Štrajk podržalo preko 70% prosvjetnih djelatnika

tabla

Nešto više od 70% prosvjetnih djelatnika zaposlenih u školama ZHŽ-a jučer je neodržavanjem prvog sata nastave u obje smjene iskazalo nezadovoljstvo.

Prema podacima iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ-a, u srednjim strukovnim školama u Ljubuškom i Posušju štrajk je podržalo tek oko 10% djelatnika, u Osnovnoj školi u Sovićima 20%, a u Rakitnu oko 25% djelatnika. Prema riječima predsjednice Neovisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama te županije Vesne Ćorluke, razlozi za štrajk su kršenje važećeg Kolektivnog ugovora, neujednačeni kriteriji prilikom raspodjele sati i nadopune normi učiteljima, nezadovoljstvo organizacijom nastavnog procesa u osnovnim školama, nepripremljen početak nove školske godine i kašnjenje rodiljskih naknada devet i više mjeseci zaposlenim majkama.

Ministrica obrazovanja ZHŽ-a Ružica Mikulić kaže kako mali dio razloga koje Sindikat navodi kao nezadovoljstvo smatra opravdanim, međutim većina razloga nije opravdana ako se uzme u obzir cjelokupna situacija u ovoj županiji, ali i cijeloj BiH. Naime, prosvjetni djelatnici u ovoj županiji iskazuju nezadovoljstvo Vladom koja im prvi put redovito uplaćuje doprinose uz plaće. Također, tijekom protekla tri mjeseca izmirena su sva dugovanja za honorarce i vanjske suradnike, isplaćene su dvije trećine jednokratne pomoći u slučaju smrti i bolesti, sve jubilarne naknade, kao i otpremnine djelatnika koji ispunjavaju uvjete za mirovinu.
"Regres nije isplaćen, ali im ni u jednom trenutku nije rečeno da neće biti, sve pretpostavke idu u smjeru da će se do kraja godine i taj dio realizirati. Svi mi imamo dobru volju, posebno ministar financija ZHŽ-a Toni Kraljević koji je sve to radio i radi u nezavidnim uvjetima. Postavio se maksimalno korektno prema prosvjetnim djelatnicima, ali i ostalim korisnicima proračuna", kaže Mikulić.

Kada je riječ o kriterijima prilikom raspodjele sati, Mikulić kaže kako se zajedno s ravnateljima škola mjesec i pol dana radilo na tome.
"Trudili smo se biti maksimalno korektni i osigurati da svi djelatnici imaju punu normu, kako im ne bismo morali smanjivati plaće zbog nepune norme, moguće je da je negdje došlo do tehničke pogreške, ali ona nije bila namjerna", ističe Mikulić.

Zanimljivo je da Sindikat sada ima zamjerke i na početak nastave za prvašiće u rujnu, iako su prije donošenja ove odluke resornog ministarstva bili upoznati a načinom i planom rada.
"Na razini županije imamo 13 kombinacija od 3 odjeljenja gdje ukupan broj djece u učionici ne premašuje broj 12. Budući da nema dovoljno djece, jedino što smo mogli napraviti su te kombinacije gdje smo rasporedili po tri odjeljenja u jednu i dva odjeljenja u drugu učionicu", kaže Mikulić dodavši kako ni u jednoj kombinaciji gdje su tri odjeljenja nisu prvašići.

Marija Medić Bošnjak [ Večernji list ]

Glas naroda

svi se oni bahato ponašaju neka štrajkaju,svakako će nadoknaditi nastavu, neka vide kako je i u ljeto raditi, kako je nama po bauštelama za duplo manje para.Djeci je svejedno i tako neće nigdje ići.

U štrajku je bilo 100% nastavnika,a ministrica laže da prvi razred nije u kombinaciji.DA MI JE ZNATI KAKO BI ONA RADILA U ISTO VRIJEME S PRVIM,DRUGIM I TREĆIM RAZREDOM.Regres je trebao biti u kolovozu jer je to za godišnji odmor,a ne nekad tamo kad dignu kredit.

Ma dajte, ministarstvo iznijelo podatke o postotku, kako objektivno i nepristrano. Zapitajte se što nema ostalih sindikata, sve beskičmenjaci a posebno sindikat policije

Štrajk podržalo preko 70% prosvjetnih djelatnika
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari