Sašenko Sadiković dobio novu medalju na međunarodnoj izložbi izuma

ljubuski.info

Izumitelji iz BiH zabilježili su značajan uspjeh na međunarodnoj izložbi inovacija u Nirnbergu, a BiH je prepoznata kao država u kojoj se stvaraju korisne tehničko-tehnološke inovacije primjenjive u cijelom svijetu.

Za problem zbog kojeg se zemaljska kugla zagađuje kemijskim otpadom rješenje je, u značajnom dijelu, pronašao doktor kemijskih znanosti iz Tuzle Zehrudin Osmanović. Njegovom tehnologijom pretvaranja tog otpada u cement očistila bi se nepregledna "bijela mora" od otrovnih ostataka, koji nastaju proizvodnjom soli i sode.

Za izum također značajnog ekološkog značaja, metoda sprječavanja erupcije fosilnih goriva Sašenko Sadiković iz Ljubuškog dobio je srebrenu medalju.
"O vrijednosti tog izuma uvjerljivo govori ljetos objavljeni podatak da će "Britsh Petrol", nakon 15 godina tužakanja, morati platiti više od 30 milijardi dolara za štete nastale erupcijom nafte u Meksičkom zaljevu 2010.", navodi se.

Tu medalju zaslužio je i Ivan Milićević iz Posušja koji je pčelarima ponudio "Trajnu osnovu za saće" kojom se, uz brojne druge prednosti ekološkog karaktera, pčelarima olakšava rad, a pčelama omogućava brža izrada saća.

Dvojac mladih izumitelja iz Bihaća Enver Bakija i Hasan Grošić autori izuma "Upravljanje kompjuterom ocima" dobili su brončanu medalju. Tu medalju dobili su i Josip Gujić iz Kaknja za uređaj koji omogućava čišćenje dimnjaka u zgradama s manjim brojem katova, te Trebinjac Borko Babalj za hermetičku pepeljaru.
"Da je BiH prepoznata kao država koja daje primjeran doprinos razvoju svjetskog izumiteljskog pokreta vidi se i iz činjenice da je na izvanrednoj sjednice Generalne skupštine Svjetske federacije izumiteljskih organizacija (IFIA) Husein Hujić imenovan za generalnog direktora IFIA, drugog čovjeka federacije koja okuplja 105 zemalja. Dužnost direktora obavljao je od 2010.", naglašava se.

U radu Generalne skupštine sudjelovao je i Mladen Karić, u funkciji člana Izvršnog odbora IFIA. Karić je sudjelovao i u radu Izvršnog odbora Europskog udruženja izumitelja (AEI), čiji je potpredsjednik.
"Blistavu nisku uspješnog predstavljanja bh. inovatorstva u Nirnbergu uljepšale su još dvije perle. Udruga izumitelja u osnivanju s Malte poklonilo je Udruzi izumitelja BiH lijepo dizajniran pehar, u ime buduće suradnje jer želi djelovati po uzoru na AIBiH. Udruga izumitelja Maroka dodijelilo je pehar Huseinu Hujiću, za njegov doprinos razvoju svjetskog izumiteljskog pokreta", priopćeno je iz Udruge izumitelja BiH.

Glas naroda

Sašenko je ljubuška legenda..

Foler i nestrucnjak

Maznuo Enver pehar od Marokanaca i dao ga Sasenki ovaj necuje mislio evo ga, koji dernek!!!

ovo je vjest bravo portal..

Sašenko Sadiković dobio novu medalju na međunarodnoj izložbi izuma
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari