Sve veći problem ovisnosti kod mladih

ljubuski.info

Upotreba narkotika među mladima u Zapadnohercegovačkoj županiji postala je sve izraženija, a broj ovisnika raste iz godine u godinu. Uz ovisnost o narkoticima, jako je prisutna ovisnost o sportskom klađenju, kocki, alkoholu, kao i razne ovisnosti vezane uz internet.

Upravo je problem ovisnosti naveden kao jedan od prioriteta koje treba riješiti u dokumentu "Strategija razvitka Zapadnohercegovačke županije za razdoblje 2014. - 2020. godine". Naime, kako se navodi u ovom dokumentu, ovisnost je veliki problem svake općine ove županije, kako za pojedinca tako i za cijelo društvo.

"Mladi se odaju porocima ovisnosti iz različitih razloga, a neki od njih su naivnost, samosažaljenje, dosada, nedostatak obveza, nemogućnost nošenja s problemima, izopćenost iz društva, osjećaj manje vrijednosti", navodi se u dokumentu, te se posebna zabrinutost izražava zbog činjenice da su opijati sve dostupniji maloljetnicima. Dostupnost opijata, ali i kladionica, igraonica, nažalost, nalazi se u blizini škola. Kako razloga za brigu ima govore i službeni podaci Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru, prema kojima je najveći broj pacijenata koji se liječe od ovisnosti iz Mostara, potom slijede Čapljina, Konjic, Ljubuški, Čitluk i Široki Brijeg.

Kako se navodi u dokumentu strategije, u ovoj županiji ne postoji uspostavljen sustav ni izgrađeni kapaciteti za borbu protiv ovoga zla, ni u preventivnoj formi ni u procesima liječenja.
"Sagledavajući ovaj problem stvarnim očima potrebno je izgrađivati sustav koji će se moći uspješno boriti protiv ovog društvenog zla u svim njegovim oblicima", stoji u dokumentu strategije.

U rješavanje ovog problema, prema mišljenju tvoraca strategije razvitka, trebalo bi se uključiti Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, kao i NVO sektor. Sredstva koja bi trebalo uložiti u educiranje, prevenciju, ali i liječenje ovisnosti iznose oko 240.000 konvertibilnih maraka, od čega bi županija trebala sudjelovati s 40.000 konvertibilnih maraka. Za ostala sredstva planirano je prijavljivanje za sredstva iz IPA prekogranične suradnje, te iz posebnih donatorskih programa i promocija.

Marija Medić Bošnjak [ Večernji list ]

Glas naroda

najviše su se navukli na elektronski bingo i stari i mladi igraju cijele obitelji pa i baka i djed a dobitak je nemoguć ,

Sve veći problem ovisnosti kod mladih
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari