Vlada mijenja zakon kako bi onemogućila povećanje invalidnina

ljubuski.info

Prema nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom, utvrđenom na sjednici Vlade FBiH, osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja za ovu kategoriju iznosi 274,40 konvertibilnih maraka.

Prema dosadašnjim odredbama zakona, osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja iznosila je 80% od najniže cijene rada utvrđene kolektivnim ugovorom. Stupanje na snagu novog Zakona o radu uzrok je izmjeni dosadašnjih kolektivnih ugovora i drugih pravnih propisa kojima je regulirana oblast rada i zaštite na radu.

Visina osnovice

Izmjene postojećih propisa bi se izravno odrazile i na visinu osnovice koja je bila temelj za obračun novčanih naknada za osobe s invaliditetom. U slučaju da Vlada nije usvojila predložene zakonske izmjene, uz planiranu izmjenu najniže cijene rada, svim korisnicima koji su uvedeni u pravo morala bi se donijeti nova rješenja o priznanju prava jer bi im visina novčanih naknada za priznata prava bila određena u drugačijem obujmu. To bi imalo za posljedicu potrebu da se osiguraju dodatna novčana sredstva u federalnom proračunu. Do sada je ukupno oko 42.000 korisnika uvedeno u pravo po odredbama važećeg zakona.

Ljiljana Vidačak [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari