Dvije godine zatvora zbog krijumčarenja migranata u Ljubuškom

ljubuski.info

Tihomir Čule (1970) iz Mostara osuđen je u Sudu BiH na dvije godine zatvora zbog organiziranog kriminala i krijumčarenja ljudi. Presuda je uslijedila, nakon što je sutkinja Hasija Mašović, razmotrila sporazum o priznanju krivnje kojeg je Čule sklopio s Tužiteljstvom BiH.

Od Čule je oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem djela u iznosu od 433 eura. Rješenjem Suda, ukinute su mu mjere zabrane, dok će mu u kaznu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru.

Čule je tako priznao da je bio pripadnik grupe s drugim njemu poznatim osobama koja je djelovala od 25. siječnja do 29. travnja 2013. na području općine Ljubuški. Tako je u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi organizirano prebacivao državljane Srbije s Kosova i Turske preko teritorije BiH u Hrvatsku i dalje prema zemljama zapadne Europe. U optužnici stoji da je grupa na mjestu gdje prelazak granice nije dozvoljen, za određene novčane iznose, u deset navrata prokrijumčarila više od 50 migranata, ukupno 16 državljana Turske i 36 državljana Srbije s Kosova, koji nisu imali važeće putne isprave za kretanje i prelazak državne granice.

Inače, njega je sredinom svibnja 2013. godine uhitila Granična policija zbog sumnje da je rukovodio organiziranom grupom koja je migrante preko Srbije, BiH i Hrvatske prebacivala dalje ka Zapadnoj Europi u prvim mjesecima 2013. godine.

Određeno vrijeme je proveo u pritvoru, nakon čega je pušten da se brani sa slobode. U ovom predmetu je ranije bilo više optuženih koji su osuđeni nakon sklapanja sporazuma o priznanju krivice.
Tako su Vedran Derviškadić (1978) iz Mostara, Milijan Boras (1984) iz Ljubuškog i Željka Boras (1986), rođena u Čapljini, nastanjena u Ljubuškom, Nikola Martinović (1967) rođen u Minhenu, nastanjen u Čitluku, Denis Puljić (1985) iz Ljubuškog, Danijel Čepo (1989) rođen u Mostaru, nastanjen u Grudama i Feđa Jahura (1977) iz Mostara osuđeni na uvjetne kazne, ali ne zbog organiziranog kriminala, već zbog organiziranja grupe ili udruženja za izvršenje kaznenih djela trgovine ljudima i krijumčarenja migranata.

Fatmir Murtezi (1986) iz Prištine je, sa druge strane, zbog organizoranog kriminala i šverca ljudi dobio dvije godine zatvora, također, po sporazumu.

Hrvoje Rovčanin [ Dnevni list ]

Glas naroda

a di je moćni boos nikola hrstić iz GRABA što je pribaciva policajca pet puta priko grane jesu li ovo njegovi puleni ...

šta je je ja sam mu dala... tako nije nešto poseban ali šta ću morala sam hranit djecu,a ne gine mi dvi godinice lapan jadni.žao mi je što su ga onako izudarali ali nemere svu lovu sebi uzeti.dobit degenek prid kućom jadna mama što je to morala gledat.

Dvije godine zatvora zbog krijumčarenja migranata u Ljubuškom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari