Gimnazija Ljubuški se sve više okreće budućnosti

ljubuski.info

U razgovoru s ravnateljem, djelatnicima i učenicima Gimnazije Ljubuški, ekipa portala Jabuka.tv je pokušala doznati što više o toj školi, učeničkim projektima i samim učenicima.

Profesor Goran Skoko već je šest godina ravnatelj ove gimnazije, koja u ovoj školskoj godini broji 398 učenika, raspoređenih u 14 odjela. Nastava se odvija u jednoj, jutarnjoj smjeni i zasad u ovoj gimnaziji postoji samo opći smjer. U školi je zaposleno 43 djelatnika, od čega ih je 38 uključeno u nastavni proces.
"Postoji upisni prag od 45 bodova, što znači da se upišu svi odlikaši i neki vrlodobri učenici. Gotovo svi maturanti nakon završene gimnazije upišu fakultet, a u prosjeku ih 40 posto upiše fakultet u Hrvatskoj, a ostatak u Bosni i Hercegovini. Lani je, od 88 maturanata, njih 84 upisalo fakultet" s ponosom ističe ravnatelj Skoko.

Škola je uključena u mnoge projekte, a učenici su jako aktivni u izvannastavnim aktivnostima. Tako je lani pokrenut pilot projekt e-škola, što znači da su profesori, uz "obično" upisivanje ocjena u dnevnik, morali ocjene upisivati i u računala, a roditelji bi automatski SMS porukom dobili obavijest o ocjeni učenika, kao i o izostancima svog djeteta.

Sve učionice imaju projektor i računalo, a ove godine se radi na pribavljanju tableta za sve profesore kako bi dogodine ova škola mogla zaživjeti kao prva e-škola na ovim prostorima.

Učenici su aktivni u civitasu i sudjeluju na raznim međužupanijskim i državnim natjecanjima, a jako je dobro organizirano vijeće učenika koje vodi pedagogica i većina ideja potječe od njih. Tako je ova gimnazija svojom idejom o "Kvisko kvizu znanja" pobijedila na natjecanju u Sarajevu pa se sad svake godine u veljači u Ljubuškom organizira natjecanje iz opće kulture - Mudra sova iz Ljubuškog. Ove godine za dane kruha će se prvi put održati natjecanje Masterchef, gdje će se u kuhanju natjecati sedam škola iz županije.

Razgovarali smo i s pedagogicom Zdravkom Rupčić koja već šest godina radi kao pedagog i koja ima bogato iskustvo u radu s djecom. Učenici joj dolaze sa svojim problemima, a ona se trudi s njima izgraditi topao i prijateljski odnos.
"S radošću dolazim na posao, volim to što radim. Kad sam predavala, poznavala sam učenike puno bolje, znala sam ih u dušu i moram priznati da mi malo fali predavanje" izjavila je pedagogica Rupčić.

Kad učenici naprave nešto loše, i pošalju ih na razgovor kod pedagoga, naši sugovornici uz smijeh dodaju da oni to ne doživljavaju kao kaznu. Profesorica Rupčić kaže da je takve učenike potrebno dovesti u stanje da shvate da su napravili pogrešku te se nakon toga njihovo ponašanje popravi i većina ih ne ponovi iste pogreške.

Razgovarali smo i s profesoricom matematike i fizike Irenom Mihaljević. Ona u ovoj školi predaje već 16 godina i zaslužna je za dobru pripremu učenika za državnu maturu.
Naime, ova škola već od desetog mjeseca počinje s dodatnim pripremama za državnu maturu za sve zainteresirane učenike, a profesorica Mihaljević sa svojim predmetima postiže jako dobre rezultate jer se učenici Gimnazije Ljubuški upisuju na željene tehničke fakultete za koje je matematika obično najvažniji predmet.

S nama su razgovarali i maturanti Lana Mišetić, Leonardo Pavlović i Lara Medić.

Lana Mišetić je učenica s izuzetnim prosjekom, naime kroz sve tri godine školovanja imala je prosjek 5.0, a kao najljepšu stvar koju će iz srednje škole ponijeti navodi prijateljstva i poznanstva koja je tu stekla. Kad smo ju pitali bi li opet upisala gimnaziju, bez razmišljanja je rekla:
"Naravno, ovo znanje koje smo stekli ovdje se ne može mjeriti ni s čim."

Omiljeni predmet joj je matematika, a planira upisati neki tehnički fakultet. Ne ide na instrukcije, ali sudjeluje u pripremama za državnu maturu.
"Nisam planirala imati prosjek 5.0, ali se kroz konstantan rad to može postići. Što se tiče mojih izvannastavnih aktivnosti, treniram nogomet u Ženskom nogometnom klubu Sloga," priča za portal Jabuka.tv odlikašica Lana.

Razgovarali smo i s predsjednikom Vijeća učenika, Leonardom Pavlovićem, koji predstavlja vezu između učenika i obrazovnog sustava. Vijeće učenika broji 30-ak učenika i sastaju se dva puta mjesečno, a po potrebi i češće.
"Predsjednik Vijeća treba biti odgovorna osoba, drago mi je što su me učenici odabrali jer to pokazuje da imaju povjerenja u mene i mislim da je to vrlo odgovoran posao", navodi Leonardo.

Osim uloge predsjednika, djeluje kao voditelj malog zbora sv. Kate, a član je i velikog zbora te pohađa sate klavira i trube. Nakon završene gimnazije planira upisati kemijsko inženjerstvo, točnije, kemiju tehnologije i materijala.

Maturantica Lara Medić će kao najljepšu uspomenu iz škole ponijeti maturalno putovanje. I ona se od ljeta priprema za državnu maturu, a planira upisati informatiku u Varaždinu. Osim škole, sudjeluje u raznim izvannastavnim aktivnostima, bavi se fotografijom i novinarstvom te svira flautu i klavir.

Ona i Leonardo već razmišljaju o maturalnoj večeri, a Lara nam otkriva kako je i većina djevojaka već rezervirala termine za šminkanje te da su odlučile u kakvim će haljinama zablistati.

Maturanti na kraju školske godine prolaze kroz grad u povorci, a potom pjevaju i vesele se ispred škole. U večernjim satima obično se organizira zabava u nekom od lokalnih kafića.

Za kraj ćemo dodati još i da je zgrada gimnazije napravljena 1928. godine, a neke od poznatih ličnosti koje su završile ovu gimnaziju su rukometaši Denis Buntić, Mirko Alilović, Dejan Malinović, bivša ministrica kulture Republike Hrvatske Ljilja Vokić te pjesnikinja Dijana Burazer.

jabuka.tv

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari