CCI potvrdio kaos u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti ZHŽ

ljubuski.info

U petak 27. studenog, CCI (Centar Civilnih Inicijativa) održao je press konferenciju u Širokom Brijegu, gdje je su predstavili rezultate kvartalnog monitoringa rada Vlade i Skupštine ZHŽ za razdoblje od 1.1.- 30.9.2015. godine.

Iznešeni su podaci koji javnosti baš i nisu previše poznati, tako da ćemo vam mi u pisanom obliku predstaviti samo dio onoga što bi svi vi trebali znati iz razloga što ti zastupnici i članovi Vlade su na toj poziciji i funkciji zahvaljujući vama koji ste im dali podršku na izborima, kao i to da uživaju u svim "blagodatima", tako da im više niste potrebni do novih izbora.

Iako je, za prvih 9 mjeseci u 2015. godini održano svega 6 sjednica Skupštine ZHŽ, niti jednoj održanoj sjednici nisu nazočili svi zastupnici. Četrnaest (14) zastupnika nije postavilo ili pokrenulo niti jedno pitanje ili inicijativu. Petnaest (15) zastupnika se nije uključilo u raspravu niti po jednoj od točaka koje su bile na dnevnom redu Skupštine, u promatranom razdoblju. Niti jedan zastupnik Skupštine ZHŽ, nije Skupštini podnio neki prijedlog zakonskog rješenja, niti je uputio amandman na neki od zakona.

Prije konkretnih mjera i efekata štednje, stiglo je novo zaduženje. Krajem promatranog devetomjesečnog razdoblja, Vlada je usvojila odluku o pokretanju procedure za novo kreditno zaduženje Županije, u iznosu od 6 miljuna KM. Radi se o zaduženju kojima će Vlada vraćati dugove prema zaposlenicima, odnosno Federalnom zavodu mirovinskog osiguranja, a taj se dug (na ime doprinosa i plaća) nagomilao na preko 28 milijuna maraka.

Skupština ZHŽ ne odriče se prava na profesionaliziranje svog statusa u Skupštini i primanja mjesečnih plaća, s Proračuna, i drugih privilegija (kao što je "bijeli kruh"), iako sjednice održavaju čak i samo jednom u tri mjeseca. U Vladi ne poduzimaju mjere radikalnog reduciranja privilegija političara, kakve provode u nekim drugim županijama. S takvim pristupom, naravno da nailaze, i nailaziti će, na otpor pri pokušajima da u mjere štednje krenu od drugih - kao što su naišli na otpor sindikata obrazovanja, koji je upozorio da "nastavnici imaju gore uvjete rada sada, nego prije trideset godina". Štednja, u situaciji rastućeg deficita, je, nužnost. Ali, odgovorna vlast, u štednju kreće od sebe i na taj način stiče kredibilitet za razgovor o toj temi sa građanima od kojih očekuje odricanja.

U kolovozu 2015. godine, prema podacima Feredalnog Zavoda za statistiku, u ZHŽ je zabilježeno 11.296 nezaposlenih osoba (dok je broj zaposlenih 17.112). Prosječna neto plaća, u istom mjesecu, iznosila je 748 KM, što je ispod prosjeka plaće u Federaciji BiH. Zabilježen je i negativan prirodni priraštaj, a već duži niz godina broj stanovnika ZHŽ se smanjuje iz ekonomskih razloga tj. zapošljavanja građana ove županije u drugim državama. Proračun županije već godinama, pa i u tekućoj, imaju socijalni a ne razvojni karakter - 60% proračuna za 2015. otpada na plaće i naknade proračunskih korisnika. Pri tome, po službenim izvorima, deficit je još u prvom kvartalu prešao 66 milijuna maraka, što je Vladu natjeralo na razmišljanje o usvajanju akcijskog plana i programa mjera štednje.

Ovo što ste sada pročitali je samo jedan dio "blagodati" koje uživaju zahvaljujući nama koji im sve to dopuštamoo. Ako imate još malo "živaca", u nastavku možete pogledati i poslušati cjelokupan izvještaj CCI-a koji nam je prezentirao rezultat rada Vlade i Skupštine ZHŽ za razdoblje od 1.1.- 30.9.2015. godine.

sirokibrijeg.info

Glas naroda

Živio Sova hašoman,

Pusti ti Sovu vi to privatno riješite
Ovdje je priča o Našoj Županiji i Premijeru, on je taj koji treba uvesti rad, red i poštivanje zakona
Daj na tu temu malo, mogu li tu ti birači malo pomoći, usmjeriti i .....................

Sova ili kukavica. Di nas zapade kukavne.

CCI potvrdio kaos u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti ZHŽ
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari