Načelnik Gruda ignorirao zahtjev za prihvat izbjeglica!

Ljubo Grizelj

Vijeće ministara je preko resornog ministarstva od Vlade ZHŽ zatražilo da ponovno stavi u funkciju stari izbjeglički centar u Grudama u koji bi se trebale smjestiti izbjeglice iz Sirije.

U izbjegličkom centru u Grudama nakon rata je bilo smješteno 300 izbjeglica, uglavnom iz središnje Bosne. Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj je kazao kako njih nitko o toj inicijativi nije izvijestio.
"Kamp je u vlasništvu naše općine, ne znam tko bi bez nas tu mogao nešto raditi", kazao je Grizelj i dodao kako su prije dva mjeseca zaprimili pismo Federalnog centra Civilne zaštite u kojemu je traženo da se očitujemo ima li općina Grude kapacitete za prijem izbjeglica.
"Na to pismo se nismo očitovali", naglasio je Grizelj i dodao da izbjegličkog centra koji se spominje u Grudama više nema tako da je smještaj i fizički nemoguć.
"Tog kampa više nema, tu je ostala samo hrpa željeza od limenih baraka. Na mjestu gdje je nekada bio kamp izgrađena je moderna tvornica", kazao je Grizelj. Izbjeglice do sada ne da nisu pokazivale zanimanje za dolazak u BiH, nego je još uvijek i kao tranzitnu rutu zaobilaze u širokom luku.

"Migracijski proces je krenuo iz Sirije preko Turske i završava u Švedskoj, Njemačkoj i drugim razvijenim zapadnoeuropskim zemljama. Ne vidim da bi te ljude neko smještao ovdje, mi za njih nismo atraktivna destinacija, niti smo materijalno sposobni prihvaćati izbjeglice, niti smo atraktivni tim izbjeglicama da bi ih netko smještao kod nas", naglasio je Grizelj.

Neslužbeno se doznaje i da je zahtjev za prihvat izbjeglica upućen općini Čapljina, a smještaj je predviđen u Tasovčićima. U BiH bi se trebale smjestiti dvije tisuće izbjeglica, od čega bi ih na hrvatskim područjima bilo smješteno oko 700, što pomalo začuđuje jer nije proporcionalno broju ostalih naroda u BiH. Spomenimo i da je predsjednik RS-a Milorad Dodik odbio mogućnost smještaja Sirijaca u srpskom entitetu.

Ako bi se ovi podaci ostvarili, Hercegovina bi se prema broju prihvaćenih izbjeglica izjednačila s Njemačkom s obzirom na odnos broja izbjeglica i broja stanovnika.

Članica Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Parlamenta BiH Dušanka Majkić kazala je prije nekoliko dana kako su smještajni kapaciteti u BiH, koji iznose oko 1000 mjesta, nedovoljni za prihvat izbjeglica.
"Centar u Delijašima može primiti 300 ljudi, Salakovac kod Mostara ima 300 mjesta i 250 mjesta pod šatorima, Centar Mostar 150, a Imigracijski centar I. Sarajevo 120 mjesta", navela je Majkić.

Večernji list

Glas naroda

Je brate i taj Dodik bez-veze što bar ne primi sirijske izbjeglice srpske nacionalnosti.

Počelo se pričat o tome. To je za početak dosta. Vidjeli smo kako se pripremala javnost u Hrvatskoj: "Ma neće oni nikako preko Hrvatske", pa onda iza toga "moglo bi samo nekoliko tisuća" a evo sada svi idu preko Hrvatske. Najgore je što se stanje i dalje pogoršava, nitko ne zna što nas sve čeka kad ovi svi oko nas razvuku žicu.

ma što će ignorirat perač poreza za sebe i određena poduzeća. to njega ni ne zanima.

Pametan je Dodik, neda braći muslimanima da mu ulaze na teritorij i pomješaju (moderna riječ "integriraju") se njegovim narodom. Nedao Bog da nam se počnu ovdje dovlačit, nećeš ih istrat odavde za 300 godina. Isto kao što ih se neće čitava zapadna Europa riješiti. Živi bili pa vidili.

Načelnik Gruda ignorirao zahtjev za prihvat izbjeglica!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari