Županije ne primjenjuju zakon o zdravstvenoj zaštiti

ljubuski.info

Organizacije civilnog društva okupljene oko Zdravstvene mreže BiH pokrenule su niz aktivnosti i paralelne javne kampanje kojima se nastoji utjecati na promjenu politika i praksi koje doprinose neodgovarajućem sustavu zdravstvene zaštite u smislu fizičke dostupnosti zdravstvenih usluga, poštovanja zakona i propisa iz oblasti zdravstva i odnosa zdravstvene administracije prema građanima.

Tako organizacije "Partnerstvo za zdravlje" i Inicijativa civilnih akcija (ICVA) u nekoliko bh. gradova realiziraju kampanju u okviru koje volonteri, obučeni u bijele kute, anketiraju građane o problemima u dostupnosti zdravstvenih usluga, primjeni zakona i odnosu zdravstvene administracije, ali apeliraju i na njih da se i sami uključe u rješavanje tih problema podsjećajući na prava koja su im zakonom zajamčena.

Pod motom "Zdravlje je pravo, a ne privilegij" Inicijativa civilnih akcija apelira na zavode zdravstvenog osiguranja i zdravstvene ustanove na poštujovanje i primjenjivanje zakona prema kojemu svako dijete do 18 godina, osoba starija od 65 godina i trudnice/rodilje do šest mjeseci starosti djeteta, koji nisu zdravstveno osigurani po drugoj osnovi, moraju imati bezuvjetnu besplatnu zdravstvenu zaštitu. Taj segment kampanje zalaže se i za ukidanje prakse i zakonskih rješenja u Federaciji BiH prema kojima otpušteni radnik kojemu poslodavac nije vratio dokumenta na vrijeme gubi pravo na zdravstvenu zaštitu zbog vremenskog roka prijave na zavod.

Direktorica Inicijative civilnih akcija Vesna Vukmanić ukazala je na činjenicu da većina županija ne primjenjuje federalni zakon iz oblasti zdravstvene zaštite i osiguranja te je cilj kampanje motivirati građane da traže svoja prava. Segment kampanje koji Partnerstvo za zdravlje plasira pod motom "Zdravlje za sve" apelira na vlasti da stanovništvu omoguće korištenje zdravstvene usluge u zemljopisno najbližem području.

Ana Buntić Ćavar [ Većernji list ]

Glas naroda

Ljudima treba pojasniti stvari. Županija je po Dejtonu nadležna za zdravstvenu zaštitu, a ne Federacija. Federacija želi kao i obično preoteti tu nadležnost od Županija, a time i novac koji bi se slio u Sarajevo. Spomenuti NGO su plaćeni (od Soroša i takvih) da pomognu u provedbi centralizacije prema Sarajevu. Ne branim Jukića i adezeovce niti njihove rabote, samo sam htio dati okvir gdje se vidi tko je tko u ovoj priči.

Ti si b.u.d.a.l.e.s.i.n.a. Eto samo da ja tebe stavim u okvire pa da se zna.

u posusju kupis markicu djetetu i ono kod zubara u domu zdravlja mora dati 5 km,jel i to za sarajevo

U Zenici markica NEMA - ko na nama muga pare? Naši veliki kradese hrvati!

Županije ne primjenjuju zakon o zdravstvenoj zaštiti
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari