Četiri zaštitne zone slapa Kravica

ljubuski.info

Prije dvadesetak dana općina Ljubuški donijela je svoj "Prostorni plan za razdoblje od 2015. do 2025. godine". Njime se osigurava gospodarenje, zaštita i upravljanje prostorom općine ukupne površine 292 km2. Među brojnim pojedinostima koje čine taj 10-godišnji strateški dokument je i uređenje vodopada Kravica.

Temeljni cilj je njegova zaštita, ali ujedno i korištenje u svrhu turizma. Cijelo to mjesto nesvakidašnje raskošne ljepote podijeljeno je u četiri zaštitne zone i u provedbi plana predviđeno je što će se sve tu raditi.

Zaštićene zone

U prvoj zaštitnoj zoni potrebno je poboljšati i urediti postojeće putove s obje strane vodopada, ali tako da se što bolje uklope u prirodni ambijent. U ovoj zoni zabranjeno je pravljenje šetnica i novih putova, kao i nekih drugih objekata, treba ukloniti postojeće električne instalacije i obnoviti stare mlinice i vodonatapne kanale.

U drugoj zaštićenoj zoni predviđa se poboljšanje postojećih putova tako da zadovolje potrebe te zone u turističkom pogledu, zatim uklanjanje postojećih električnih instalacija i osiguranje napajanja strujom nekih budućih sadržaja kao što su elektrovlak, ugostiteljski objekti i drugo, i također obnoviti mlinice i vodonatapne kanale. Predviđeno je rušenje postojećih ugostiteljskih i pratećih objekata, a, prije svega, misli se na dva ugostiteljska objekta na lijevoj strani i drveni pješački most. Kad se oni uklone, teren će se urediti tako da bude kakav je bio prije njihove izgradnje. Potrebno je izgraditi pješačke staze za turističke potrebe, a one bi se uradile od prirodnih materijala (šljunak) kako bi se što bolje stopile s okolinom.

U trećoj zoni prostor će se urediti tako što će se preurediti vodonatapni sustav, izgraditi šetnice, projektirati novi putovi, preurediti postojeći kameni most i premjestiti se uzvodno na novo mjesto, izgraditi turističko-ugostiteljske objekte. Za nove turističko-ugostiteljske objekte postavljeni su sljedeći uvjeti: dimenzije kao u tradicionalnoj arhitekturi (8x12 m, 6x10 m, 6x16 m i sl.), prizemna katnost, a moguće i kat ili suteren, krov dvovodni, pokrov od kamenih ploča, dimnjak izražen, pročelje kameno s karakterističnim kamenim doprozornicima i dovratnicima, otvori kreativno riješeni, usklađeni s modernom arhitekturom, ali s podsjećanjem na tradicionalno graditeljstvo, konstrukcija suvremena s armirano-betonskim serklažima, krovište drveno, ograda kamena (suhozid), urediti vrt, dvorište (dvor) sa starinskim dijelovima, primjerice odrina ispred kuće, izgraditi kupalište (plažu) na najpovoljnijem mjestu.

U četvrtoj zaštićenoj zoni Kravice plan predviđa izgradnju kuća kao sklop etnosela kroz urbanistički projekt, poljodjelstvo bez pesticida i postojeća stambena naselja. Izgradnja, nadogradnja, preuređenje i adaptacija građevina dopušteni su uz uvjet izgradnje nepropusnih septičkih jama do izgradnje kanalizacije.

Onečišćenje okoliša

Nije dopuštena gradnja objekata koji bi proizvodili onečišćenje okoliša, kao ni obavljanje djelatnosti u postojećim objektima s takvim posljedicama. U posljednjih nekoliko godina Federalno ministarstvo okoliša i turizma, uz potporu Općine Ljubuški, radilo je na uređenju Kravice i završeni su neki radovi.

Uređena je glavna pristupna cesta, rađene šetnice, obnovljena jedna mlinica, izgrađen vidikovac, parkiralište, postavljena pristupna rampa. Za očekivati je da će se planirano nastaviti raditi, a o veličini i značaju Kravice dovoljno govori to da ju je, prema procjenama JP Parkovi d.o.o Ljubuški koje s njom upravlja, ove godine posjetilo oko 130.000 gostiju.

Ivan Kaleb [ Večernji list ]

Glas naroda

samo naprid fali dole setnica i osvijetlit slapove cijele potencijal velik,,,a kafici su rugoba

Treba držati čisto i osvjetliti okolo. Osvjetliti i same slapove i bili bi najveća turistička atrakcija nadaleko.

Samo neka one brloge od kafica sruse i sve ce bit odlicno

Ja predlažem općinskim vlastima i vama uvaženi komentatori da podržite moj projekt žičare. Od slapa do kule. To bi bilo ok. Naravno na solarnu energiju. Živili

Odmah.

Tako je! Sve triba bit na struju i vlakići i žičare i taxi vozila unutar zone. Ništa unutar ovih zona ne smi ulazit što god dimi. Tribat će zabranit i pušenje a da se prdit more samo u za to predviđenim prostorima.

Je je četiri zone; prva ruka je onog što naplaćuje uzme pridujam, druga ruka onog ko nosi lovu do zna se predsjednika i on uzme svoj dio, treća ruka predsjednik treba platit lagodan život po kafićima i restoranima, četvrta ruka ona pulenja odojci ili lavovi kako se sami nazivaju kad oni počnu razvlačit trava ne raste. I na kraju malo tu ostane od ulaznica. Šta smo radili, ništa, di smo bili nigdi. Kako naprid sa uigranim kradeze ekipom? Samo možemo nazadovat. Radit za njihove apetite, nama criva nek grče.

Četiri zaštitne zone slapa Kravica
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari