Montirani sudski procesi, korupcija, neučinkovitost ...

tabla

Uz žestoke kritike na rad pravosuđa u BiH, izaslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH nisu prihvatili izvješće Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH za 2014. Ruku za izvješće diglo je samo 10 izaslanika, protiv primanja k znanju izvješća o radu institucije koja imenuje suce i tužitelje u BiH bilo je 18 izaslanika, dok ih je 17 bilo suzdržano.

Izjašnjavanju o izvješću prethodila je žestoka rasprava tijekom koje se moglo čuti kako radom pravosuđa nisu zadovoljni ni predstavnici stranaka koje čine parlamentarnu većinu, kao ni stranaka koje nisu dio vladajućih.

Montirani sudski procesi, korupcija, neučinkovitost, nepostojanje instituta javne isprike prema onima kojima je nanesena šteta prilikom uhićenja ili u postupku suđenja, samo su neke od optužbi na rad pravosuđa. Nije ih ublažila ni tvrdnja Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a, da je u prošloj godini pokrenuto 18 disciplinskih postupaka protiv sudaca i tužitelja u BiH te da je to znatno više u odnosu na zemlje regije.
"Ja ne mogu isključiti mogućnost da sudac ili tužitelj može biti kriminalac. Važno je imati sustav koji će sankcionirati nositelje pravosudnih dužnosti, a mislim da ga mi u BiH imamo i da on funkcionira", kazao je, uz ostalo, predsjednik VSTV-a.

A, da u sustavu puno toga ne funkcionira dalo se zaključiti iz rasprave izaslanika.
Prije svega, izvješće im je dostavljeno na samo jednom od jezika konstitutivnih naroda, na što je upozorio Mirko Batinić (HDZ BiH), izaslanik Kluba hrvatskog naroda kojemu je bilo neprihvatljivo obrazloženje VSTV-a da je to urađeno zbog ušteda.
Jedna od zamjerki na rad VSTV je u činjenici da u pravosuđu nema mehanizma javne isprike svima onima koji su po nalogu tužitelja spektakularno uhićeni, a potom oslobođeni jer protiv njih nije bilo nikakvog dokaza.
"Osim mehanizma isprike, ne postoji nikakva mogućnost naknade štete prema onima koji su žrtve raznih montiranih procesa", izjavila je Lidija Bradara (HDZ BiH), predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH.

Izaslanici nisu prihvatili ni priču o neovisnosti, kao ni davne 2003. godine o započetoj reformi pravosuđa.
"Nitko me ne može uvjeriti da je stanje u pravosuđu zadovoljavajuće niti da bi mi trebali čekati još ne znam koliko vremena da reforma započeta 2003. da rezultate. Oni koji ne vjeruju, neka upitaju građane što misle o pravosuđu. Vjerujte da su oni nezadovoljni njihovim radom, a to nezadovoljstvo mi kao njihovi predstavnici ovdje samo prenosimo", riječi su Jasenka Tufekčića (SDA), dopredsjedatelja Doma naroda.

S Tufekčićevom diskusijom složio se i Željko Mirković, izaslanik SDP-a, iz čega se može zaključiti da radom pravosuđa u BiH nisu zadovoljni ni vladajući ni oporba.

Glas naroda

Sud u BiH je pod potpunom kontrolom politike od najnižeg seoskog suda do Ustavnog suda BiH. Dovoljno je reći da je sudac Ustavnog suda BiH Mate Tadić napisao neku svoju knjigu o patnji hrvatskog naroda, a knjigu predstavlja ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak. Naravno da će Mato Tadić donositi odluke po naputku Bariše Čolaka.

Kad zatvore:Gilju Marinka-Rupčića-Barišu Čolaka i sve direktore po pošama-eronetu i elektro idt.kad to urade onda će narod vjerovati u Sudstvo i policiju a dotlen ništa a pozebno nezakonito uposlenje s Fabusom.

Montirani sudski procesi, korupcija, neučinkovitost ...
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari