Neuplaćeni doprinosi veći od milijardu KM

ljubuski.info

Prema posljednjim podacima, više od 50.000 radnika u BiH nema uvezan staž. Zbog cjelokupne situacije, često nemaju ni zdravstveno osiguranje, dok na mirovinu ne mogu ni pomišljati. Osim zakidanja radnika, neuvezivanjem staža ostala je zakinuta i država.

Velika dugovanja

Prema procjenama MIO, dug za neuplaćene doprinose iznosi više od milijardu KM. Kako je početkom godine istaknuto iz Sindikata metalaca BiH, samo u ovom djelokrugu je više od 40.000 neuvezanih godina radnog staža.

Federalna Vlada imala je u planu od sljedeće godine početi rješavati ovaj gorući problem, gdje bi prvenstvo imali radnici iz državnih poduzeća, a što bi trebalo biti prošireno na sve ostale radnike. Zakon o uvezivanju radnog staža dio je Reformske agende i trebao bi biti usvojen do kraja ove godine. Ovim zakonom Vlada bi preuzela obvezu za osiguranike kojima doprinosi nisu uplaćeni u razdoblju od 1. travnja 1992. do 31. prosinca 2014. O ovom problemu se prije tri dana raspravljalo i na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij FBiH, gdje je kazano kako treba proširiti radnu skupinu koja radi na tekstu budućeg zakona. S tim u vezi potrebno je uključiti i poslodavce kao jednog od tri socijalna partnera u ESV.

I sindikati i poslodavci su za ovaj zakon, ali se nisu slagali s odlukom da se staž uvezuje samo radnicima iz državnih poduzeća, te smatraju da radnici nisu i ne mogu biti krivi što im radni staž nije uvezan. Poslodavcima smeta što zakon predviđa uvezivanje staža i za radnike tvrtki koje su isplaćivale enormno visoke plaće u odnosu na prosjek, posebno u realnom sektoru, a nisu uplaćivale doprinose. Premijer FBiH Fadil Novalić je kazao kako će isključiti sve one koji su isplaćivali plaće, a unutar njih su mogli i doprinose. Ovim zakonom ne bi bili obuhvaćeni radnici Željeznica FBiH i rudnika jer plan Vlade je da oni i dalje rade.

Osiguranje sredstava

Prema prvim procjenama, za uvezivanje staža treba osigurati oko 452 milijuna KM koji bi se osigurali iz proračuna, prodajom imovine i kapitala u vlasništvu FBiH te kreditnim zaduživanjem. Staž bi se uvezivao onim radnicima koji ispunjavaju uvjete za mirovinu. S obzirom na to da je jedan broj tvrtki ugašen, zahtjev za uvezivanje radnog staža mogli bi podnositi i radnici koji budu ispunjavali kriterije.

Ana Buntić Ćavar [ Večernji list ]

Komentari

Kako će uplaćivati doprinose kada su naše "političke elite" stvorile administracije-uhljeba kao da smo država od 15 miliona stanovnika. Čast poštenim i vrijednim, ali stvoreno je društvo parazitsko.

Stvoreno je društvo po mjeri nas samih,a vlast od bivših crvendaća koji kad su vidili da im se raspala Yuga opljačkali sve što miriše na hrvatstvo.Možeš ti pobjeć s Balkana ali Balkan iz tebe (nas) NE.

Neuplaćeni doprinosi veći od milijardu KM

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari