Priprema se nova revizija branitelja u Federaciji

ljubuski.info

Vlada FBiH donijela je jučer dvije odluke koje se tiču revizije boračke populacije.

Prvom odlukom, u skladu sa Zakonom o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, data je suglasnost federalnom ministru za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata za donošenje Pravilnika o formiranju i radu revizorskih timova za kontrolu i Revizorskog tima za koordinaciju.

Drugom odlukom, prema ovom zakonu, data je suglasnost federalnom ministru za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata za donošenje Pravilnika o načinu i postupku vršenja revizije, priopćeno je iz Vlade Federacije.

Federalna vlada prihvatila je i Informaciju o primjeni Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite za razdoblje 1. srpnja - 30. rujna 2015. godine koju će dostaviti predsjedniku i potpredsjednicima Federacije Bosne i Hercegovine, Uredu MMF-a, te Uredu Svjetske banke u Sarajevu i objaviti na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Ovo je, navela je Vlada u priopćenju nakon sjednice, 23. redovna informacija upućena Vladi FBiH koja tretira problematiku Zakona o reviziji.

Kako je navedeno u Informaciji, u trećem kvartalu 2015. godine pregledano je ukupno 3.147 predmeta. Od toga je 2.581 potpuno završen, za 2.363 predmeta izdan je nalog za obrazac FMB-1, za tri predmeta izdan je nalog za obrazac FMB-2, za 130 predmeta je utvrđeno da su mirnodopski vojni invalidi, a za 85 je utvrđen prestanak prava (usljed smrti i drugih razloga).

Dodatno je za osam predmeta zatražena provjera u Arhivu ARBiH i HVO. Za ostalih 558 predmeta na kojima su revizorski timovi započeli rad je konstatirano da su ustupljeni drugim organima zbog postupka žalbe, upravnih sporova, inspekcijskog nadzora ili radi revizije u županijskim ministarstvima po Zakonu o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

Promatrajući ukupan broj od 122.307 pregledanih predmeta u prvoj fazi revizije, od čega je u 2015. godini za devet mjeseci pregledano 12.009 predmeta, vidljivo je da je revizija nastavljena u punom obujmu.

U trećem kvartalu 2015. godine radilo je pet revizorskih timova za kontrolu s ostvarenim mjesečnim učinkom od 210 predmeta po timu.

Glas naroda

tko god je ostvario pravo mimo zakona odnosno da nije bio branitelj a ima ih puno treba odgovarati zbog poštenih branitelja koji još nisu ostvarili pravo

Rade, nije tako nego ovako: Tko god je ostvario bilo kakvo braniteljsko pravo a nije bio branitelj treba odgovarati, tko god ima invalidninu a nije invalid, pa makar bio branitelj treba odgovarati, tko god ima zapovjednu mirovinu a nije bio zapovjednik treba odgovarati i na kraju oni koji su im to omogućili trebaju odgovarati. Ni jednih od ovih nabrojanih nije malo pa su smiješni ovi podaci o izvedenima iz prava. A šta moja Rade uraditi sa onima koji su bili pravi branitelji, a nisu ostvarili nikakva prava??? Možda bi i oni trebali odgovarati!!!

Hahaahahahaha sve poništiti i neka pokažu rane od gelera.
Ovako je išla do jedna izjava na obrascu:
Pukla granata bacila ih u zrak i u potpisu dva svjedoka, tako da ima pojedinaca što nisu ništa radili u ratu već kao svjedoci letali u zrak ahahahahaha.

Svaka cast za komentar,tako,misli i osjeca svaki pravi branitelj,niti zeli niti mu treba nista vise ni manje od onog sto ti kazes,ali mi nije jasno kako narod ima kratko pamcenje,pa HDZ je obecao ministarstvo branitelja pa se odrekao tiho toga i opet im vjerujete,ovo nije zlobno nego gola istina

ajde ajde lipo se vratite u kucu i ne lajte na zvizde

Jeli to i tebe "branitelju", detonacija bacila u zrak pa si pao na glavu??? Bulazniš!!!

Treba sadit cmilje i kovilje..stipu invalide..

Sveje ovo kriv helez. Nije begic ministar begic bi zastitijo branitelje

Priprema se nova revizija branitelja u Federaciji
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari