Kome je Agencija za borbu protiv korupcije zadnja rupa na svirali?

ljubuski.info

Nepunih mjesec prije odlaska s pozicije predsjedatelja Vijeća ministara, Vjekoslav Bevanda, aktualni državni ministar financija i trezora, potpisao je odluku kojom je državna vlada u Istočnom Sarajevu kupila poslovni prostor za smještaj dvije institucije BiH - Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i Agencije za nadzor nad tržištem.

Odbili preseljenje

Prostor veličine 407 četvornih metara plaćen je kompaniji "Tea-Kom" iz Prnjavora oko milijun maraka. Državna Agencija za borbu protiv korupcije odbila je preseljenje jer je prostor potpuno neuvjetan, a uz to nema ni uporabnu dozvolu.
Neslužbeno, kompletan prostor bio je u vlasništvu Riste Košarca, strica Staše Košarca, zastupnika SNSD-a u Parlamentu BiH, on ga je prodao kompaniji iz Prnjavora koja se bavi izvođenjem elektroinstalacijskih radova, a ova ga je preprodala Vijeću ministara. Četvorni metar plaćen je ogromnih 2.460 maraka, a inače u Istočnom Sarajevu košta oko 1.500 maraka.

Odlukom Vijeća ministara, državnoj Agenciji za borbu protiv korupcije pripalo je nešto više od 130 metara četvornih što je potpuno nedovoljno sa smještaj više od 30 zaposlenika, smještaj arhive i svega ostalog. Agencija je i dalje smještena u jednom tržnom centru u Istočnom Sarajevu i iz državnog proračuna na ime zakupnine plaća se 25 maraka po metru četvornom. Zanimljivo je da kirija za proslovni prostor Instituta za standardizaciju BiH koji su nalazi odmah pored, košta 11 maraka po metru četvornom.
Kada su Sead Lisak, direktor Agencije za borbu protiv korupcije i njegovi suradnici početkom ožujka ove godine odbili preseljenje i priložili konkretne dokaze da je prostor potpuno neuvjetan, stigla je urgencija bivšeg ministra financija i trezora Nikole Špirića, aktualnog zastupnika SNSD-a u Parlamentu BiH.

Kada se pročita, vidi se da Špirić naređuje Agenciji da u najkraćem roku preseli, ali je to odbijeno.
Prekjučer je povodom ovog slučaja zasjedala Komisija Parlamenta BiH za izbor i praćenje rada Agencije za borbu protiv korupcije čiji je predsjedatelj Aleksandra Pandurević. Zamjenik predsjedatelja je Bariša Čolak, a članovi su Halid Genjac, Darko Babalj, Borjana Krišto, Milenka Obad i Hanka Vajzović.

Blokiran rad

Na sjednici je bilo burno i na kraju je zaključeno da se od Vijeća ministara zatraži da definitivno stavi van snage odluku o dodjeli poslovnog prostora u Istočnom Sarajevu, da konačno riješi cijeli problem i da se pokrene pojedinačna odgovornost zbog propusta u kupovini poslovnog prostora.
Također je od oba doma Parlamenta BiH zatraženo da razmotre slučaj.

Komisija je optužila Službu za zajedničke poslove institucija BiH i njenog direktora Dragana Brkovića da opstruira rješavanje problema. Brković je sa svoje strane i prekjučer odbio optužbe i insistirao da se Agencija preseli u taj prostor naglašavajući da do toga mora doći pa "makar samo tri čovjeka preselila, a ostalo ćemo kasnije rješavati". To je razbjesnilo Pandurević, Genjca i Babalja.
"Državni novac se troši i samo se gleda da se udovolji prodavcu. Netko će zasigurno morati odgovarati zbog svega ovoga" - stav je Genjca i Babalja.
"Ovdje je riječ o lakrdiji. Europska unija i Europska komisija posebnu pažnju posvećuju Agenciji za borbu protiv korupcije. Ne treba zaboraviti da su tek s osnivanjem te Agencije, građanima naše zemlje ukinute vize" - kazala je Pandurević i podvukla:
"Sve što se događa s kupovinom i dodjelom poslovnih prostora posljedica je osobnih interesa pojedinaca, nepotizma i korupcije".

Aleksandra Pandurević je najavila da će, ukoliko slučaj pod hitno ne bude riješen, podnijeti žalbu Europskoj komisiji.

Vijeće ministara je u svibnju usvojilo Strategiju borbe protiv korupcije za period do 2019. godine. U srpnju je usvojilo novi pravilnik o unutarnjoj organizaciji Agencije čime je osigurano da u sklopu Agencije počne raditi Komisija za odlučivanje o sukobu interesa što podrazumijeva i preuzimanje sedam uposlenika iz Središnjeg izbornog povjerenstva. Međutim, zbog nepostojanja osnovnih uvjeta za rad, djelovanje Agencije je potpuno blokirano.

M. Osmović [ Dnevni list ]

Glas naroda

Živjelo neovisno novinarstvo!

Kome je Agencija za borbu protiv korupcije zadnja rupa na svirali?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari