Neujednačena prava pacijenata po županijama, krše se odluke

ljubuski.info

Zakonom o zdravstvenom osiguranju i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i odlukom o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava propisana su prava na ostvarivanje zdravstvene zaštite svim osiguranim osobama u Federaciji BiH pod jednakim uvjetima.

Ipak, službeni podaci govore drukčije pa se tako vidi da prava osiguranika po županijama nisu ujednačena, unatoč zakonima i odlukama koje su donesene. Uzrok takvom stanju je različit sustav ugovaranja zdravstvene zaštite sa zdravstvenim ustanovama.

Stoga u planu rada Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH stoji kako je potrebno, radi ujednačavanja prava na zdravstvenu zaštitu, uspostaviti sustav ugovaranja na jedinstvenim osnovama u svim županijama u Federaciji BiH. Ujednačavanje prava na zdravstvenu zaštitu nalazi se i među strateškim ciljevima ovog zavoda. Operativno, potrebno je uspostaviti mehanizme za utvrđivanje troškova zdravstvene zaštite i ugovaranje s pružateljima zdravstvenih usluga.

"Za uspostavu jedinstvenog sustava ugovaranja potrebno je uspostaviti mehanizme za utvrđivanje troškova zdravstvene zaštite, odnosno donijeti akte na osnovi kojih se utvrđuje vrijednost programa zdravstvene zaštite, kao i vrijednost pojedinačnih postupaka i usluga zdravstvene zaštite. Osnovni akti su jedinstvena metodologija kojom se bliže utvrđuju kriteriji i mjerila za ugovaranje, tarifa zdravstvenih usluga te metodološke upute za njihovu primjenu", stoji u planu rada. Primjenu ovih akata potrebno je osigurati na području cijele Federacije BiH, a proces bi mogao biti završen u 2016. godini.

Drugi operativni cilj je unaprijediti sustav planiranja i izvještavanja o poslovanju Federalnog zavoda u oblasti zdravstvenog osiguranja na razini Federacije BiH. Podaci o stanju i poslovanju zdravstvenog sektora u Federaciji BiH prikupljaju se, analiziraju i prezentiraju nadležnim organima vlasti radi provođenja jedinstvene zdravstvene politike u Federaciji BiH te široj javnosti radi informiranja o tijekovima novca koji građani izdvajaju za zdravstvenu zaštitu.

Podaci o ostvarenim sredstvima za zdravstvenu zaštitu i zdravstvenoj potrošnji iskazuju se u dokumentu kroz Nacionalne zdravstvene račune (NHA). Ovi dokumenti su trajne aktivnosti federalnog zavoda koji se provode za svaku godinu, a obračun sredstava se svake godine dopunjuje novim podacima i usklađuje sa strukturiranim podacima u NHA.

Večernji list

Glas naroda

Prava pacijenata a i doktora koji ih liječe svaki dan su sve manja i manja, a
s druge strane zavod zožzh u grudama postaje mjesto " uhljebljenja " hdz kadrova
ali najgore vrste ( bradvica-agronom sa dugogodišnjim studentskim stažom, i onaj
što je dobio nogu u croatia osiguranju itd, Ševo, itd itd.). Zato pacijenti ( a to smo
svi mi ) za sve probleme trebamo pitati stručnjake u grudama, zajedno sa ministrom
bogutom ( briga njega on dere svaki mjesec brat bratu lovu na 4-5 mjesta ). A
vi narode što ne možete dobiti ni aspirin besplatno, ko vam je kriv. Oni imaju!.

E,moj pravaš nisi baš u pravu,šta misliš da moraš u Sarajevu, Mostaru ili Livnu tražiti svoja prava,nisam baš siguran da bi bio zadovoljniji.A daleko od toga da prava pacijenta ne treba povećavati još i više...

a jel ti mislis da si ti u pravu,samo znate reci kako je u sarajevu ,mostaru i negdje drugo.a kako je kod nas ,treba mesti ispred svoji vrat aprvo pa onda dalje

Neujednačena prava pacijenata po županijama, krše se odluke
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari