Samo u prošloj godini političke stranke naplatile oko 24 milijuna maraka!

plakati

Raspodjela blizu tri milijuna maraka, koja iz proračuna Federacije BiH idu na ime financiranja rada političkih stranaka koje imaju svoje zastupnike u federalnom Parlamentu, nije obavljena na zakonit način.

Transfer političkim strankama u 2014. godini iznosio je 2,999.998 KM, a sva raspodjela tog novca regulirana je Zakonom o izvršavanju proračuna FBiH za 2014. godinu. Njime je predviđeno da se sredstva za financiranje političkih stranaka raspoređuju na način da 40 posto od predviđenog iznosa pripada političkim subjektima koji su zastupljeni u Parlamentu FBiH, u jednakim iznosima, a 60 posto prema broju zastupnika i izaslanika u domovima Parlamenta, i to na sami dan dodjele mandata.

U postupku revizije utvrđeno je da odredbe Zakona o izvršavanju proračuna FBiH za 2014. godinu nisu usklađene sa Zakonom o financiranju političkih stranaka kojim je propisano da se 30 posto sredstava dijeli jednako svim političkim strankama koje su osvojile mandate, 60 posto sredstava prema broju zastupničkih i izaslaničkih mandata, koje svaka politička stranka, koalicija političkih stranaka, odnosno neovisni kandidat ima u trenutku dodjele mandata. S tim da i 10 posto ide srazmjerno broju zastupnika i izaslanika.

Prošla federalna Vlada je trebala, kako napominju revizori, svojim aktima točno definirati nadležnosti i zadatke tijela za kontrolu utroška namjenskih sredstava i utvrditi precizne rokove za uvid na terenu i sačinjavanje informacije. Federalna Vlada je prilikom donošenja Zakona o izvršenju proračuna FBiH trebala poduzeti aktivnosti da one budu u potpunosti usklađene s odredbama Zakona o financiranju političkih stranaka. Spomenimo da političke stranke s raznih razina vlasti godišnje izdvajaju oko 15 milijuna KM. Središnje izborno povjerenstvo BiH, koje ocjenjuje financijske izjave političkih stranaka, suočava se s problemima u vršenju kontrole zbog nedostatka istražnih ovlasti i nedovoljne transparentnosti poslijeizbornih financijskih izvješća.

Samo u prošloj godini političke stranke su iz proračuna na svim razinama - od državnog, entitetskih, županijskih do općinskih - naplatile oko 24 milijuna maraka. Na postojeće zakonske odredbe, koje dopuštaju širok manipulativni prostor za malverzacije, više puta je ukazala skupina država Vijeća Europe za borbu protiv korupcije (GRECO). Spomenuto vijeće je bh. vlastima uputilo i niz preporuka čija bi provedba osigurala transparentnost u trošenju proračunskog novca i spriječila zloupotrebe, međutim, sve su ostale "na papiru". Prema obvezama koje je BiH preuzela, a čiji je cilj članstvo u Europskoj uniji, mora se promijeniti i kompletan sustav financiranja političkih stranaka. Tu bi moglo ozbiljno zapeti jer se radi o milijunima maraka čija se potrošnja ne nadzire i ne kontrolira. Europska unija inzistira da vlasti žurno donesu i novu realnu strategiju borbe protiv korupcije za razdoblje 2015. - 2019. godina u koju mora biti uključen i novi sustav financiranja političkih stranaka.

Najviše novca SDP-u

U razdoblju od 2010. do 2014. godine stranke koje su imale svoje zastupnike i izaslanike na svim razinama zakonodavne vlasti dobro su novcem poreznih obveznika napunile svoje blagajne. SDP je naplatio 15,5 milijuna maraka, SDA 12,5, SNSD 10,3, HDZ 7,4 milijuna maraka. Stranci za BiH isplaćeno je 6,7 milijuna maraka, SDS-u 5,7, a SBB-u pet milijuna maraka. Narodna stranka Radom za boljitak naplatila je iz proračuna 3,4 milijuna maraka, PDP 2,6, HDZ 1990. 2,4, DNS 2,3, SP 1,3, a HSP 1,1 milijun maraka.

Zdenko Jurilj [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari