Čović: Ako Bošnjaci kažu da je njihov jezik bosanski, tko sam ja onda da špekuliram o tome!

ljubuski.info

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, krajem ovoga tjedna putuje u višednevnu posjetu New Yorku, gdje će predvoditi izaslanstvo BiH na 70. zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

Povodom toga, Čović je dao intervju u kojem kaže da je predviđeno njegovo obraćanje i sudjelovanje u razgovorima o Razvojnoj agendi, potom na konferenciji posvećenoj ravnopravnosti žena, konferenciji o borbi protiv ISIL-a, kojoj će prisustvovati na osobni poziv predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Baraka Obame (Barack), a obratit će se i na generalnoj debati UN-a.

Usaglašen stav

Veoma je važno, kaže Čović, što se u ovom trenutku u uredima sva tri člana Predsjedništva BiH, uz materijale koje je pripremilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH, usaglašavaju govori koje će on održati u SAD.

"Ne želimo nikakve improvizacije, nego jedinstven i usuglašen stav kako ne bi došlo do bilo kakvih naknadnih komentara kada se vratimo" - ističe Čović.

Komentirajući aktualnu izbjegličku krizu u zemljama u našem okruženju, prije svega kaže kako je zabrinut i suosjeća s izbjeglicama, ali i ističe kako su posljednja dešavanja otkrila brojne nedostatke u sustavima zemalja da se suoče s ovim problemom. Prema njegovim riječima, neke analize govore čak i o devet milijuna ljudi koji su pomjereni sa svojih ognjišta, što može značiti da se pravi val izbjeglica tek očekuje.

"Možda je naša sreća, ako je to uopće sreća, da nismo baš značajna zemlja i omiljena kao krajnje odredište svih tih ljudi, jer njima je dosta patnje i problema pa nas zaobilaze. Ali, to nam ne daje za pravo da nemamo vrlo jasne planove ako se i dese neke takve situacije tko i kako treba reagirati. Mi moramo biti i preventivni i ozbiljni i zabrinuti ako tih planova nema" - kaže Čović, dodajući da rješenje krize nije u podizanju ograda, postavljanju žica i slanju vojske na granice, te da se ovom problemu treba prići sustavno.

Većina u studenom

Čović očekuje da bi nova parlamentarna većina u FBiH mogla biti formirana u studenom.

"Čini mi se da stvari idu u tom pravcu i ja sam optimista. Svi smo svjesni da je pravi partner za jednu kvalitetnu većinu SBB. Ali, da bi se to popunilo, postoji previše tih sitnih detalja koji ne bi smjeli ostati ispod tepiha, pa da se brzo uđe u neku implementaciju i onda da oni na kraju isplivaju. I ja sam siguran da je i SDA, a mogu reći u svoje ime, svjesna da danas bez SBB-a nema partnerstva, koliko god neko manipulirao nekim drugim pokusnim dodacima, a to su upravo sve dodaci. Pravi partner mora biti neko ko ima rezultat izbora, takav da je kompetentan na svim razinama vlasti i da nam širi tu parlamentarnu većinu do skoro dvotrećinske. Ja sam optimista da će se to riješiti u jedanaestom mjesecu, ali ne treba ništa rješavati preko noći" - kaže Čović.

Ako Bošnjaci kažu da je njihov jezik bosanski, tko sam ja onda da špekuliram o tome!

Odgovarajući na pitanje je li zabrana nazivanja bosanskog jezika u RS isključivo bošnjački problem, Čović kaže da ne misli da jeste.
"Ako bošnjački narod kaže da se njegov jezik zove bosanskim jezikom, onda tko sam ja da oko toga na bilo koji način špekuliram! A druga dimenzija čitave priče je i ono što je već zapisano u dokumentima na koje se mi pozivamo iz novije povijesti BiH. Tako da ne vidim tu dvojbi i mislim da, što se više budemo uvažavali, bit će nam lakše praviti jedno povjerenje na višoj razini nego što je danas, pogotovo na tim osjetljivim temama kao što su jezik, kulturna baština, tradicija, običaji" - potcrtava Čović.

Dnevni avaz

Glas naroda

Ako Bošnjaci kažu da se u [ * neprimjereno * ]izaciji piše ćirilica,zna se ko zna.

Čović: Ako Bošnjaci kažu da je njihov jezik bosanski, tko sam ja onda da špekuliram o tome!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari