Dr. Lučić: Potpuno je deplasirano nametati identitet bilo kome

poluprofil

Predsjednik Foruma bošnnjačkih intelektualca dr. Suad Kurtčehajić nedavno je na tribini ove udruge izjavio kako su u Bosni "do druge polovice 19. stoljeća bili svi domicilni stanovnici Bošnjaci, bez obzira na konfesiju. To trebamo naglašavati sve do momenta dok svima u Bosni, bez obzira kojoj konfesiji pripadaju, to ne bude jasno. To je opće poznata činjenica koja se može naći i u srpskim i hrvatskim izvorima, moramo se boriti da se ta istina afirmira" - kazao je Kurtčehajić .

Sličnu tvrdnju iznio je i Hakija Zoranić. On je kazao kako je, "bosanskohercegovački narod nekada imao ime Bošnjani koje je evoluiralo u ime Bošnjaci. Svi vladari srednjovjekovne Bosne bili su, kaže on, Bošnjani.

"Sva tri naroda, sadašnja konstitutivna, u BiH bili su Bošnjaci do 1862. godine, od tad nastaje rascjep djelovanjem osvajačkih krugova iz Beograda i Zagreba. Taj jedinstveni narod onda se razdijelio u tri konstitutivna naroda" - ustvrdio je Zoranić.

Povjesničar dr Ivo Lučić kaže kako ovakve tvrdnje, zapravo, nisu ništa novo, i da se radi o "dječjoj bolesti svakog, a u ovome slučaju bošnjačkog nacionalizma".

"Još nadavno su nas "srpski intelektaulci" uvjeravali da smo "svi Srbi" samo nam to nije jasno ili su nas neprijatelji "zaveli" i "odrodili". Malo prije toga su "hrvatski intelektualci" uvjeravali (neopredjeljenje) muslimane (kasnije Muslimane, pa Bošnjake) da su oni zapravo Hrvati čak što više "cvijet hrvatskoga naroda". I eto konačno nas "bošnjački intelektualci" uvjeravaju kako smo svi mi (bili i opet ćemo biti) Bošnjaci - treba to samo dovoljno puta ponoviti. O "uvjeravalju" kako smi svi u stvari "Jugoslaveni" da i ne govorim te da ne podsjećam na posljedice svih navedenih "uvjeravanja", kaže dr. Lučić.

On smatra kako se ne radi ni o kakvim intelektualcima nego "o skupini slabo obrazovanih i još slabije odgojenih šovinista s heraditarnim kompleksom i dubokom krizom identiteta".

"Ne vidim smisla objašnjavati im razliku između imena i statusa srednjovjekovnih kraljevstava, osmanskih mileta, etno-konfesionalnih zajednica u odnosu na moderne nacije koje se u BiH konstituiraju od sredine XIX stoljeća pa do danas - jer je očito da barem jedna od njih još uvijek nije taj proces dovela do kraja", kaže dr. Lučić.

Budući se, dodaje, u ovom slučaju radi o inferiornom nacionalizmu odnosno šovinizmu koji nema snaga, a ni potencijala za bilo kakvu vrstu hegemonije, osim naravno puke brojčane nadmoći koja se koristi za institucionalno nasilje, utoliko takve tvrdnje i ne treba uzimati ozbiljno nego ih valja tretirati kao jednu vrstu društvene terapije odnosno samopomoći.

Uglavnom, u demokratskim društvima i u XXI stoljeće potpuno je deplasirano, naglašava dr. Lučić, pokušavati pitanje identiteta svesti na samo jednu razinu kao i nametati ime, odnosno identitet bilo kome, a negiranje (u ovom slučaju) hrvatske i srpske nacionalnosti suprotno je Ustavu FBiH i BiH.

"U svakom slučaju navedeni "bošnjački intelektualci" su radikalnija verzija onih koji Bošnjacima negiraju jezik ili im osporavaju njegovo ime", zaključio je dr Lučić.

HMS

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari