U ŽZH se već pet godina svjesno krši zakon o pravima pacijenata

ljubuski.info

Mreža nevladinih organizacija Naše društvo iz Mostara, organizirala je danas u hotelu "Park" u Širokom Brijegu okrugli stolu na temu "Uloga zdravstvenih vijeća u unapređenju prava pacijenata"

Cilj okruglog stola je, kroz promociju uloge zdravstvenih vijeća u teoriji i praksi, skrenuti pozornost na važnost uspostave partnerskih odnosa u sustavu zdravstva i formiranje zdravstvenih vijeća na području Županije Zapadnohercegovačke.

Marin Bago, predsjednik Udruge Futura prije početka održavanja ovog okruglog stola kazao nam je kako je cilj ovoga okupljanja i projekta je da se osigura provođenje zakona, zakona o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata, koji je donesen 2010. godine i on tretira donošenje osnivanja zdravstvenih vijeća u Općinama i na razini Županije, a ta Vijeća trebaju skupljati sve podatke koje se tiču zdravstva od prigovora, incidentnih situacija, prijedloga o unaprijeđenju, prijedloga za edukaciju itd. jer se nalazimo na samo europskom dnu što se tiče tih prikupljanja informacija.
"Zbog toga što ne postoji zdravstveno vijeće, ne možemo ni znati na što se građani najviše žale. Po zakonu ovo vijeće je treba biti formirano već prije pet godina od kada je zakon donešen, a načelnici općina su dužni objaviti Javni poziv za to Vijeće od najmanje osam članova iz svih struktura, a na razini županije Ministar formira taj tim, ali oni jednostavno ne poštuju taj zakon", kazao je, između ostaloga, Marin Bago, predsjednik Udruge Futura.

Tanja Majer Lukšić, predstavnica Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, navela je kako pacijenti nisu svjesni svojih prava, kao što nisu upoznati podzakonskim aktima koji su doneseni od strane državnih organa i zapravo ne znaju kako da se organiziraju i kako da potaknu institucije da bolje rade svoj posao.
"Građani se nemaju kome obratiti u smislu institucionalne zaštite, osim sudu koji je redovna zaštita u svakom slučaju, ali sudovi su zatrpani servisni i što se dugo čeka na rješavanje problema, tako da stvaranjem zdravstvenih vijeća u Općinama i na razini Županije bi se moglo puno toga riješiti, kao i poboljšati što se tiče prava pacijenata i pružanja zdravstvenih usluge", kazala je Tanja Majer Lukšić, predstavnica Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Treba napomenuti kako je na ovom sastanku nazočio Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH, dr. Stjepan Bogut, ali ne i gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, koji je isto bio pozvan i koji tek nedavno čuo za taj zakon oko zaštite prava pacijenata, ali je poslao svog Savjetnika za odnose s javnošću dr. sc. Dragu Martinovića, koji će mu vjerujemo prenjeti informaciju kako je prošlo pet godina od izglasavanja tog zakona i da bi se treba s njime pozabaviti kako bi građani Širokoga Brijega imali se kome obratiti i zatražiti pomoć. Također nisu nazočili niti načelnici Općine Ljubuški, Nevenko Barbarić, Posušja, Branko Bago, kao ni Gruda, Ljubo Grizelj.

dnevno.ba

Komentari

Triba pitat ministra što ja moram ići u privatnu ordinaciju i plaćat
kardiologu, ginekologu i očnom doktoru kad za to primaju plaću u domu zdravlja
i u bolnici ? Što će mi zdr. knjižica i markica! Ko je to dozvolio i dokle više?

Nisu došli načelnici.Znaju oni dobro i prikrivaju stvarnu istinu i pitam ih zašto kada pacijent vadi uputnicu i na uputnici ostala adresa Marka Šoljića ili Ante Primorca obratite pažnju na to oni znaju i čekaju porođenje Jugoslavije.

U ŽZH se već pet godina svjesno krši zakon o pravima pacijenata

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari