ZHŽ: U šest godina broj osnovnoškolaca manji za 2648!

djeca

U posljednjih šest godina broj učenika u osnovnim školama u Zapadnohercegovačkoj županiji je manji za 2648.

Prema podacima iz dokumenta "Strategija razvitka Zapadnohercegovačke županije za razdoblje 2014. - 2020.", tijekom 2009. godine osnovne škole u ovoj županiji je pohađalo 10.896 učenika, a danas ih je, prema podacima Ministarstva obrazovanja, kulture i sporta ZH županije, u školskim klupama 8248.

Zanimljivo je spomenuti kako je u samo godinu dana u školama bilo skoro 1000 učenika manje.
"Tijekom 2010. godine osnovne škole u Zapadnohercegovačkoj županiji pohađalo je 9927 učenika, a 2011. ova županija je imala 9546 osnovnoškolaca", stoji u spomenutom dokumentu.

S druge strane, u srednjim školama na području ove županije bilježi se rast broja učenika. Prema podacima iz spomenutog dokumenta, u vrijeme njegove izrade (2012. - 2013.) u srednjim školama na području ZH županije bilo je ukupno 4168 učenika, dok ove školske godine srednje škole pohađa 4248 učenika.

U okviru strukovnih škola na području Zapadnohercegovačke županije postoji čak 27 različitih zanimanja. Ipak, prema pokazateljima od prije tri godine, među učenicima je i dalje najpopularnija opća gimnazija.
"U svim gimnazijama upisano je 1726 gimnazijalaca, a u srednjim strukovnim školama ukupno 2442 učenika različitih strukovnih zanimanja", navodi se u dokumentu strategije razvitka.

U istom dokumentu stoji i kako je u srednjoškolskom obrazovanju županije zaposlen 261 nastavnik. Iako škole nude velik broj zanimanja, u dokumentu strategije se upozorava kako nastavni planovi nisu usklađeni s potrebama tržišta rada, te da bi se time trebalo pozabaviti.
"Srednje škole u ZH županiji, te njihovi nastavni i školski programi su inercijom nastavili djelovati uglavnom po modelu koji se desetljećima uhodao u prethodnom državnom sustavu koji je imao potrebu za kadrovima za tržište rada koje je drugačije funkcioniralo i u potpuno drugačijim uvjetima", navodi se u dokumentu, te se ističe kako su danas potrebni što kreativniji i što inovativniji školski planovi i programi kako bi proizvodili znanja i vještine koje imaju stvarno mjesto na tržištu rada.

"Prilagodbu treba napraviti nakon rezultata u izradi analiza trenutačnih potreba tržišta rada, kao i izrade procjena budućih kratkoročnih i dugoročnih potreba tržišta rada", zaključeno je u dokumentu strategije.

Marija Medić Bošnjak [ Večernji list ]

Glas naroda

Ova njihova strategija je bez strategije, mrtvo slovo na papiru, oni su samo sposobni uzeti što se uzeti da, i to je njihova strategija, narod ma ko ga šiša, pokazujemo pravo lice...

Ona je dobra što netko davno reče "Onaj zadnji kada pođe da ne zaboravi ugasiti svijetlo."

Partijaši "uspješno završavaju započeto"!

Postavlja li itko pitanje ministrici i premijeru zašto se isto ili više novaca izdvaja za plaće koje su 3,09 % manje nego 2010. a 23% učenika manje u osnovnim školama. U srednjim školama nema toliko učenika učenici se prijave u gimnaziju i strukovnu, ravnatelji pošalju zahtjev za broj odjela pa poslije friziraju odjele npr. od 120 učenika prave 5 odjela. To je samo zato da bi se izmislila radna mjesta, a kako se polaže stručni ispit za podobne kad se prijavljuju stavlja im se datum "ne da su počeli stažirati prije 3 mjeseca nego da su položili pripravnički prije pola godine" jedino što ova ministrica zna je smjestiti podobne. Ona je veće zlo za ovu županiju nego bijela kuga-

ZHŽ: U šest godina broj osnovnoškolaca manji za 2648!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari