Zašto obrazovni sustav ZHŽ ne koristi iskustva obitelji Ševo?

ljubuski.info

Posljednji tekst o velikom gospodarskom uspjehu ljubuškog biznismena Milana Ševe s prihodom od 1.939.100 KM za samo 15 mjeseci rada Visoke škole LOGOS u Mostaru pobudio je veliki interes javnosti. Članak je demantirao lokalne malodušnike i kritičare, koji govore da Ljubuški nema velikih gospodarstvenika kao Široki Brijeg i Grude.

Za razliku od obitelji Ševo, koja uspostavlja učinkovit sustav obrazovanja ne samo u ŽZH, već diljem F BiH, obrazovni sustav u ZHŽ grca u problemima, bilježi milijunske minuse i dugovanja.

Mila Ševo, vlasnica srednjih škola Centar za obrazovanje u Širokom Brijegu, Educe u Ljubuškom i Visoke škole CEPS u Kiseljaku od 2010. do kraja 2014. godine bilježi prihod od 15.879.981 KM (podaci državnih agencija), dobiti nakon oporezivanja od 5.018.995 KM i poslujući bez kreditnih zaduženja. S obzirom na tendenciju dosadašnjih prihoda prihod obrazovnog koncerna Ševo u 2015. godini mogao bi dostići 7 milijuna KM, pa se ukupni dosadašnji prihod penje na vrtoglavih 25 milijuna KM.

Potez ministrice Ružice Mikulić da angažira voditelja cjelokupnog biznisa Ivana Ševu za savjetnika u Ministarstvu obrazovanja, kulture i športa u Vladi ZHŽ sasvim se doima logičnim. Očito da Vlada ŽZH nema obrazovnih eksperata, pa korištenje iskustava privatnog sektora u proizvodnji srednje i visokoobrazovanih osoba predstavlja odličan potez.

Državni obrazovni sustav u ZHŽ je izgleda teret društvu i Vladi ZHŽ . To je potvrdila i predsjednica sindikata osnovnih škola Vesna Ćorluka. Plaće profesorima i nastavnicima nisu primjerene, ne uplaćuju im se doprinosi, kasne regresi i naknade i još se protiv Vlade ŽZH  putem suda bore za naplatu dugovanja.

S druge strane privatne škole ne moraju imati veliki broj nastavnog osoblja, mnogi rade po ugovoru o djelu, barem je tako bilo do sada, a prihoda ima i za bogat marketing u zemlji i inozemstvu. Uz to, nije zabilježena osoba koja nije završila školu nakon upisa (što nije nije slučaj na Sveučilištu u Mostaru), i, što je najvažnije, ovako visokoobrazovane osobe imaju veliku prednost prilikom zapošljavanja zbog ogromnog stečenog znanja. Praksa pokazuje kako je to točno.

Nijedna državna škola nema takav spektar zanimanja, pa kod Ševa nije problem postati niti babica ili vrhunski energetičar s tri godine škole. Vrhunsku osposobljenost doškolovanja pokazuje zaposlenje rodbinski povezanih osoba u hospicij u Ljubuškom, koje ne žele raditi s pacijentima, poštujući i puštajući ispraksirane medicinske sestre vježbati za vrhunsku stručnu osposobljenost. 

Za svaku pohvalu je činjenica da, recimo, automehaničari s prosjekom ocjena u državnoj školi od 2,2, četvrtu godinu doškolovanja imaju prosjek 5. To je potpuna transformacija Hrvata u želji za učenjem i takvo samopouzdanje predstavlja jačanje duha nacije i ulijeva nadu da obrazovanje mijenja trendove od lijenosti do visokoradišne populacije.

Najavljene reforme obrazovanja od strane Vlade ZHŽ s angažmanom Ivana Ševe, vjerojatno predstavljaju podlogu za promjene na bolje, a one bi se sve više trebale osjećati kako vrijeme prolazi.

Pa upravo je to razlog što Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ZHŽ , govori kako treba sve učiniti da županija opstane upravo s vjerom u Ševe.

Glas naroda

mila ima srednju skolu kako je mogla postati vlasnica eps kiseljak i educa ljubuski hihihihihi

Za vlasništvo privatne škole se ne specificira određena stručna sprema. Nijedan zakon to ne traži, niti je zakonodavac to propisao. Ali tko će to nepismenoj [ * neprimjereno * ]i dokazati.

E kad je tako ja ću na svoju babu koja ima 4 razreda registrirat fakultet biću jeftiniji od svakog i niko neće trebat ništa polagat ako ćemo se srozavat idemo do kraja nema tog Ševe koji će me spriječiti u tome a profesori će mi biti ove fakultetlije s CEPS-a i LOGOS-a

Trebaš dobiti pravo javnosti od nadležnog Ministarstva.

Koliko nepismenih selj.ačina, to nije normalno.

To majstoreeeee

Može kad ljubuski kvazi političari predaju na tim tzv. Školama, Žana Primorac i ostali uhljebi

bit će njima ševa u mozak

a sto su pojedinci još glavom u komunizmu. Pa svugdje na zapadu i u kapitalističkim zemljama duplo više vrijedi i duplo više je priznata diploma sa privatnih škola i sveučilišta nego sa državnih ..Tamo državne škole i sveučilišta pohađaju samo socijalni slučajevi, jad i bijeda iz geta i te diplome ne vrijede ništa. Djeca imućnih i obrazovanih redovito pohađaju privatne škole i sveučilišta koja se smatraju elitnim i njih po završetku školovanja odmah čeka posao

dobra ti ova pajdo blzu je pala uhaha

nije blizu vego u sridu, za ovo smo se borili da bude sve privatno i škole, zdravstvene poliklinike i pReduzeća, i benzinske postaje, uskoro telekomi, elekteoprivrede i vodoprivrede, parking pReduzeća sve ćete da plaćate i znanje i vodu nema više džabane za raju ništa i ukop je minimum miljuipo :)

ako si naglašavao R u navedenim srbizmima, trebao si i ovo 'da' jer spada u istu kategoriju. očito si površan učenik. šta te briga! vjerojatno ti je prosjek 5. tako vas uče u privatnim školama. kome mažeš oči? ovo ovdje uspoređivat sa zapadom? ovo ovdje možes uspoređivat s ruandom.

Profesori koji radite kod Ševa ubijte se ako ste učenjem došli do diplome!

nemojte me je.b...avat pa ovo nije normalno toliko para su zdimili uništite školstvo [ * neprimjereno * ]

fratri oglasite se

Za ovo ne trebaju, jer su škole osnovane sukladno zakonu i rade s pravom javnosti. Tržište će u dugom roku ocijeniti diplome iz Ševine škole.

Fratri trebaju se ustati protiv ovog mentaliteta "sređivanja" i korupcije, koji nas vuče na dno.

nemogu vjerovat da radite ovo, Mile, Milane i Ivane sram vas bilo

Šta je ovdje protivno zakonu? Trebaju se stiditi, što rade sukladno zakonu? Zato nam je i ovako, zbog tih ljubomornih faca po cijeloj Hercegovini, nesposobni izašta i samo prosipaju otrov po kavama, komentarima i slično.

Zato je 90% komentara nepismeno, prave selj.ačine ih pišu.

rekla sam da vas treba bit sram milane sine kako si svastiku zaposlio u hospicij i kakvu si joj diplomu dao
mama mila ti je po kućama govorila o tvojim ispitima u opatiji
ovo kako radite je nezamislivo u normalnom svijetu
daj Bože da vam ode na dobro. jadne li omladine

Zaposlenje preko veze je nezakonito (u ovom slučaju ako je svastika u pitanju je čisti nepotizam), a otvoriti školu i dobiti pravo javnosti je sasvim normalno na Zapadu. Dakle za školu su komentari ljubomorni, a za zaposlenje preko veze u javnu ustanovu treba Ševe prozivati.

sramite se diploma se dobije po potrebi za 10 dana i to je vami zapad, držite radna mista državna i iza svega trgujete diplomama najčišći kriminal

Čuli, svastiku zaposlija u hospicij!? Kakvu je ona diplomu dobila od zeta? Mora da je postala dokturica! E, ja sam stvarno neupućen - nisam dosad čuo za ovo za svastiku.

Kako je Mirka Grgić završio pravo na Sveučilištu u Mostaru dajte vidite i koliki mu je prosjek ,zlobnici jedni i da u širokom je sve u najboljem redu,nitko nama nije kriv doli sami nas Ljubušaka...

Drage isfrustrirane učiteljice recite pošteno koliko vas nije završilo u Mostaru ,sve upisane ste završile doduše niste davale pare davale ste što ste imale dati i naravno one koje su zatrudnila nisu završile.

Evo da Vam se obratim, imam 54 godine i umalo sam završila sridnju trogodišnju.
Obraćam Vam se sa ovo umalo jer sam nekoliko puta propala pa bi tila sada steći diplomu sridnjeg obrazovanja a kako čujem moglo bi se nastaviti i studij.
Uvik sam željela biti doturica ili bože mi prosti advokat, pa vas molim recite mi osim 150 maraka triba li mi vaditi likarsko uvjerenje.
Ako triba to bi bio mali problem kažu da sam ono kako da kažem, ne bi vako javno ili u Vas morem kupiti i likarsko da se ne matletiram za svoje a sutra ako mi udobrovoljite Vaše markice.
Ovo vam pišem jer sad radim na radnom mistu u ministarstvu,pa bi mi do kraja završena osrednja škola a bogme i vakultet kad bi se da skucati priko vas podiglo rejting i primanja na mome radnom mistu.
Inače sada obnašam dužnost savitnika ministra a sa do kraja završenom sridnjom škulom i Bože pomozi sa malo više para vakultetom bi mogla biti možda i sam ministar.
Pa zato molim ovaj portal ili ove iz uprave dinose završavaju vakulteti kako li rekoste "MOGOS"
da stave adresu na koju ću poslati molbu i lovušu, unaprid vala.
Eee umalo zaboravi kazati da sam u Partiji o Bože mi prosti tu sam bila prije rata kao i Vi u HDZu malo prije nego sam dobila posa u ministarstvu.
Vaša Anđuka.
ps. čujem da je puuunoo ministara vako ko što bi i ja tila pa vas molim da mi udobrovoljite.
Eeee tako i triba čuli kod svoji para još i da moram učiti, konačno neko pametan da otvori vake škule di svako more završiti a ne ko bud*letina učiti dan noć.

Anđuka, kad Ćane i Lijanovići dođu, oni će ti srediti. Oni su te razine pismenosti. Konobar će ti kao bonus srediti mirovinu.

Ovaj zadnji komentar bi se trebao pročitat na nedjeljnoj misi,sramota ovako nešto napisat.

Ljudi,okanite se covjeka,ignorirajte ga,ne idite kod njega na fakultet ili otvorite nesto sl.i vi uzmite pare,sta glumite,sad vi ispravni a Sevo ne valja.Nikad ne pisem kom.ali ste stvarno pretjerali,usput nije mi prijatelj

Tuga je ovo štancanje diploma.Nemjerljiva šteta društvu, našoj sadašnjosti a tek budućnosti.Pohlepno, sebično i uništavajuće.Poštenije su pare od ku..aluka.

Bravo!

j.d. svaka cast :)

Je li to misliš moj zahtjev da bidnem malo škulovanija čitati na misi 'rđo jedna nevaspitana, napiši svoj pa neka ti ga čitaju šta si lubomoran na moj posa i moju uspišnu karijeru.
ps. koji belaj i tebi smeta upisati se u Partiju, ajde đavle opet ja na staro u HAJDEZe pa da bidneš uspišan ko ja i moji Partijski drugovi, nu opet ja Partijski pa Partijski ne da nam se istrati iz glave pardon HDZ kolege san mislila reć.
Zato kani se ti nas sirotinje što živimo sa vaši leđa imaš ti i svog posla.
Tvoja Anđuka!!!

A Jure mu pomoćnik

A vidi jure klimavca

Nemojte vi obrazovani u HDZ nego hajdete u Marije Herceg i pokrovitelja iza zavjese Tonće Pavlovića,inače magistar,tamo ćete biti shvaćeni .

Šta vam sad Jure nevaIja,da mi je vidjeti ove komentatore .

Nekad davno je nastao vic o hercegovcu koji traži posao na brodu, pa ga pitaju zna li on plivati, a ovaj odgovori da ne zna, ali ako treba "papir"- on će donijeti. To je tada zvučalo čak i simpatično, jer znalo se da toga ima, ali u beznačajnim "količinama". Više se to smatralo nekom antihercegovačkom kampanjom. Ovaj vic se sada može smatrati crnim humorom, jer smo mi zahvaćeni jednom strašnom epidemijom lažnih papira: lažne diplome, lažne invalidnine, lažne mirovine, lažna uvjerenja svih vrsta...Što je najgore, većina više i ne cijeni pravo znanje, pošten rad i sl.

Oduvijek ovaj narod je tomu sklon. Pokvarilo bi i Norvešku i Švedsku, kad dođu gore. Ne valja ovaj mentalitet ni 5 para.

Kakva Marija ,Hodža i azem prave ekipu za MOST u Ljubuškom,imaju već preko 1500 članova samo je sve još u tajnosti..

Ima li itko ondje u AGAPE da je kod privatnika zaradio bar 2.000 - 3.000 kerma?

25 MILIONA maraka naplatili diplome
Ovo treba dobro ispitat!

Da šteta za ovaj jadni narod iznosi 'samo' ovih 25 to bi još bilo i podnošljivo.Šteta koju rade je neprocjenjiva.Ne trebaju nam drugi neprijatelji.

Odakle ovi podaci ,naravno da nije ovako ali treba uništiti sve u Ljubuškom ,zna li autor da u širokom imaju dvije škole za koje nikada niste čuli i nisu uredne ,ima i u širokom više portala nego u Ljubuškom pa zašto mili Marušić ne napravi prilog o tome.

Dobro je Milane, ne trebaš šarati komentare..I sve ovo vam malo, već još daj skupštinski paušal, odbore, nadzorni Doma..Nema tu blagoslova jadan ne bio, nema jadan..

Džaba mu sve, iskompleksiran lik totalno.

Loki udari se u čelo nečim tupim

Inspektori nadziru rad škola.

Što kupujete diplome kad ste pošteni, što glasate za one sa kupljenim diplomama, ta neće raditi u privatnika, samo na izborim im dati nogu

Moj auotre, tekstopisče, nisi normalan.
Ako već tako pišeš, aj nam molim te objasni kako su učiteljice u radnom odnosu, postale profesorice i to na državnim fakultetima?

Trebao bi nam objasniti što je loše u ovim školama, pa bi trebao opisati privatne škole po istočnoj strani, po banjaluci, svi narodi imaju škole i daju diplome, a vi se uhvatili što mi možemo imati diplomu.
Možeš malo kritizirat što su tako skupe godine, ali nisu ni na državnim jeftine, a gdje su tek diplome odnosa s javnošću i slične, sve plati i imaš.
Što si se uhvatio Ševa, kralju moj, ideja je bitna, a oni su nekako došli do super ideje i imaju odličan posao.
ŠTo udaraš po privatnicima?
Koliko pišete loše o nekim privatnicima rekao bi čovijek da je Ljubuški jak i financijski i gospodarski, toliko privatnika koje blatite nije ni mala brojka.

Žana Primorac i ostali propaliteti predaju maglu u Ševa, te uzimaju lovu gdje god stignu

Odao se komentator;)Pogledajte završetak treće rečenice u komentaru..' a vi se uhvatili što mi možemo imati diplomu'.Još finih misli pročitasmo, tipa 'kralju moj oni su nekako došli do super
ideje'.Ovo piše netko tko zna kako 'nekako' dođoše do ove ingeniozne
ideje...'kralju moj', tako ti je:)

Zašto obrazovni sustav ZHŽ ne koristi iskustva obitelji Ševo?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari