Zakupci carinskih terminala preko noći postali milijunaši

Bijača

Ured za reviziju institucija BiH provodi reviziju učinka u poslovanju carinskim terminalima u BiH. Iako Milenko Šego, glavni državni revizor, potvrđuje kako je ova revizija u tijeku, kaže da, dok ne bude okončana, ne može ništa govoriti o dosadašnjim nalazima i provedenim kontrolama.

"Revizije su u tijeku, kao i revizije financijskih izvješća u institucijama BiH za 2014., koje bi trebale biti okončane krajem svibnja ili početkom lipnja. O nalazima još ne možemo govoriti", kaže Šego. No, već sada se može reći da će posebno biti zanimljivi nalazi revizije učinka u carinskim terminalima, gdje se godišnje vrte desetine milijuna maraka. Država, međutim, od tog prihoda skoro nema ništa, jer od ukupno 41 carinskog terminala, čak 31 je u privatnim rukama. A privatnici koji upravljaju terminalima na račun Uprave za neizravno oporezivanje dužni su uplatiti tek 30 posto prihoda.

Prema podacima koji će se naći u revizorskom izvješću, s privatnih terminala državi su u posljednjih sedam godina uplaćena 48,2 milijuna KM, a ukupno 112,5 milijuna KM završilo je u džepovima privatnika. No, nitko ne zna koliko su privatnici na terminalima zaradili prije 2007. godine, do kada nisu imali nikakvu obvezu plaćanja državi.

S druge strane UNO, koja upravlja s deset carinskih terminala, kompletan prihod uplaćuje na jedinstveni račun, odnosno u proračun BiH. Zakupci terminala u carinskim ispostavama u sva četiri regionalna centra - Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci - postali su skoro preko noći milijuneri.

Među njima prednjači tvrtka "R&S Company" Prnjavor, koja je od 2007. do 2012. državi platila 4,6 milijuna, a u tom periodu zaradila 10,8 milijuna. No, unatoč tome, zbog duga od oko 700.000 KM ostala je bez ugovora s UNO. Tvrtka "Dalmata" Gabela Čapljina, koja drži terminal na graničnom prijelazu Doljani, od 2007. do danas državi je platila 3,9 milijuna, a zaradila 9,2 milijuna KM. Osam milijuna KM ostalo je zakupcu terminala u Carinskoj ispostavi Sarajevo "Intereuropa" RTC, koji je za isti period državi platio 3,4, a on zaradio osam milijuna KM.

Prihod na privatnim terminalima od 2007. do lipnja 2014.

  • "R&S Company" Prnjavor platio državi 4,6 milijuna, ostalo mu 10,8 milijuna KM
  • "Dalmata" Gabela Čapljina platila državi 3,9 milijuna, a zaradila 9,2 milijuna KM
  • "Intereuropa" RTC Sarajevo platila državi 3,4 milijuna, a ostalo joj 8 milijuna KM
  • "Amagal" Gorica Grude platio državi 2,8 milijuna, a ostalo mu 6,6 milijuna KM
  • "Meridijan" Banja Luka platio državi 2,6 milijuna, a zaradio 6,1 milijun KM

Na jedinstvenom računu UNO po osnovu naknade za korištenje terminala od 2006. do lipnja 2014. godine ukupno je uplaćeno 110 milijuna KM, od čega je Uprava uplatila više od 60 milijuna s deset terminala, a s 31 privatnog terminala uplaćeno je ukupno oko 48 milijuna. Naime, UNO upravlja terminalima: Izačić, Šamac, Gradiška, Bijeljina, Orašje, Rača, Karakaj, Zvornik, Kamensko i Klobuk.

Dnevni avaz

Komentari

Koliko je Lučić uplatio carini za terminal koji naplaćuje na zaobilaznici iza carine???

Carinski terminal iznajmiti privatniku to nigdje nema a zašto je tako zna se

GP Bijača iznajmili firmi od 2000 km neka Volta doo Ljubuški a vlasnici Džajić i Zelenika čiji li su to igrači vjerovatno Ivić Brkić i Bariša Čolak sve je ovdje propast

Malo Dzajicima ostaje od carine vidiš da novu S klasu voze na njemačkim tabla ma ne mogu platit carinu i porez

Ima se moze se, hvala dragom Bogu!

Iza svega stoji ćača Dragan Čović ako niste u tom kolu pravac Njemačka

Di je nerad vrte se milioni,a di se pošteno radi propade brale u startu.

nedavno je krmad išla s pratnjom sa otvaranja nekakvog inkubatora,umal ne ubiše čovika u kružnom koliko su žurili da im se janjetina ne oladi

Sada ce premotat kameru u kružnom toku i naci te

Ovaj Šego,glavni državni revizor je zaposlio svoga maloga na Carinu u Ljubuški.Kada je bio natječaj.Toliko o poštenju dok za neke nema posla a radili su i desetak godina na Carini.Bog sve vidi ne bih bio na njihovom mjestu kada ih stigne kazna.Sramota!!!!!!

ćuli VOLTA malo mi boljševički djeluje . vjerojatno će morat malo kanit i naćelniku

HDZ BiH biznis u extra državi

Zakupci carinskih terminala preko noći postali milijunaši

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto