Hrvati preglasani u pitanju vezanom za braniteljske probleme

ljubuski.info

Na pretposljednjoj sjednici federalne Vlade bošnjački ministri su iskoristili mogućnost i nadglasali hrvatske kolege u pitanju vezanom uz braniteljske probleme. Unatoč inzistiranju hrvatskih kolega da se ne ide u nadglasavanje i da se postigne dogovor, prijedlog je stavljen na glasovanje i prihvaćen je.

Iznimka i pravilo

Prvi put se to dogodilo nakon dužeg vremena "harmonije" federalnih partnera, saveza HDZ-a i SDA, kojima su se priključile i kolege iz Saveza za bolju budućnost (SBB).

Ovaj slučaj, iako se nije radilo o epohalno važnoj odluci, potvrdio je potrebu izmjene propisa vezanih uz rad i odlučivanja federalne Vlade, dok se ne postignu sveobuhvatnije strukturne reforme vezane uz izvršnu vlast. Hrvatski su ministri, od početka rada ove Vlade, najavili da će inzistirati, a uskoro se treba očekivati donošenje izmjena Zakona o Vladi i poslovnika o radu Vlade Federacije BiH. Naime, tim bi se dokumentom, kao privremena mjera, barem u ovome mandatu, onemogućila praksa nadglasavanja uvođenjem mini-nacionalnog veta. Naime, prema prijedlogu dužnosnika iz stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS), da bi bilo koja odluka Vlade mogla stupiti na snagu, morala bi se osigurati i potpora hrvatskih ministara.

U Vijeću ministara BiH ni jedna odluka ne može proći ovo tijelo izvršne vlasti ako najmanje jedan ministar iz reda konstitutivnih naroda ne podigne ruku za nju. A na sličan bi se način stvari uredile i u Federaciji BiH. No, s obzirom na to da u Vijeću ministara, primjerice, Hrvati imaju tri ministra, a u Federaciji BiH petoricu, onda bi vjerojatno za donošenje valjane odluke trebalo dobiti suglasnost najmanje dvojice. No, ti će detalji ostati pregovaračima o izmjenama Zakona o Vladi.

Sve ove mehanizme zaštite od nadglasavanja odmah se pokušava iz Sarajeva tumačiti kao opstrukcije, no do sada se u praksi pokazalo kako se odluke koje neće imati rok trajanja puno lakše donose kompromisom, nego, pak, "na mišiće" jer se kasnije sve mogu preispitivati u proceduri proglašavanja vitalnog nacionalnog interesa, što cijeli proces nemjerljivo više usporava.

Narušeni odnosi

Odlučivanje u FBiH bilo je neusporedivo plodonosnije dok bivši visoki međunarodni predstavnik Wolfgang Petritsch nije odredbe o konstitutivnosti svih naroda na krajnje diskriminirajući način primijenio na malobrojnijim narodima. Umjesto pariteta u broju ministarstava, koji je vrijedio do 2002. godine, Hrvati su dobili manjinsku poziciju u odnosu na Bošnjake. To je dovelo do zaostajanja FBiH, produbljivanja krize i narušavanja odnosa između Hrvata i Bošnjaka.

Izmjena zakona kojom bi se odbacila mogućnost nadglasavanja Hrvata, bila bi korak u pravome smjeru povratka povjerenja između naroda, važnom za ozbiljnije reforme.

Večernji list

Glas naroda

Meni nisu krivi bošnjački Ministri i političari. Osobno, meni su krivi, ovaj naš hrvatski "[ * neprimjereno * ], ljige i destruktivci hrvatskog jedinstva " bez obzira iz koje stranke do sada dolazili a predstavljali hrvatsku komponentu. Da su se oni borili srcem za Hrvatski puk, ne bi imali ono što danas imaju... U ratu su mi bili neprijatelji oni protiv koga samo ratovali. Sada su meni i ovakvima kao ja, neprijatelji oni za koje smo i glasovali a sada zbog njih ispaštamo. Uništili ste nam živote !!!!! . I upamtite, vezano - ono iz naslova, Hrvata neće nestati, a vas što ste ovih godina predstavljali Hrvate (ali samo u svoju korist) dabogda vas nestalo !!!! Onda će sigurno biti bolje .

Bravo. Sad su Hrvati krivi, što su preglasani i što nemaju instrumenata protiv tog preglasavanja? A preglasavanje je omogućeno za vrijeme Petritscha (tzv. Barryjevi amandmani - tj. nekoliko desetaka mandmana predloženih od tadašnjeg voditelja misije OSCE-a u BiH, nametnuti od tadašnjeg visokog predstavnika Petritscha).

Osobne mržnje prema HDZ-u vas vodi toliko da bi izdali hrvatski narod u BiH.

Preglasavanje je problem. Rastuća velikobošnjačka hegemonija je ogroman problem. Rastući velikobošnjački naionalizam je ozbiljnja prijetnja Bih Hrvatima.

Lopine iz HDZ -a kritizirajte po drugim pitanjima, a ne u pitanjima, gdje nas hegemonija uništava.

Da odmah ove neznalice preduhitrim, ti zakoni su silom nametnuti od Petritscha, plus u vrijeme kad je HDZ bio izvan vlasti.

ne zanimaju njih branitelji već ministarstvo financija, elektroprivreda,aluminij i sve ono što još radi odakle još mogu pljačkat-zna se

Branitelj od prvog do zadnjeg dana sam me zanima kad će se procesuirati HVO hopovi Jelavić Rupčić Čović Medić i ostali.Hvala.

to mora uraditi hrvatska drzava nju su operusili preko hvo

Pokreni tužbu. Tko se osjeća pokradenim, pokrene tužbu i imaš pravo na to.

Stvarno smo kratkog pamćenja. Sjetite se predizborni obećanja druga Dragana & kompanije " nase je ministarstvo branitelja od toga nikad necemo odustat,stitit cemo branitelje) prvo sto su ucinili dali su to ministarstvo da bi uzeli financije. Govorili vam to nesto?? J.e.b.e. se njima za branitelje kad prođu izbori,a mi OVCE to p.u.s.i.m.o 25 godina. Dok ima ovaca treba ih sisat. Nije nama kriv ni SBB ni SDA,krivi smo mi sto glasamo za krivu stranku HDZ!!! ZASTO NEIZIĐU IZ VLADE KAD HRVATI NEMAJU PRAVA?? NEĆE JER JE NJIHOVOJ G.U.Z.I.CI.I DOBRO!! Svi na izbore i opet za ZNA SE HDZ!! Samo b.u.d.a.l.u zmija ujeda ispod istog kamena!

Ne znam na koji način predstavnici hrvatskog naroda u vlasti štite interese svog naroda, kad smo uvijek preglasani, ili nam je nešto nametnuto???

Nema instrumenata za obranu od preglasavanja (ne branim lopove iz HDZ-a, ali ovdje je tako), od kada je Petritsch više i Ashdown manje proveli (tj. silom nametnuli) Barry-jeve amandmane na Ustav Federacije BiH.

AKo hoće, Muslimani nas mogu kad god hoće preglasati i odlučivanju i u izbornom procesu.

Svaki građanin,udruga, pravni subjekt može pokrenuti tužbu.

Manje komentara i nešto uradi. "Netko drugi će" ne postoji u demokraciji i kapitalizmu.

Kako su pustili ministarstvo branitelja tako su pustili i ovo, ta nema ovdje para da se bore za to, kao što je Elektroprivreda, ovi ljudi su samo trošak.

nego šta

Hrvati preglasani u pitanju vezanom za braniteljske probleme
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari