Sindikati odgovaraju na medijsko očitovanje ministrice Mikulić o štrajku upozorenja

ljubuski.info

S obzirom na to da nam je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, konkretno ministrica Mikulić, zamjerila formulaciju po kojoj smo tražili očitovanje, a ne sastanak, dužni smo pojasniti spornu riječ. Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku (V. Anić, D. Brozović Rončević i drugi; Novi Liber; Zagreb; 2002.), svezak 7.; str. 129. - očitovati (se): 1. (što) izjaviti, iskazati, pokazati; 2. izjasniti se o čemu.

U dopisu od 8. listopada 2015., upućenom na Vladu ŽZH i MOZKŠ ŽZH, tražili smo hitno očitovanje o regresu, razlici u primanjima uposlenicima koji nisu tužili za 2103. i 2014. godinu i porodiljnim naknadama. U istom dopisu smo skrenuli pozornost na to da nam nakon potpisivanja Sporazuma u svibnju mjesecu nije ponuđen aneks navedenog dokumenta kojim bi se regulirala ostala davanja po Kolektivnom ugovoru, uključujući i obročnu isplatu dugovanja. Također smo upozorili navedene naslove kako želimo pregovarati i time izbjeći tužbe koje su (pre)skupe za obje strane.

U dopisu od 29. listopada 2015., upućenom istim naslovima, opet smo tražili hitno očitovanje u roku od tjedan dana po istim točkama. Ponudili smo obročnu isplatu regresa po dogovoru, a u protivnom najavili štrajk i nove tužbe.

Kako gore navedeni naslovi ni nakon mjesec dana nisu ni na kakav način (pisani ili usmeni) ništa izjavili, iskazali, pokazali niti se o čemu izjasnili, 27. studenog 2015. smo resornom ministarstvu i ravnateljima svih srednjih škola u ŽZH odaslali Obavijest o jednosatnom štrajku upozorenja.

Ministrica Mikulić je 1. i 2. prosinca 2015. u medijima izjavila kako je sastanak između predstavnika Vlade ŽZH i Sindikata srednjeg obrazovanja planiran idućih dana. Sindikat moli da im se javi konkretan datum jer je u tijeku već četvrti dan štrajka upozorenja, a nema nikakvih naznaka (osim izjava u medijima) o početku pregovora. Mi želimo okončati štrajk već sutra, ali to nećemo učiniti dok ne dobijemo službeni poziv u koji su uključeni svi akteri koje tražimo u pregovorima, makar štrajk trajao do kraja polugodišta ili dulje. Kolika šteta će tako biti nanesena djeci i nastavnom procesu, neka procijene nadležne institucije.

Ministrica je također ustvrdila kako od veljače plaća nije kasnila ni jedan dan, misleći valjda na 25. u mjesecu, na što moramo reći kako plaća kasni od 20 do 25 dana jer bi trebala biti isplaćena od 1. do 5. u mjesecu, a pohvalila se i redovitom uplatom doprinosa, što također nije točno jer naši djelatnici 2. prosinca 2015. nisu mogli potvrditi zdravstvene knjižice. Zna se zašto.

Ministrica je podsjetila na proračun opterećen ogromnim dugovanjima iz prethodnih godina. Pitamo ministricu ili bilo koga tko bi nam mogao dati odgovor - otkud ta dugovanja? Jesu li ih napravili uposleni u školama, policiji ili nižerangirani uposlenici u tijelima uprave? Zašto uposleni u obrazovanju moraju godinama trpjeti nemar nadležnih institucija? Gdje je odlazio proračunski novac namijenjen za doprinose i ostala materijalna davanja u godinama koje ministrica spominje i zašto se na nama prebijaju dugovi koje nismo sami napravili? Zar nismo bili dovoljno socijalno osviješteni i strpljivi kada se od nas tražilo odricanje ne bi li se "sredio" proračun? I zar nije dosta?
Regres ovisi o federalnom grantu? Zar to nije neozbiljno? Regres bi trebao biti planiran u proračunu, a navedeni grant nikako nije smio biti predviđen kao izvor sredstava za isplatu regresa. Ukoliko nije ni bio planiran, onda je to krajnja neodgovornost.

Poštovani predstavnici Vlade s kojima se trebamo sastati, Sindikat predstavlja krajnje iscrpljene uposlenike u obrazovanju. Iscrpljeni smo od štednje na nama, od nemogućih uvjeta rada, od praznih obećanja. Došli smo do točke kada je postalo teško živjeti i raditi i nećemo odustati od svojih prava. Možemo ih ostvariti mirno, kroz pregovore, ili svima mrskim sredstvima - generalnim štrajkom i tužbama. Nadamo se ovom prvom.

Dragi roditelji, molimo vas za razumijevanje i strpljenje. Znamo da mnogi rade u još težim uvjetima i da ne mogu iskazati svoje nezadovoljstvo, znamo i da mnogi vape za bilo kakvom plaćom i da im se naša primanja čine više nego dostatnima za život. Vjerujte da nisu. Čini se da smo jedino mi ostali koliko-toliko slobodni ukazati na nepravdu, a ugušimo li svoj glas, više nitko neće govoriti. Budite uz nas.

Jasminka Petric [ predsjednica NSUSŠŽZH ]

Glas naroda

Drago mi je da ste uputili pismo i pojasnili narodu za sto se borite.Iste takve problem imaju uposlenici u osnovnim skolama. Nije tesko reci "To se mene ne tice",ali mislim da su problemi u skolstvu problemi sire zajednice i drustva. Zato imate moju podrsku i ustrajte u svojoj borbi.

Krajnje je vrijeme da se prosvjetarima rijese problemi.Oni su stup drustva, uce nasu djecu, a koliko vidim jedva prezivljavaju .Jadne su im place, koliko mi poznato.Rad na crno, sramotno!!!!! Mi roditelji vas potpuno podrzavamo i nastavite se boriti za svoja prava.

Koga briga za prosvjetu,sta ce nama prosvijeta...

Baš! Zatvorit škole i dici odma tutnit diplomu u ruku ;)

kad postoji savjetnik ŠEVO, sramota moja Ružice

ovakvim postupanjem i ovakvim "ministricama" ne može se doći do rješenja i povjerenja između sindikata i vlade. "ministrice samo gledaju kako udovoljit političkim šefovima a sindikat pokušavaju prevariti na svaki način. to nije dobro tako se samo stiče još veće nepovjerenje. zahtjevi su konkretni i obvezujući temeljem kolektivnog ugovora što znači nema varanja i prodavanja štosova treba predložit razumno rješenje dinamiku i rok rješavanja. pored toga ministarstvo treba uspostaviti zakonske odnose u zapošljavanju svi ministri-ce do sada su do sada proizvodili nered po sistemu moram zaposliti svog a po tom principu moram i tvoga.

eto moja Ružice,otpati i ti jedan mandat pa ćeš za nagradu u Sarajevo ko i drugi dosad.budi poštena pa priznaj.nisu ti roditelji takvi bili.bujrum Ruže

Politika, politika i samo politika, podobnost, a ne sposobnost!

Samo naprijed prosvijetari borite se za svoja prava .

Štrajkati? U srijedu dan županije, druga srijeda dan Federacije, jedan dan izlet, drugi dan sv Nikola sad će Luca i eto ti Božića... Nigdje ovo nema na svijetu....

Prosvjetari su preplaćeni koliko malo rade!!!,rade 4-5 sati x 8 mjeseci,, znači pola radnog vremena!????

Prosvjetari , čast starijim profesorima i učiteljima i ponekom mladom prosvjetaru ali brate ruku na srce nemaju oni pojma ni očemu , tko nije ništa mogao studirat razrednu nastavu je upisao , a sad oni štrajkaju kad ostali narod traži bilo kakav posao da prehrani obitelj.

samo da nekom cuvas djecu velika je stvar, a k tome i učiš' to se nemože platit. jadni moji profesori-držite se.

Sindikati odgovaraju na medijsko očitovanje ministrice Mikulić o štrajku upozorenja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari