Fotelje za poslušnike: Politizacija državne službe pod krinkom racionalizacije

klonovi

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi Federacije BiH, koji je u Parlament upućen po hitnoj proceduri, prijeti potpuno urušiti državnu službu vezujući rukovodeće državne službenike za mandat, smatra Transparency International BiH.

Kako je priopćeno iz ove organizacije, "time će se širom otvoriti vrata strankama na vlasti da otvoreno i na ova mjesta dovode stranačke kadrove".

"Iza objašnjenja Vlade FBiH da se na ovaj način odredbe usklađuju s nedavno donesenim Zakonom o radu, te da je jedan od razloga za donošenje izmjena i dopuna potreba za reorganizacijom javne uprave u FBiH s ciljem da državna služba bude racionalnija, zapravo stoji namjera da se sve kategorije rukovodećih državnih službenika eliminiraju i da se ova radna mjesta ubuduće poklapaju sa mandatom rukovoditelja organa uprave. Ovo je posebno problematično i zbog činjenice da je jedan od osnovnih zadataka državne službe osigurati neometano vršenje funkcija javne uprave, naročito u situacijama kad dolazi do smjena vlasti, odnosno u uvjetima kada se jave problemi u procesu formiranja vlasti", navodi se u priopćenju.

Javna uprava koja svake četiri godine mijenja kompletnu rukovodnu strukturu (i to bez natječajne procedure) nikako ne može doprinijeti učinkovitosti i ekspeditivnosti administracije, tvrde iz TIBiH.
"Davanjem ovlasti ministrima i drugim rukovoditeljima slobodno dovoditi ključne ljude u upravu, prekida se svaka veza s transparentnošću i meritornošću, a upućivanje nacrta na usvajanje po hitnoj proceduri, bez mogućnosti javne rasprave, potvrđuje namjeru političkih stranaka da pod krinkom racionalizacije, na mala vrata omoguće još veći broj stranačkih imenovanja. TIBiH naglašava da se pitanju učinkovitosti u radu državnih službenika na svim razinama vlasti u BiH mora posvetiti dužna pažnja, ali se problemi slabe učinkovitosti moraju rješavati kroz kvalitetnije upravljanje administracijom, a ne kroz urušavanje same svrhe postojanja državne službe kroz njenu dodatnu politizaciju", priopćio je Transparency International BiH.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari