U Ljubuškom otkriveno nalazište iz mlađeg kamenog doba

ljubuski.info

Na položaju velike stine (zaseok Beriš), na Humcu kod Ljubuškog, otkriveni su tragovi neolitičkog naselja otvorenog tipa. Arheološki potencijal ovog lokaliteta uočen je terenskim pregledom u okviru projekta "Rimska i kasnoantička nalazišta uokolo lokaliteta Gračine; Dokumentacija i nedestruktivne metode istraživanja" u suradnji Općine Ljubuški te Poljskog instituta za arheologiju. Shodno tome, planirana su i realizirana probna iskapanja koja su potvrdila naslućivanje karaktera nalazišta i datacije.

Iskopavanje je organizirano u suradnji kulturno-sportskog centra Općine Ljubuški te djelatnika za arheologiju Sveučilišta u Mostaru, Mirka Rašića i Tina Tomasa, kao i arheologa Josipa Tabaka i studenta arheologije Tomislava Mihalja. Značajan doprinos, ubiciranju, logistici i realizaciji ovih iskapanja dali su sumještani Krešo Vujević te Vinko Herceg.

Probnom sondom otkriveni su ulomci neolitičke keramika, kremena i životinjskih kosti u intaktnom kulturnom sloju, u kontekstu potencijalnog naseobinskog objekta. U subhumusnom i humusnom sloju zahvaljujući recentnoj meoliorizaciji terena pronađene su velike količine kasno antičke keramike koja potvrđuje i znantno kasnije trajno ili privremeno prebivalište.

Neolitik ili mlađe kameno doba je prapovijesno razdoblje obilježeno značajnim prije svega gospodarskim i društvenim promjenama koje su implicirale čitav niz novih pojava u materijalnoj i duhovnoj kulturi prapovijesnih ljudskih zajednica. Novuum koji bitno određuje neolitik je gospodarstvo zasnovano na stočarstvu i zemljoradnji, čime je osigurana konstantna i relativno sigurna dostupnost hrane, te sjedilački način života koji je organiziran u naseljima permanentnijeg tipa. Najvažniji aspekt koji se javlja u materijalnoj kulturi neolitičkih zajednica su predmeti od keramike (naročito keramičko posuđe), koji postaju osnovni element u određivanju neke neolitičke kulture. Koje su prema vlastitim afinitetima, i na sebi svojstven način tu keramiku izrađivale i ukrašavale. Keramiku pronađenu na lokalitetu Beriš možemo datirati u srednji i kasni neolitik (5000-3500 g. pr. Kr.).

Općenito kroz prapovijest, kulturno-povijesni razvoj Bosne i Hercegovine u velikoj mjeri je određen prema geomorfološkim kriterijima. Tijekom neolitika to je možda i najviše izraženo, s jasno izdiferenciranim kulturnim zonama, od kojih je Hercegovina najviše individualiziran areal. Naime, prirodno gravitiranje Hercegovine istočnoj Jadranskoj obali ostala je trajna odrednica ukupnih razvojnih procesa tijekom neolitika koji su u velikoj mjeri kompatibilni s onima dokumentiranima na širem prostoru istočnog Jadrana i Mediterana. Prema tome stariji neolitik Hercegovine obilježava razvoj impresso kulture, srednji neolitik danilske, a mlađi neolitik hvarsko-lisičićke kulture. Na prostoru Hercegovine poznato je više neolitičkih nalazišta od kojih izdvajamo Ćiševine u Lisičićima kod Konjica, Zelenu pećinu iznad vrela Bune kod Mostara, Čaire, Hateljsku pećinu, Lazarušu i Jejinovaču kod Stoca, Vukove njive i Žukovičku pećinu kod Posušja te Ravlića pećinu iznad vrela Tihaljine u Drinovcima i dr. Neolitička nalazišta na otvorenom iznimno su raritetna, lokalitet u Berišu, poradi položaja između dvaju rijeka u polju, i goleme koncentracije vode, možebitno predstavlja neolitsko sojeničko nalazište otvorenog tipa. Sustavna arheološka istraživanja ovog nalazišta doprinijet će sažetoj interpretaciji.

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
Mirko Rašić

Komentari

Svaka čast Mirku; u zadnje vrijeme on više istraživa na području Ljubuškog nego svi arheolozi skupa u BiH.

otkrite koje novo radno mjesto pa ce biti bolje sta iskopavate stare limine

Siromahu, nisi ni svjestan što Mirko radi.
I te kakva radna mjesta su tu, samo nitko od nas ne želi to vidjeti i započeti, a tko konačno i probije "led" sljedit će ga svi tek kad počne ostvarivat rezultat, ali samo iz zavisti,

De ne blesaj koga ovo zanima , nije ti ovo Peru !

Zasto onda citas kad te nezanima.

Samo Mirko naprijed, budućnost je pred tobom ali i pred nama
Vrijeme je da se nešto počme u Ljubuškom
Ako se ovo kvalitetno odradi a k tome promovira, možemo biti vodeći u Hercegovini u smislu razvoja turizma; Kravica, Tihaljina, kula , stećci, Ilirske gomile, prirodne ljepote naše općine i.....

U Ljubuškom najviše ima seljaka, zato je Ljubuški selo a ne grad. Pojedinci sa vizijama pokreću grad, a zalupani ostaju na selu i gledaju tko će ih spasiti. Bravo ekipa,samo vi nastavite, a ostali neka šute.

najveći problem je što ova vlast nema sluha za nas istraživače...npr.ja neki dan privrća djubar i nadjem lonac iz dinastije Ming i odnesem to u arh.insitut i oni me potraše da nije to iz kine a još im piše pozadi made in china.....

U Ljubuškom otkriveno nalazište iz mlađeg kamenog doba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto