Ugašen do sada najveći požar

ljubuski.info

Nezapamćen požar na ovim područjima koji je prije dva dana zahvatio Ljubuški ugašen je zahvaljujući pomoći vatrogasaca iz Hrvatske.

Poziv za pomoć hrvatskim vatrogascima upućen je u petak navečer oko 20 sati iz Ministarstva sigurnosti jer je požar bio u industrijskoj zoni s tendencijom širenja, zbog čega su ugroženi bili gospodarski objekti, kuće i benzinska crpka te je požar zaprijetio i obližnjoj trafostanici.

U pomoć ljubuškim vatrogascima iz Hrvatske su upućeni osam vozila, 23 gasitelja i sedam vatrogasnih vozila iz Divulja, Imotskog i Vrgorca. Požarom je bilo zahvaćeno oko 50 hektara niskog raslinja i borove šume.

Najgori požar dosad

“Nedugo nakon ponoći u pomoć su nam pristigle interventne postrojbe iz Hrvatske. Također, veliku pomoć smo dobili i od privatnika koji u vlasništvu imaju cisterne te od JKP-a Ljubuški. Ljudima zaista dugujemo veliku zahvalnost jer naša ekipa zajedno s njima i vrgoračkim društvom cijelu noć je provela na terenu, a još uvijek su na pojedinim požarištima gdje nastoje potpuno ugasiti vatru”, kazao nam je jučer Tomislav Tomić, tajnik Vatrogasnog društva Ljubuški.

Prema Tomićevim riječima, ovaj požar je bio najgori u sezoni opsegom i opasnošću kojom je prijetio, osobito u djelu kod trafostanice gdje je postojala bojazan da zahvati električne vodove te je iz sigurnosnog razloga dovod struje za Ljubuški i Vrgorac bio prekinut.

Iako je ovaj požar ocijenjen kao najgori dosad, srećom, nije bilo žrtava niti oštećene imovine. Vatrena stihija krenula je s tri lokacije, a vatrogasci su u samo petnaestak minuta dobili prijave te postoji sumnja da je požar i namjerno podmetnut.

Policija će obaviti očevid

Prema riječima glasnogovornika MUP-a ZHŽ-a, policija je odradila svoj dio posla, osigurala je vatrogascima gašenje požara i regulirala promet.

“Poduzeli smo izvide i predistražne radnje s ciljem otkrivanja mogućeg uzroka požara, a prikupljanjem dokaza trebali bi doznati o kojem čimbeniku uzroka se radi. Kada se vatra potpuno sanira i steknu uvjeti, obaviti će se i očevid”, kazao nam je Čutura. Prema posljednjim podatcima, požar je opustošio oko pedeset hektara guste borove šume.

Podsjetimo, ljubuški vatrogasci su, uz pomoć mještana i zaposlenika gospodarskih poduzeća u čijoj blizini je vatra harala, uspjeli u petak popodne spriječiti njegovo širenje na objekte. Vatra je stavljena pod kontrolu oko petnaest sati, kako smo jučer izvijestili javnost, no velika vrućina i vjetar koji je mijenjao smjer potpomogli su širenje požara dublje u gustu šumu te je stihija u kasnim podnevnim satima ponovno zahvatila spomenuto područje. Unatoč nadljudskim naporima, bilo je nemoguće ugasiti vatru te su u pomoć pozvane interventne postrojbe iz Hrvatske.

U ZHŽ-u osam požara

Od požara na području Zapadnohercegovačke županije, osam požara izbilo je u općini Ljubuški. Također su registrirana po tri požara na području općina Grude i Široki Brijeg koja su brzom intervencijom vatrogasaca i mještana lokalizirana. Sumnja se da je požar na području općine Široki Brijeg u mjestu Brijeg-Grabovina podmetnut.

<

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari