Dom na Bućinama - zašto zakonito, kad može nezakonito?

ljubuski.info

U ožujku i travnju ove godine, po suglasnosti Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, proveden je, zakonito i pošteno, javni natječaj za izbor i imenovanje direktora.

Zbog nezakonitih radnji, utvrđenih od strane mjerodavnih institucija, pojedincima, u prvom redu tajniku Fehimu Bekanu i pomoćniku ministra Miroslavu Jurešiću, trebala je brza smjena Upravnog i Nadzornog odbora. Ovom dvojcu je smetao zakonit rad Upravnog i Nadzornog odbora, ali su osjetili potrebu i uvlačenja u skute novoj vlasti, jer su pojedini ministri u Federalnoj Vladi kljucani od pojedinaca iz Ljubuškog dali jasne naputke da to moraju provesti.

Zadatak za to je dobila ministrica Zora Dujmović iz srpske kvote HDZ-a.

U travnju 2015. godine Upravni odbor je poslao zahtjev za imenovanjem Radojka Nižića, kao najboljeg ocjenjenog kandidata, što je tada i prihvaćeno od strane ministra Milana Mandilovića. Ali, zbog opstrukcija i međustranačkih odnosa stvar se mijenja i sve u svoje ruke preuzimaju Bekan i Jurešić. I dotjerali su Dom na Bučinama u financijsku dubiozu i slijepu ulicu.

Rang lista najboljih kandidata za izbor direktora Ustanove sačinjena je prema broju bodova osvojenih na intervjuu kako slijedi:

Ime i prezime Stručna sprema Prosječna ocjena
Radojko Nižić profesor fizike 4,44
Marijan Čuvalo diplomirani pravnik 4,00
Frano Planinić diplomirani ekonomist 3,78
Ivan Bebek diplomirani novinar 3,78
Marija Antić dipl. filo. i dipl. Kroat. 3,33

Na natječaj se javio kontroverzni Tihomir Zovak, čija je kandidatura odbačena zbog neispunjavanja uvjeta.

Zašto nisu htjeli Nižića?

Radojko Nižić je bio najbolji kandidat i tako je ocijenjen od sva tri člana povjerenstva. Zašto se nije svidio Zori Dujmović, koja je prema informacijama govorila da je Nižić blizak HDZ1990, te da nije član HDZ BiH. Treba kazati da je Nižić, posve vjerojatno, nepoželjan određenim osobama iz Ljubuškog, koji rade u Sarajevu. Spominje se ime Ivana Brkića, koji je navodno posao odradio preko "stručnjaka" za financije Radoslava Luburića.

Zanimljiv je apsurd da je Radojko Nižić, jedan od utemeljitelja HDZBiH u Ljubuškom, organizator otpora srpskoj agresiji i ruši ga Srpkinja iz kvote HDZ BiH u Federalnoj vladi, kao potpuno nepoželjnu osobu. Možda problem u antagonizmu između Nižića i Brkića leži u činjenici da Nižić nikada nije bio član SKJ.

Baš su čudna domoljubna zanovijetanja lokalnih faktora vlasti, koji koriste sve da bi nekoga smijenili ili povrijedili. Pa tako koriste i bivše "milicionere" za montirane procese, ali neka to bude jedna od budućih tema. To su osobine sadašnjih Hrvatina.

Nakon svega novi kandidat postaje Ivan Bebek, koji je preko Fehima Bekana i Anje Andrić - Alibegović lobirao i prije natječajne procedure. Dolazak Fehima Bekana u prostoriju u trenutku kad je intervjuiran Ivan Bebek nije slučajan.

Eventualni izbor Ivana Bebeka za direktora Ustanove iz djelokruga socijalne zaštite Ljubuški (Dom na Bučinama) bio bi još jedan sustavan čin nezakonitog i nepoštenog rada ministarstava i pojedinaca u njima.

Vidljivo je da glavni razlog za navedeno u Domu na Bučinama jeste skrivanje kriminala i osvajanje plijena u kojem iz federalne blagajne dotiče svježi kapital.

Glas naroda

Upravni odbor, kojeg je imenovala tadašnja nelegelna i neligitimna Vlada FBiH (SDP, Lijan & comp.) a u čijem su sastavu Memnuna Mahić, Tihomir Bradvica, Danijela Sabljić itd., redom stranačke osobe SDP-a i Lijanove stranke je i donosila gore navedene ocjene i normalno svome kandidatu dala prvo mjesto platformaške rang-liste... I sad kad ste popushili pričate o nelegalnosti. heheheheeheee, isfurani ste s tom pričom... Dobro su ovi ostali dobili i trice pored SDP plaćenika...

Šta je ovim ljudima? Niko ne želi sam nešto pokrenuti, domoći se državne plaće to je
željeni cilj a svi pametni i školovani. Intelektualac do intelektualca!!!!! samo ih ja ne bi
kod sebe nakad zaposlija. Znaju lipo pričati ali ne znaju mukotrpno raditi, cili život lezi
ljebe da te jedem.

e moj radojko kad sam ti prije vise od petnaest godina rekao da su za ljubuski najopasniji ivo lucic ivic brkic i caja nizic samo si mi se nasmijao a sta danas mislis

Istina je znana svim braniteljima Ljubuškog kako je Radojko Nižić bio jedan od prvih organizatora otpora srpskoj agresiji. Bio sam pripadnik prve obučene i opremljene postrojbe Ljubušaka u Radmanovim Mlinicama gdje nas je Nižić vodio. Također, bio sam sudionik u koloni vozila od Studenačkog mosta do Ljubuškog koja je blokirala prolazak niških specijalaca iz vojarne Čapljina prema Pologu kojom je zapovijedao Radojko Nižić. Suborce ću samo podsjetiti na akcije. Bijačko groblje, Male Bare, Šujica itg. koje je izvodila postrojba iz Radmanovih Mlinica.
Ovo što se sada radi čovjeku Radojku Nižiću ne mogu vjerovati da je to istina!

Pa bgti jesi normalan ti? Nitko nikome ne umanjuje ratne zasluge... Shvati više da politika stavlja one koji će postaviti neke druge i tako ukrug... Sad su u điru SDA, HDZ, SBB i oni će da jedne razrješe i druge postave...
Radojko bi bio da je ostala Platforma (SDP, Lijan & comp.) koja je i postavila tadašnji odbor Doma (T. Bradvica, Memnuna Mahić...), a oni svog Radojku na prvo mjesto.
Tako sada HDZ, SDA, i tako će za vike vikova oni koji budu vladali, bilo to u Ljubuškom, Sarajevu, Prijedoru, Hrvatskoj, Bugarskoj ili Tun[ * neprimjereno * ]ji...

jes to ti bebeče ???

nanjušio sam tvoju pismenost sramoto ljubuška šta ti znaš o platformi jado jadni tvoj mozak je mišji
siti se samo kolko si klapio u knjižnici i info klubu rukometnom ženskom kupijo diplomu i štaš više reć
ti si katastrofa

E nije on ali koliko frčete na njega ,te ovo te ono te on vaki te on naki te on vaki ,e zato nek on bude. Bebeka za načelnika Općine

nu đavla sam bi sebe postavija i za načelnika
inžinjeru nisi ti ni za kavode, a kamoli za tog dišu hihihihih

"kupijo". Nauči pravopis lajalo nekad HDZ-ovo, a danas Lijanovo.
I ti bi u neku fotelju, ha?

Ti vjerojatno iskrivljuješ neznaš ili iskrivljuješ pravu istinu a to je, da su se Radišćani prvi organizirali, uvježbavali, ukopavali na Gradini kod Marića kuća, te napravili sklonište za civilno stanovništvo na Sadinama. Dod su se neki novi hrvati još valjali u blatu komunizma dotle su Radišćani spremno dočekivali neprijatelja i ginuli.

Prva Ljubuška postrojba je Diverzanski vod Prva naoruzana i prva otišla na teren

i probojani moj radiscanu

Ti si malo napušen Radojko je jedna od većih [ * neprimjereno * ] LJubuškog čovjek koji je slao ljude u JNA dok se ratovalo

vodio vas čovjek koji ni vojsku nije služio.svaka vam čast.umijeće je što ste ostali živi s tako sposobnim zapovjednikom.on se opirao srpskoj agresiji na taj način što je ljubuške mladiće u jna mahom poslao na granice tzv. velike srbije u lipnju 91.u tekstu kažu da nije bio ukpj.malo morgen,zbog ovakvih kao rade smo i tu gdje jesmo.što se nije držao onog što je dobro radio.što nije ostao profesor a bio je dobar profa,i bio je autoritet đacima.al njegovo prokletstvo novac je od 91 radin problem.želja za vlašću.i ne samo njegov već ove sve kamarile velikih hrvata u vlasti zadnjih 25 godina.pa ako je iko ikad čuo za bušićevu kletvu,jel vidi da se kroz radu i ove sve kandidate za tu stolicu obistinila.čovjek koji je zbog ideala robijao 30 godina dođe u željenu zemlju.šta uradi ubije se zbog ovakvih uhljeba.i što ti bolan rade ovo treba,da s tobom ribaju portale.zar si toliko nisko pao.i okani se politike potrošen si.sačuvaj još malo to obraza što ti je ostalo.

l,a.ž.e.š i obmanjuješ javnost. Radojko Nižić je 1981. godine služio vojni rok u vojarni Borongaj u Zagrebu, rod ABHO, sram te i stid bilo kako se usuđuješ spomenuti Bušića kada su ga lažovi kao ti natjerali da učini to što je učinio.

je što jes jes.otišo je u vojsku jedno nedilju dana i doša kući i nije se vraća više.pa on je specijalac.rade je jedinstven.to rade.u ljubuškom me strah otvorit bilo koja vrata a da iza njih ne bude rade.bravo rade.

Ako laži i mržnju prema čovijeku treba iskazati zbog one tajne, koju ja i ti znamo, mislim da je previše. Dobro, ako baš inzistiraš, neka javnost zna, Nižić ti je dragoj mami u tabane gatao i budi ponosan na to!

ako je mržnja reći istinu onda mrzim.ako je rade pravednik onda se pakla ne treba bojat.a ovo gatanje ne kontam.

Ne budi u zabludi, nisi ti taj koji sudi, još manje onaj koji konta, ti si "čovječe" prepoznat kao sluga Manolića, Perkovića, Mustača i njihovih jataka ... ne razmeći se frazama iz Biblije tu se loše snalaziš, to je za tebe strano !

eto si me skonto.znaš tko sam što sam i čiji sam sluga.aj molim te prosvjetli me pa mi kaži kome ti služiš ili čemu služiš.i u pravu si nisam ja da sudim.al neću dopustit ni da mi vi sudite,jer bi ponovo vještice palili.svi koji ne misle kao vi su udbaši.ako ste vi mjerilo hrvatstva onda nam je mrka kapa.dok nas je udba proganjala bižalismo odavde zbog njih,danas bižimo zbog vas,rođeni moj.

Haaaaa ćijiiii si no ti, haaaaa ????????????

ja nisam na prodaju,za razliku od tebe.nemam vlasnika i nemam cijenu.

ta tvoja postrojba je otišla u male bare da se domogne kojeg sanduka pušaka ili municije i da ih onda dobro proda u ljubuškom.tad je cijena kalaša bila milju eura.i zna se dobro ko su ti specijalci,samo još ovaj narod trpi.i po čemu si ti a i rade zaslužniji za obranu,jel zato što ste otišli u omiš i onda se šepurili po gradu,od ostalih koji su iznijeli rat na svojim leđima.kako vidim rade je svoje ratovanje i domoljublje debelo naplatio a vjerujem da si i ti i zato ga braniš.

ponovo l, a. ž. e. š. provokatoru i vrijeđaš časne Ljubuške branitelje koji su se istakli braneći Kupres, Čapljinu, Stolac, Uskoplje, Mostar i svako mjesto gdje su Hrvati bili ugroženi.

odbranili su nas od svih samo još da nas odbrane od rade i ostalih domoljuba njegovog kalibra.provjeri radino imovinsko stanje i ostalih domoljuba prije rata,provjeri sad.kad si toliko pošten ima li ijedan branitelj sa vss da može zasjest u tu fotelju,a da nije bio u politici.i ako ćeš več o braniteljima,dosta ih je naplatilo svoje domoljublje.

diverzantski vodovi su snage za specijalne zadatke,i kao takvi u ratnim operacijama su podložni stradanjima i pogibijama zbog vrste posla za koji su trenirani.koliko je tih ljudi iz ljubuškog diverzantskog voda ranjeno ili poginulo a koji su bili na obuci u omišu.molim činjenice.da vidim tko laže.a čast svim onima koji su časno bili branitelji ove doline suza,i moj respekt.

Nije ih bilo puno na obuci u Omišu tj, u Radmanovim mlinicama kanjon cetine to je prva obuka u osnutku ZNG jel znaš imena svih Ljubušaka koji su bili tada tu ako si bio onda ih navedi ja sam bio da vidim govoriš li istinu, Da te podsjetim svi koji su tad bili dobili su iskaznicu na kojoj piše "ZNG povjerenik ministarstva obrane", i točno je Nižić je vodio Ljubušake i prva akcija je bila zauzeće luke LORA

Znam da ne navodim imena, samo Tomić nije među živima!

Ispričavam se, zaboravio sam Hrvatskog viteza pokojnog Nedjeljka Vegara koji je također bio s nama na obuci u Radmanovim mlinicama.

Ja sam čovik privatnik cili život ne petljam se ni u kakve poslove s državom ali ovo malo moga zdravog razuma mi govori šta će vam natječaji ako ih se ne pridržavate

Tko je davao ove ocjene ili bodove pa da se to ne uzme u obzir

Čuli diplomirani novinar,kakva je to diploma?

kupljena hehe

Mogu li ja nesto rec .pa ljudi moji stavite miru cutuka on je sad kupio fakultet.covik zna i umi bit ce kavoda i krompira i za dom vsljda ce i u evropu otic koji.ljudi budite razumni

Nižić je šutio jer su mu dali puni iznos koji bi trebao dobiti do kraja mandata kao Direktoru knjižnice,šutio o knjižnici jer nije lako kad on počme govorit.

U ovome gradu ja cijenim samo one ljude koji su sa svojih deset prstiju nešto napravili i one koji su s ledine napravili firme uz uvjet da su bili sa svojim narodom od '92-95 za ovog Radojka mogu reći da ne spada u ove prve dvije kategorije ali je za ostale HDZ-ovce moralna vertikala i sramota je šta mu rade

pajdo onda ti cijenis manje od deset ljudi u gradu sto ja znam

svih pet kandidata upitno!!!

samo pokupiti radne knjižice da se vidi gdje su dosada radili i što je poslje njih ostalo
mislim da će onda neke stvari biti jasnije

Sjećam se i ja, to bi bio grijeh zaboraviti, samo neznam sjećajuli se ovi "turbo hrvati", kada nas je Nižić pozivao na blokadu prometnice Ljubuški - Čapljina, svi smo se odazvali, bila je to kolona od 8 kilometara vozila za 19 minuta, bio je to Ljubuški!
Što se ovo danas u Ljubuškom događa?.
Izgleda mi kako mačka nema pa miši mekinjaši kolo vode !

U kojoj vojsci je bio tada taj Nižić? JNA, TO, HOS, HVO ili neka druga vojska. Kažeš organizirana postrojba. I kažeš da je motorizirani četnički vod išao na Polog. Pa ti pojma nemaš, ni kad, ni gdje ni šta, koji pravac i gdje je Studenački most, jer si odmaglio kao i taj tvoj pulen.

Čuješ ti mišu mekinjašu, samo da znaš, vrijeđajući gosp. Nižića vrijeđaš i sve nas koje je Nižić vodio.

ne kaže niko da vas nižić nije vodio.i mene su dobro izvozali "zapovjednici" od krivodola do zadnjeg dana.oni sad imaju mirovine ko dvije moje plaće,šta obična vojska ima li ijedan zapovjednik u udruzi zaboravljeni branitelj.i dajte tog nižića proglasite svecem.da nije bilo njega ne bi bilo ni ljubuškog.mi smo bili tu slučajni prolaznici.

Politički jazavci bi trebali znat da je najveća moralna predispozija za radno mjesto ko je šta radio u obrambenom ratu? a ne samo davat udovicama i poginulima nešto pomoći iako to treba ali ne mazat oči sa time!

HDZ se s nama šprda biće opet taj mališan Bebek od Radio Ljubuški preko Knjižnice Sportskog Općine on je uvijek tu

zahvala zovku na podnesenoj kaznenoj prijavi kojom su stvoreni preduvjeti za sklanjanje upravnog odbora kojim je predsjedala uciteljica

zovak je žešća ćelovina tija žita ispod mrtvi konja čovik ništa nije radio a muga lovu
nije čudo da je dobjo kazneneu

Ne moze Radojko nije podoban ok,sta fali Planiniću ,covjek korektan,pismen,vodi obiteljski zivot,za promjer svima ovima...

ma šta će dole bit je li dom za stare i nemoćne onda postavit nekog varalicu da mu ti starci pripišu imovinu prije nego odapnu

Budi svoj!
Oj, budi svoj! Ta stvoren jesi čitav,
U grudi nosiš, brate, srce cijelo;
Ne kloni dušom, i da nijesi mlitav,
Put vedra neba diži svoje čelo!
Pa došli danci nevolje i muke,
Pa teko s čela krvav tebi znoj,
Ti skupi pamet, upri zdrave ruke,
I budi svoj!

Radojko Nižić mi je predavao u srednjoj školi i tada - kasnih osamdesetih je govorio čisti "srpsko - hrvatski" jezik. Znači, ijekavica na srpskom. Rade je završio fakultet u Rijeci, a bez problema je koristio riječi kao npr.: hiljadu, uopšte, mašinski i sl. Bio je korektan ali dosta skromnih "profesorskih" kvaliteta, u usporedbi sa nekim tadašnjim profesorima. U to vrijeme dosta profesora, a i učenika je forsiralo govorenje hrvatskog jezika, ali Rade ne. Ali kad je došlo vrijeme, prof. Rade postaje "veeeliki Hrvat", što ne mora biti ništa loše. Čak dapače.

Dom na Bućinama - zašto zakonito, kad može nezakonito?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari