Sedam nagrada bh. izumiteljima u Seulu, među njima i Sašenko Sadiković

ljubuski.info

Članovi Udruge izumitelja BiH na ovogodišnjoj svjetskoj izložbi inovacija u Seulu dobili su sedam nagrada za osam predstavljenih inovacija.

Sašenko Sadiković iz Ljubuškog nagrađen je za metodu sprečavanja erupcije fosilnih goriva.

Zlatnu medalju dobio je Zoran Kutle iz Širokog Brijega za napravu kojom se potonulo plovilo, bilo koje veličine, može u roku od nekoliko sati izvući na površinu. Pet radova nagrađeno je srebrenim medaljama.

Borko Babalj iz Trebinja nagrađen je za "hermetičnu pepeljaru" iz koje ne izlazi dim, niti se osjeti neugodan miris ugašenih cigareta. Ivan Milićević iz Širokog Brijega predstavio je "trajnu osnovu za saće" kojom se, uz brojne druge prednosti ekološkog karaktera, pčelarima omogućava lakši i sigurniji rad. Srebro je dobio i Josip Gujić iz Kaknja za uređaj koji omogućava svakome očistiti svoj dimnjak s tla.

Za veliki globalni problem zagađivanja zemlje kemijskim otpadom rješenje je pronašao doktor kemijskih znanosti iz Tuzle Zehrudin Osmanović svojom tehnologijom pretvaranja ovog otpada u cement čime bi se očistila nepregledna "bijela mora" od otrovnih ostataka koji nastaju proizvodnjom jestive soli i sode. Peta srebrna medalja dodijeljena je za inovaciju planetarnog ekološkog dometa.

Brončanu medalju dobio je mladi kladanjski izumitelj Avdo Halilović koji je uspješno predstavio svih 8 bh. izuma u Seulu, priopćeno je iz Udruge izumitelja BiH.

Glas naroda

Ovo su ljudi na kojima treba graditi budućnost !Čestitke!

Sedam nagrada bh. izumiteljima u Seulu, među njima i Sašenko Sadiković
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari