Protiv HVO-a i Herceg Bosne u BiH se vode politički procesi

ljubuski.info

Izbjeglička kriza koja je zahvatila Europu postala je preko noći tema broj jedan. Iako ih nema na granicama BiH, sve agencije, službe, institucije su, navodno, spremne. Ovaj problem je zasjenio i vrlo burnu raspravu proteklog vikenda u Banjoj Luci o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Daytonskog sporazuma.

Tamo je bila i predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto koja smatra da je rješavanje izbjegličke krize dio širih napora međunarodne zajednice. Izdvajamo dijelove intervjua predsjedateljice Krišto za tiskano izdanje Večernjeg lista BiH...

Posljednjih dana svjedoci smo izbjegličkog vala. Kako gledate na to i mogućnost da se ova kriza prelije i na BiH?
"Pitanje migranata je presloženo, ne samo za BiH nego i za čitavu regiju i Europsku uniju, pa je sveobuhvatan i precizan odgovor teško dati u ovom trenutku. Svjesni naših odnosa i prilika, te materijalnih mogućnosti, vjerujem da institucije razmatraju ovo pitanje u širem kontekstu te da će imati adekvatan stav spram svih aspekata, sukladno svojim nadležnostima i da će odgovoriti na sve ono što ovakvo pitanje zahtjeva, od humanog odnosa prema ljudima do svih drugih izazova koji se mogu pojaviti u zemlji i u odnosima s drugim zemljama."

Ima li nova europska agenda, u kojoj je naglasak na ekonomskim i socijalnim reformama, izgleda za uspjeh i pokretanje pozitivnih procesa u BiH?
"Europska, zapravo sad nakon njezina prihvaćanja u institucijama BiH, naša agenda je dokument na čijoj realizaciji moramo raditi. I naša spremnost za to je neupitna. No, svjesna sam da je to težak posao koji će nailaziti na otpore onih koji u postojećim odnosima vrlo dobro ostvaruju svoje sebične interese, dok narod i građani trpe negativne posljedice. Međutim, osim toga, moramo imati u vidu i postojeći ustavno-pravni okvir u BiH, državnu strukturu, podijeljene mjerodavnosti itd., što će objektivno stvarati prepreke za učinkovitije provedbe reformi."

Je li pogrešno, po vašem mišljenju, u drugi plan gurnuti ustavne i strukturne reforme, promjene Izbornog zakona i vidite li prostora da se ova pitanja nametnu u političkom životu u BiH?
"Da, svakako. Prioritet u BiH je ustavna reforma i promjene izbornoga zakonodavstva. Zagovaram istodobni rad i na provedi ustavnih promjena koje će omogućiti, između ostaloga, i promjenu izbornoga zakonodavstva. Imamo utemeljenu i Interresornu radnu skupinu koja ima zadaću raditi na izmjenama Izbornoga zakona. Mislim kako je svima jasno da je sadašnji ustavno-pravni okvir u mnogo čemu kočnica za napredak i razvoj države i općega stanja u BiH. Samo što neki to neće javno priznati zbog želje da se postojeće stanje produži, a u kojem se dobro "snalaze"."

Desetke je optužnica Tužiteljstvo BiH podiglo za pripadnike i časnike HVO-a koristeći političke kvalifikacije zajedničkog zločinačkog pothvata, stigmatizirajući HVO i ulogu Hrvata u posljednjem ratu. Kako na to gledate?

"Politizacija u sudstvu je pogubna za sudstvo i za one koji su predmet politizacije. Ako imamo selektivnost u procesuiranju ratnih zločina, ako se u optužnicama koriste političke kvalifikacije, ako se uvode nova kaznena djela nedefinirana zakonom, ako se cijele legitimne i legalne vojne formacije kao što je Hrvatsko vijeće obrane i upravna organizacija Hrvatska Republika Herceg Bosna navode kao ilegalne i neprijateljske, onda je više nego jasno da se radi o političkim procesima. A takvih su već deseci. Funkcija procesuiranja ratnih zločina je kažnjavanje zločinaca i pravda prema žrtvama. No, neki imaju namjeru preko selektivnoga procesuiranja zločina i njihove politizacije revidirati zbivanja iz ratnog razdoblja radi svojim političkih ciljeva. Tome se moramo energično suprotstaviti."

Zoran Krešić [ Večernji list ]

Glas naroda

Ti si vlast u koaliciji sa Bakirom i Dodigom zaustavite to kad ste uzeli za pravo da ste vi predstavnici Hrvatskog naroda i vratite dostojanstvo hvo braniteljima.

Bando jedna, najviše ste vi protjerali hrvatskih branitelja, pa tek onda politički procesi. Ne samo da ste ih protjerali, već ste izčupali dušu narodu na ovom prostoru i još je čupate, jer se ništa ne mijenja.

Kojim referendumom i kad je odrzan stvorena ta takozvana ercegbosna ili je stvorena skupom pet sest samozvanih od udbe odabranih hrvatina u grudama dok su legalno izabrani zastupnici hrvatskog naroda na prvim visestranackim izborima u sarajevu cinili i radili sve na medunarodnom priznanju Bosne i Hercegovone kaodrzave ovi u grudama prave paradrzavu i cine sve da BiH raskomadaju i da zapadnu granicu srbije dovedu na puskomet do zagreba. Stvaranjem herceg bosne svi hrvati koji su na prvim vise stranackim izborima sklonjeni a vlast prezimaju oni hrvati koji su na prvim visestranackim izborima bili nositelji lista reformista komunista ujdojevaca i tako je i danas herceg bosna jajvece zlo je napravila hrvatima tu cijenu i dan danas placamo ta politika je radila i rafi na programu stvaranja velike srbije.dragi moj hrvatski narode zar vam nije jasno u svakoj podjeljenoj Bosni Hercegovini zapadna granica srbije dolazi na puskomet od Zagreba pa vas pitam dali je to Hrvatski nacijonalni interes ili nije.zar nije zalosno dajedan o.p.o.v kao sto je jadranko prlic bude suden kao recimo hrvatski nacionalista ili ti ga zastitnik hrvatski nacijonalni interesa a znamo svi koja o.p.ina i njegovo drustvo .srbi su za republilu srpsku imali referendum kad su iz BiH parlamenta otisli u sumu a unda mate boban ode u sumu potrazit radovana karadica i on mu dade naputak kako da stvori hrvacku republjik hercegbosnu pa se kobajagi borjana danas iscudava kakve kvalifikacije se iznose na tu paradrzavicui kakve optuzbe.gospodo borjana velika nesreca bi bila da nema takvih kvalifikacija i optuzbii konacno treba skinit svu ljagu sa hrvatskog naroda sto je stavise takvi izrodi hrvatskog naroda na svoj narod.laku vam noc

pa moj dragane sta se ovo dogadza da ovi istovremeno oce i herceg bosnu i bosnu i hercegovinu pobise se da se sarajeva docepaju

Ercegbosna im je mantra oli ti ga prica kako rece da se sarajeva docepaju jerbo ti ga samo u sarajevu ima para za njihove apetite a oni su kobajagi drzavnici a posto te paradrzavice nema danas im odgovara prava medunarodno priznata drzava to su ti tako ljudi nemogu brez drzavica i paradrzavica jerbo su oni rodeni drzavnici ili ti ga drzavnici sa sva vremena nisu oni krivi sto se sustavi minjaju oni ti ga uvik moraju imat drzavu jerbo u ratu nisu mogli u sarajevo pa je pravili u grudama a oni na palama a mi hrvatici koji smo ostali u sarajevu postasmo Alijini hrvati jerbo smo se borili za samostalnu i suverenu Bih a to proglasise muslanskom drzavom i sva hrvatska mjestakoka su stoljecima bila hrvatska posta srpska ili mudlimanska jerbo je jedino zapadna hercegovina naseljena pravim hrvatima a sve drugo su samo bosanski katolici
Vidis prijatelju moj kako ova borjana posta vrlo sikirljiva pa me stra za njezino zdravlje ako se bude i dalje vako zalagalla za rvacke nacijonalne interese ako se rszboli ko ce je lijecit hlivno mostar sarajevo zagreb ili neka druga evropska metropola a ko ce to placat etceg bosna oli ti ga bosna i hercegovina

ajme meni ko me brani?

Protiv HVO-a i Herceg Bosne u BiH se vode politički procesi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari