Županijska akcija pojačane kontrole prometa

ljubuski.info

U cilju poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti u prometu Uprava policije MUP-a ŽZH zavela je županijsku akciju pojačane kontrole prometa pod nazivom "Zima - sigurni u prometu".

Tijekom akcije "Zima - sigurni u prometu", koja će biti provođena od 15. studenoga do 15. travnja 2016. godine, MUP ZHŽ će djelovati preventivno i represivno.
Preventivnim aktivnostima policijski službenici će vozače motornih vozila upozoravati na važnost pripreme vozila za zimske uvjete vožnje.

Represivne aktivnosti će biti fokusirane na otkrivanje i kažnjavanje sudionika u prometu koji ne posjeduju propisanu zimsku opremu, te koji čine najteže prometne prekršaje kao što su upravljanje motornim vozilom pod utjecajem alkohola, upravljaju motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, koji upravljaju neregistriranim motornim vozilom ili prekoračuju dopuštenu brzinu kretanja vozila.

U razdoblju od 15.11. tekuće godine do 15.4. sljedeće godine, na teritoriji BiH zakonski obvezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete, s tim što se pod zimskom opremom podrazumijeva slijedeće:

Za motorna vozila do 8 sjedala i motorna vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone:
Pneumatici sa zimskim profilom (zimske gume) na svim kotačima, s tim što dubina gazećeg sloja mora iznositi minimalno 4mm ili pneumatici sa ljetnim profilom (ljetne gume), s tim što dubina gazećeg sloja minimalno 4mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.

Za motorna vozila sa više od 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase preko 3,5 tone:
Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim točkovima (zimske gume), s tim da dubina gazećeg sloja minimalno 4mm, lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili pneumatici sa ljetnim profilom s tim da dubina gazećeg sloja mora iznositi minimalno 4mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta (kada pada snijeg i zadržava se na kolniku, ugažen snijeg na kolniku, kiša koja se ledi na kolniku, zaleđen kolnik) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Pod zimskim uvjetima prometa na cestama smatra se postojanje najmanje jedne od slijedećih situacija:

  • a) kada pada snijeg i hvata se na kolniku,
  • b) kada na većoj površini kolnika ima ostataka ugaženoga i sleđenoga snijega,
  • c) kada pada kiša i ledi se na kolniku,
  • d) kada je kolnik zaleđen.
MUP ZHŽ

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari