Razmatra se osnivanje ureda za pomoć braniteljima HVO-a

ljubuski.info

Na posljednjoj sjednici Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora članovi su razmatrali tijek priprema za osnivanje ureda za potporu braniteljima koji bi pomagao braniteljima, svjedocima i obiteljima osoba protiv kojih se vode pravosudni procesi za ratne zločine.

Zločinački pothvat

=snivanje ovoga ureda duže se vrijeme osmišljava jer se pokazala potreba za pomoći braniteljima koji su do sada bili prepušteni sami sebi, bez mogućnosti dobivanja pravnog i drugih savjeta. Ideja se rodila s obzirom da se pokazalo kako značajan broj hrvatskih branitelja nije u stanju angažirati vlastite odvjetnike, nego im se dodjeljuju odvjetnici po službenoj dužnosti. To je dovodilo do toga da su te obrane tek formalno bile pripremane, bez jasne strategije, bez obrazlaganja šireg konteksta ratnih zbivanja.

Na ovaj bi se način najviše pomoglo tim braniteljima, ali i utjecao na pokušaje iskrivljavanja istine o Domovinskom ratu koji se nastoji krajnje obojeno prikazivati. Valja reći kako bi u ovome uredu dobivali savjete vezane uz obranu, pripremu procesa, ali bi se i savjetovali svjedoci vezani uz sudske procese. Posebno je to problematično u slučajevima ratnih zločina koji se procesuiraju pred Sudom BiH gdje su dosadašnje optužnice mahom stavljane u širi kontekst ratnih zbivanja i posve jednostrano tumačene kao zajednički zločinački pothvat Hrvatskoga vijeća obrane ili doslovno hrvatska agresija na Bosnu i Hercegovinu. Deseci su takvih primjera, a u određenom brojnu slučajeva optužnice su već podignute ili su čak donesene presude.

S druge, pak, strane, nema ni jednoga primjera da je u Sudu BiH izrečena pravomoćna presuda kojom su se masovni zločini nad Hrvatima tretirali kao zločinački pothvat. Posebno ilustrativan je slučaj ratnog zločina u Bugojnu koje je zbog broja zločina doslovno bilo grad logor za Hrvate. Prvostupanjskom presudom ovaj je zločin okarakteriziran kao zajednički zločinački pothvat Armije BiH nad Hrvatima, no u pravomoćnoj presudi taj je dio izbrisan.

Odvjetnik iz ICTY-ja

Da bi se potpuno relativizirao slučaj pobrinuo se bivši ministar branitelja Zukan Helez koji je jednim potezom pera bugojanske logore okarakterizirao kao zatočeničke centre. Istodobno, na području koje je nadzirao HVO svi su zatočenički centri ostali zabilježeni kao logori.

U uredu za potporu braniteljima bi trebao biti angažiran odvjetnik s velikim iskustvom koji je sudjelovao i u sudskim procesima koji su se vodili pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu. Izvori unutar HNS-a nisu otkrili njegov identitet.

Zoran Krešić [ Večernji list ]

Glas naroda

Jadne su obitelji poginulih, osuđenih i suđenih. Kao i do sada kradezeov hns je skup skojevaca izdajica, parazita koji su se obogatili na krvi branitelja ratnika. Progooglajte miroslav rupčić dnevno i sve će vam biti jasno. Gdje je bio draganče za vrijeme Domovinskog rata?

pa de ti nešto organiziraj, samo prrrrdite bezveze ,sve je u samom startu osuđeno na propast

pa vjerovatno zbog iskustva od posljednjih 20 godina

Covic je zgrnuo pare sa antpm jelavicem u aferi raketei minobacacke granate.nede oko 3 miliona maraka je dragance kesira u dzep

Netrebate vi davat nikakve pomoći braniteljima braniteljima pripada što vi pokradoste za ove sve godine što ste na vlasti . Neka vas je stid ako imate obraza a jesteli ikada razmislili daće vašoj dici govorit imate što su vam ćaće pokrale.

Sa figom u džepu!

Apsolutno krivi naslov za napisani tekst. Novinari, nemojte nikad generalizirati branitelje. Pišem ispred skupine branitelja koji nisu svrstani niti u jednu skupinu branitelja. Nismo ni povlašteni, nismo ranjeni, nitko nas ne proganja hvala Bogu niti nas nitko ne spominje u bilo kojem smislu a dali smo svoj doprinos (možda neusporedivo veći nego ove skupine koje su privilegirane). Mi smo iznijeli rat do kraja. Žao mi je moje suborce - branitelje protiv kojih se vode sudski procesi a nisu se ogriješili. Za takve sam spreman bilo što učiniti, ponovno se žrtvovati.... Ali dragi prijatelji što je s nama.... Što je s braniteljima koji su iznijeli rat do kraja. Što je s onima koji su iznosili svoje ranjene kolege.!?!?... Mi nemamo ništa !!!! Mi ne možemo dobiti niti posao ,- bez obzira na stupanj inteligencije ili stupanj izobrazbe. Alo..., vi što vučete političke poteze sređujući poslove svojoj rodbini i prijateljima..., jeste li svjesni što radite i u što se upuštate ???? Novinaru preporučam kada piše bilo kakve tekstove o braniteljima da nas u naslovima, a i u tekstu ne svrstava zajedno sa ostalim skupinama branitelja, jer, mi smo, duboko sam uvjeren, bili najbolji i na kraju, branitelji koji su ostvarili pobjedu.

Bravo. Evo ja predlažem novinaru Krešiću da napise jedan članak na temu ovih branitelja koji nemaju nikakva prava, ...ako ima m.uda..... Može ih oblatiti ili pisati pozitivne konstrukcije... Ako je neovisan novinar ?????? Izvoli ...

Bravo za dodulov komentar! Svaka čast i za inicijativu da se pomogne braniteljima o kojima se govori u tekstu. Kaže se "značajan broj branitelja ne može sebi plaćati odvjetnike"... E, sad koliki je to "značajan broj"?? Pa nije valjda toliko puno optuženih??? Kažem opet svaka čast za podršku ovim braniteljima, ali ja bi spomenuo jedan drugi "značajan broj" branitelja. Ima jedan "značajan broj" branitelja, o kojima govori i "dodulo", a koji su odradili i više od 20 terena u ratu a nisu "uvedeni" u "prava" koja donose po nekoliko stotina maraka mjesečno. Isto tako ima "značajan broj" branitelja koji su bili - teren ili dva zato što ih je privela vojna policija, pa uredno primaju svaki mjesec svoja "braniteljska prava". "Značajan" je i broj "branitelja" koji su bili po šumama i gorama Bavarske - i oni ,također uredno primaju svki mjesec svoja "prava". E, sad zamislite situaciju u kojoj nekim braniteljima koji nisu ostvarili "prava", oko kuće hodaju električari naše "EP HZ HB" da im isključe struju jer nisu platili recimo tri računa...A negdje iza ćoše gleda i smijulji se njegov susjed dezerter koji je donio lovu iz Bavarskih šuma a i uredno prima svoja "braniteljska prava".Ili situaciju gdje branitelj koji nije ostvario "prava" bude zaustavljen od naše policije koja ima na vozilu grb "HZ HB",i dobije 300 KM kazne jer mu je istekla registracija za "golfa" dvicu, a upravo tada projuri sa svojom "bijesnom mečkom" njegov susjed - dezerter - onaj iz bavarskih šuma. Svirne i mahne sa velikim "kezom" na usnama. O ovakvim stvarima bi se mogli pisati romani, a ne samo novinski članci. Na žalost o "značajnom broju" ovakvih životnih situacija se malo piše.

Jeli to drug Dragan ukljjcuje jos jednu masinu za pranje para? Nisu mu dosta vile u Mostaru,Zaostrogu stanovi u Zagrebu,Becu...ssve je tosteko u "vazduhoplovnoj industriji SOKO MOSTAR i potpisao CIRILICOM!!Da neznamo procitat (a i tako smo nepismeni kad za njega i takve glasujemo)i macici nakon nekog vremena progledaju vjerujem da je vrijeme da progledamo nakon 25 godina.IZBORI SU IDUĆE GODINE,birajmo po savjesti. P.S. Kaze da nam to pakuju muslimani a od SDA ga nemoze odvojit niko! Ko tu koga J.E.B.E. ?? NARODE PROGLEDAJ VRIJEME JE!!

Čoviću pa zašto spavaš 20 godina napravi nešto i za branitelje a ne samo za svoj dvorac.

Sad kad će iz prava biti izvedeno devedeset posto pripadnika HVO, neki i s razlogom, oni okreću pilu naopako. Svi na slici do rata ortodoksni Jugoslaveni i bezbožnici koji će sada eto spašavati branitelje. Kršteni kad su imali 70 kg. To su veliki Hrvati i katolici ali uskoro će sve izaći na vidjelo.

Razmatra se osnivanje ureda za pomoć braniteljima HVO-a
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari