratu-tzv Muncihen bojna-plus oni što su ratovali a za[ * neprimjereno * ]i ih drugovi!

Mislio sam reći -za[ * neprimjereno * ]i ih drugovi!

Istina,ali gorka istina sada idu oni koji su bili u ratu a nemaju nikakva prava,ostaju oni koji su bili i ostvarili prava u dilu sa zapovjednicima i sadasnjom i bivsom politikom,cuvarima hrvatskih interesa(minhen bojnoj) nazalost ovi se nikad nece vratit!!! politika ce cuvat minhen bojnu,minhen bojna ce im davat glasove, a mi istinski branitelji morat cemo pazit da slucajno nekazemo da smo bili u ratu!!! djeca,unucad su nam zbunjena,neznaju ko smo,sto smo,kome pripadamo,o cemu frustrirani ponekad pricamo!! zar cemo dozvolit da tako ostane?? da netko gazi i pljuje nase najbolje godine?? ako to dozvomimo nista bolje i nezasluzujemo!!!

Ovo kako ti napisa ispade kao da si poražena vojska u nekom ratu...

Gaze nam ih političari.Kod nas u Ljubuškom HDZ.Pišem iz Njemačke,a čitav rat sam branio Domovinu,rodnu Hercegovinu.

Ne da ispade da smo porazena vojska, nego i jesmo porazena vojska ali od dezertera,l.o.p.o.v.a,izdajica,i vlasti koja nas je grubo i smisljeno iskoristila,iskoristila nase iskreno domoljublje

Ljudi moji jad i tuga pola ovih nasih Ljubusaka u Frankfurtu nema ni eura da dodje kuci za Bozic

pozdrav ljubuškom iz frankfurta i hvala ti dragane no koji te vrag oćera u banjuluku jesi mutav

borili smo se za adeze i hercegovinu sad nam je kuća u frankfurtu i porez plaćamo njemačkoj
to je nama naša borba dala !

pozdrav gradu ljubuškome gradu uhljeba iz vrankfurta o oćeranog naroda i branitelja i hvala vam nije vamo loše no strašno nam fali adeze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

U Frankfurtu više Hrvata nego za vrijeme Domovinskog rata
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari