Sveta misa u spomen na Božana i poginule hrvatske vitezove

ljubuski.info

U župi Presvetog Srca Isusova u Studencima 8. studenog ima posebno značenje, toga dana se kod križa u Zvirovićima slavi sveta misa za poginulog brigadira HV-a Božana Šimovića koji je poginuo na taj dan 1992.godine, te za sve ostale poginule branitelje u Domovinskom ratu iz župe, kao i za poginule iz ostalih ratova na ovim prostorima.

Kako je ove godine bila nedjelja kod križa se okupio veliki broj župljana i gostiju sa svih strana Hercegovine i Dalmacije.
Misno slavlje predvodili su don Ivo Šutalo, studenački župnik i don Ilija Petković, svećenik iz Studenaca koji pastoralno djeluje u Kanadi. Prije svete misne bio je uobičajeni protokol koji započinje riječima napisanim na spomen ploči koja se nalazi na spomeniku iznad uklesanih imena poginulih branitelja iz Drugog svjetskog rata i poraća iz MZ Zvirovići i Prćavcci, te devet poginulih iz Domovinskog rata župe Studenci kojoj pripadaju i Zvirovići i Prćavci.

"Oni su živjeli da drugome živote daju i osiguravaju. Izvršili su svoju dužnost i sada mirno čekaju Uskrsnuće, a ti što prolaziš mimo, pogledavši ovamo reci 'Bože, Ti im budi plaća'"!

Prije početka svete mise vijence su položili i zapalili svijeće:
Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Čapljina i izaslanstvo općine Čapljina na čelu s načelnikom dr. Smiljanom Vidićem, načelnici susjednih općina Stolac i Čitluk i zajednice Udruga proisteklih iz Domovinaskog rata, Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ-a i koordinacija udruga iz Domovinskog rata na čelu s ministrom Oliverom Soldom, Ratni zapovjednici i predstavnici postrojbe "Ludvig Pavlović", HVIDRA Mostar, Predsjedništvo HDZ-a BiH, MZ Žvirovići-Prćavci, humanitarnih organizacija "Regina della pace" i "Nuovi Horizonti", učenici i učitelji područnih škola Zvirovići i Prćavci i predstavnici Vojske BiH.

Prije svete mise svim nazočnima obratio se načelnik Općine Čapljina, dr. Smiljan Vidić, a na početku svete mise djeca iz Zvirovića i Prćevaca pročitala su imena poginulih iz ova dva mjesta u Drugom svjetskom ratu, te devet poginulih u Domovinskom ratu.

Po završetku svete mise na grobove brigadira Božana Šimovića i Ivana Šimovića položeno je cvijeće i zapaljene svijeće, a nakon toga ugodno druženje nastavilo se u i pored šatora.

Organizatori i ovogodišnjeg obilježavanja bile su MZ Zvirovići i Prćavci, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Čapljina, a pokrovitelj je bio načelnik općine Čapljina, dr. Smiljan Vidić.

Radio Ljubuški

Komentari

Pokoj ti duše legendarni Božane šteta što ne možeš ustat pa da vidiš šta su stekli Smiljan Vidić i njegova kompanija!

Sveta misa u spomen na Božana i poginule hrvatske vitezove

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari