U Zapadnohercegovačkoj županiji oko 9.000 oboljelih od dijabetesa

ljubuski.info

Na inicijativu Internacionalne dijabetološke Federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine 14. studenoga obilježava se Svjetski dan dijabetesa. U Bosni i Hercegovini obilježavanje ovog dana ima tradiciju od 2007. godine, ali do 2014. nije jedinstveno obilježavano.

Savez dijabetoloških udruga BiH u suradnji s entitetskim savezima i pokroviteljstvom IDF-a Europe ove godine planira ponovno jedinstveno obilježavanje ovog dana, pa će se tako u svim regionalnim/županijskim središtima organizirati okrugli stolovi, predavanja, sportske aktivnosti, akcije besplatnog mjerenja šećera u krvi, a dijelit će se i promotivni materijali.

Savjeti liječnika

Povodom obilježavanja ovog dana razgovarali smo s dr. med. Ivanom Landekom, djelatnikom Doma zdravlja Ljubuški, koji nam je dao nekoliko savjeta o tome kako se dijabetes može odgoditi i spriječiti.
"Postoje tri oblika dijabetesa, a to su dijabetes tip 1, dijabetes tip 2 i gestacijski dijabetes koji se javlja u trudnoći. Kod dijabetesa tipa 1 se kao uzrok spominje nasljedna komponenta i u primjerima iz prakse imamo takve slučajeve. Što se tiče dijabetesa tipa 2, koji je najčešći oblik (oko 90 posto dijabetičara), kod njega pacijenti mogu preventivno djelovati i lijekovima odgoditi početak same terapije. Osnovna stvar je korekcija prehrane. Poželjno je jesti manje i češće obroke, što više povrća i voća u prehrani, smanjiti unos masnoća i ugljikohidrata (posebno kruha i peciva), jesti što više kuhane hrane, a izbjegavati pečenu, prženu i jako začinjenu hranu, te smanjiti unos soli", kazao je dr. Landeka, napomenuvši kako uz korekciju prehrane pozornost treba obratiti i na fizičku aktivnost.

"Uz poštivanje ova dva uvjeta kod ljudi koji imaju granične vrijednosti glukoze u krvi može se razina glukoze spustiti na vrijednosti kod kojih nije potrebna nikakva terapija. Navedeno vrijedi i za pacijente koji koriste terapiju, kako im se doza lijekova ne bi povećavala. No, postoje situacije kada je pacijentima potrebno smanjiti dozu, jer su ishranom i fizičkom aktivnosti pomogli tijelu da snizi vrijednosti glukoze", objašnjava naš sugovornik.

Besplatno mjerenje šećera

A koliki je broj oboljelih od dijabetesa u Zapadnohercegovačkoj županiji, odlučili smo saznati u Udruzi dijabetičara u ZHŽ-a 'Snaga'. Prema podacima koje smo dobili, ova županija broji oko 9.000 dijabetičara. Polovina oboljelih nije ni svjesna ove bolesti, a oni kod kojih je dijagnosticirana, neadekvatno ili loše je kontroliraju.

Udruga se iz godine u godinu trudi pružiti moralnu i edukacijsku, pa i financijsku potporu svim članovima kroz osmišljavanje raznih projekata, a čiji su rezultati vidljivi na službenoj web stranici - www.snaga.ba.

Iz udruge ističu kako će se i ove godine Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježiti u sve četiri općine u Zapadnohercegovačkoj županiji. Svi zainteresirani građani imat će priliku besplatno izmjeriti šećer, educirati se kroz tiskane letke i brošure o simptomima, prevenciji te regulaciji šećerne bolesti. Osim navedenog, najavljeno je i održavanje godišnje skupštine udruge koja će se upriličiti u Grudama, uz prigodno druženje i razmjenu iskustava dijabetičara.

Dnevni list

Glas naroda

Nu ovog doktora, HDZ-ove uzdanice. Bolje brini oće li ti nevenko u
sabor, nego što pričaš o dijabetesu, šta ti znaš o tome?

ti ces rec ko zna!!

Kad si ti tako pametan onda ti reci nesto bolje,jer ocito je da nisi cim pises same gluposti

Kakve veze ima Nevenko s ovim clankom? Covjek je dao savjet za prevenciju bolesti, i tebi i meni i tvojima, savjet koji moze svima pomoci. A ti prckas po politici.

Ovakvi ko landeka su gori ljig avci od nevenka. Da ovakvih nema ne bi
bilo ni nevena ni sove. Ovakvi obmanjivači su najgori: glume stručnjaka a
stalno su uz kazan hdz-a. Oni su ko fini, a kriv samo neven koji ih je
poćurija.

Pa po tebi čovjek nesmije ni jesti ,šta je krivo ti što čovjek normalno razmišlja i prepozna bar tko je normalniji.

9 000 pa to je strasno to je Visé od 10%stanovnistva,sta nam se desi mila moja majko

U Zapadnohercegovačkoj županiji oko 9.000 oboljelih od dijabetesa
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari