Roditelji u ZHŽ sve manje cijepe djecu, boje se posljedica

ljubuski.info

Cijepiti dijete ili ne, jedno je od pitanja koje muči mlade roditelje u BiH. I dok struka uglavnom upozorava na zdravstvene posljedice koje mogu imati djeca koja ne prođu obveznu imunizaciju, određene organizacije ukazuju na eventualne nuspojave koje cjepiva mogu izazvati.

Da propagande o štetnosti cjepiva itekako imaju utjecaja na roditelje u BiH, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH prema kojima se posljednjih godina smanjuje broj cijepljene djece. Na području FBiH u 2014. obuhvat cijepljenjem djece do godinu dana s tri doze četverovalentnog cjepiva protiv difterije, tetanusa, pertusisa i poliomijelitisa je iznosio 86,2%, tj. od planiranih 19.784, cijepljeno je 17.063 dojenčadi. Pokrivenost veća od 90% zabilježena je samo u BPŽ-u i HB županiji.

Docijepljenje protiv difterije, tetanusa, pertusisa i poliomijelitisa se obavlja u petoj godini života. Zbog nestašice četverovalentnog cjepiva na tržištu, u posljednjem kvartalu 2014. imunizacija je provođena s DT i OPV cjepivom. Obuhvat docjepljivanjem DTaP-IPV-om je iznosio 74,1%, s tim da je u apsolutnim vrijednostima broj za 4751 manji u odnosu na 2013. Obuhvat DT cjepivom je iznosio 88,8% ili 5676 cijepljenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, prvo docjepljivanje protiv dječje paralize provodi se oralnim Polio cjepivom u drugoj godini, drugo docjepljivanje je spomenutim DTaP-IPV cjepivom u petoj godini i treće docjepljivanje oralnim Polio cjepivom u četrnaestoj godini.

"Obuhvat u 2014. je iznosio: prvo docjepljivanje 75,8%, drugo docjepljivanje 83,9% i treće docjepljivanje 76,2%. Obuhvat docjepljivanjem je nešto niži, osim za Polio II, u odnosu na prethodne godine", navodi se u službenom dokumentu.

Obuhvat imunizacijom protiv ospica, rubeole i parotitisa u FBiH je iznosio 89,1%, tj. od planiranih 19.721, cijepljeno je 17.571 dojenče. Obuhvat veći od 95% je zabilježen u SBŽ-u i HBŽ-u. Najniži obuhvati su zabilježeni u ZHŽ-u (72,8%) i PŽ-u (76%). Stopa odustajanja od cjepiva protiv hepatitisa B u 2014. u FBiH iznosi 9,2%. Zanimljivo je da u odustajanju od ovog cjepiva prednjači ZHŽ. Naime, stopa odustajanja veća od 10% zabilježena je u ZDŽ-u HNŽ-u, SŽ i značajno iznad u ZHŽ-u, stoji u dokumentu. Inače, trenutačna epidemiološka situacija u BiH je prilikom nedavnog sastanka o temi "Kako vratiti povjerenje javnosti u imunizaciju?" ocijenjena nesigurnom do nepovoljnom.
"Problem cijepljenja u BiH i zemljama regije je novijeg datuma i događa se posljednjih 10 do 15 godina. Roditelji trebaju vjerovati u cijepljenje, i to da cjepiva nisu samo korisna za njihovu djecu, već i neophodna, i cijepljenje je pravo svakog djeteta. Cijepljenje je korisno za dijete, obitelj, zajednicu i državu", kazao je ovom prilikom dr. Ayman Abulaban, predstavnik UNICEF-a za BiH.

Neuropedijatar dr. Smail Zupčević je, pak, upozorio na činjenicu kako je BiH uz Ukrajinu, Rumunjsku i Gruziju jedna od četiri 'crvene točke' na kojima je moguć povratak poliomijelitisa.

Marija Medić Bošnjak [ Večernji list ]

Komentari

Roditelji djece a i građani naše Županije trebaju tražiti i dobiti pismeno očitovanje ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo žžh u Grudama ( dr Dražena Bošnjaka ), da li je cijepljenje naše djece nužno, ako jest da li je sigurno itd,itd.
A ne da on i drugi uljebi u ministarstvu zdravstva promaju dobre plaće i smiju se. To je obveza Zavoda i ministarstva da se javno oglase a ne da se prave da se to njih ne tiče.

Roditelji djece, tražite odgovore od navedenih, nek se pismeno izjasne.

ma treba se cijepiti...nije mi jasno šta se roditelji prave pametniji i on pedijtara i cijelog sustava.

...da se imalo razumite u cjepiva ne bi ih nikad dali djeci a samo da znate da se u americi drasticno povecao broj autisticne djece a upravo se to dovodi u vezu s cijepljenjem.

Nije se broj autistične djece povećao samo u Americi,nazalost sve veći broj ih je i kod nas. Farmaceuti zele nas bolesnima da što više koristimo i plaćamo njihove ljekove,usluge itd.
Ne cjepite djecu.Imunitet se može steći samo prirodno,a ne cjepivom kako nas uvjeravaju mafijaši :(

...malo proguglajte pa se uvjerite pa ce te vidjet sta je to farmaceutski lobi.

Roditelji u ZHŽ sve manje cijepe djecu, boje se posljedica

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto