Posljednja porodiljna naknada u ŽZH isplaćena u srpnju (2015.) za prosinac 2014.

majka i dijete

Na kojem mjestu prioriteta se nalaze djeca u našoj državi? Zadnja porodiljna naknada u ZHŽ je isplaćena 29.7. 2015. i to za prosinac 2014. godine. U pojedinim županijama porodiljnih naknada ni nema.

Svi stručnjaci se slažu da je prva godina života najvažnija u emotivnom razvoju djeteta i da odnos s majkom koji stekne u toj prvoj godini života oblikuje odnos djeteta prema sebi i drugima kroz ostatak života.

Kakva je situacija sa hercegovačkim majkama? Većina majki se vraća na posao i prije nego im dijete navrši godinu dana, ostavljajući kući male bebe. Nekada zbog pritiska poslodavaca, a u većini slučajeva zbog financijskih razloga. Pelene koštaju, hrana košta, a čini se da nikoga to pitanje ne zabrinjava niti itko ima sluha za djecu, a djeca su naša budućnost o kojoj bi najviše trebali voditi računa.

Djeca političara i gospodarstvenika ni u čemu ne oskudijevaju, pa ne razumiju da i djeca nas običnih smrtnika trebaju sve što i njihova. Tko će se pobuniti?

Svi su navikli da porodiljnih naknada nema, mada se s tim ne bi trebali pomiriti. Zašto ih nema ako su zaposlenim majkama redovito uplaćivani doprinosi? Znači, kad mi trebamo dati državi tu oprosta nema, a država se prema nama odnosi kao najgora maćeha.

Ali nisu u pitanju samo porodiljne naknade. Sav odnos prema djeci i potrebitima je kod nas najblaže rečeno - nakaradan.

Zavod za djecu s posebnim potrebama "Marija naša nada" je u financijskim problemima, ustanova za koju smo sretni što je imamo, koja je olakšala mnogim roditeljima. Koja je u našem hercegovačkom društvu, na neki način, djelovala i na uklanjanju stigme djece s posebnim potrebama. Državni vrtići u ZHŽ su svi u financijskim problemima, ali nikoga to pitanje previše ne zabrinjava.

Razvija se infrastruktura naših gradića i općina, daje se slika napretka i blagostanja, ali tko će tu živjeti i koristiti se tom infrastrukturom? Sve je postavljeno tako da je protiv djece i nataliteta, dosta obitelji se iseljava, pa tko će ostati?

Pitanje djece nekako ne dolazi na dnevni red, o tome razgovaraju samo žene koje su se suočile s izazovom rađanja i odgoja djece, koje žongliraju između posla i djece, kojima se srce para kad ostavljaju bebu u jaslicama. Ali, to nije pitanje koje pogađa samo majke. To je pitanje koje se odnosi na sve, na zdrave i funkcionalne obitelji, a samim time i na društvo u cjelini.

Djeca se i dalje rađaju, zahvaljujući "ludosti" i ljubavi svojih roditelja, koji se žrtvuju na sve moguće i nemoguće načine za svoje mališane. Ali, trebalo bi i društvo više povesti računa o djeci, našoj budućnosti, jer oni su ono što će činiti naše društvo kad odrastu.

ABCportal.info

Glas naroda

Članak je 100% u redu. Djeca političara i njihovih uhljeba imaju izobilja tako da im nije stalo do porodiljnih naknada i dječijih doplataka a ove ostale ko hebe. Na njima provode "mjere štednje". Da se mogu nekako lažirati papiri o djeci uveli bi oni vjerovatno i dječiji doplatak i povećali porodiljne. Onda bi imali "lažnu djecu" kao što imamo "lažne ratne invalide" i "lažne zapovjednike" i "lažne diplome" itd... Punili bi oni tu vlastite džepove "prodajom papira" a nebi se puno sekirali za proračun.

Jedno veliko sramota

Vezane vijesti

Posljednja porodiljna naknada u ŽZH isplaćena u srpnju (2015.) za prosinac 2014.
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari