Obiteljskog nasilja ima u znatnoj mjeri, ali se o njemu šuti

ljubuski.info

MUP ZHŽ, uz potporu Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci ministarstva pravosuđa SAD-a (ICITAP-a), proveo je u Ljubuškom javnu informativnu kampanju pod nazivom "Stop nasilju u obitelji".

Na Trgu domovinske zahvalnosti dijeljeni su promidžbeni leci i provođena je anonimna anketa u kojoj su građani odgovarali na pet pitanja vezanih za njihove spoznaje i mišljenje o obiteljskom nasilju, kao i postupanje u slučajevima kada se ono dogodi. Građanima se na jednostavan način objašnjavalo što policija poduzima kada se nasilje prijavi telefonom. Policajci dolaze na mjesto događaja kako bi utvrdili stanje i zaštitili žrtvu od nasilja, odvajaju je od nasilnika, a ako je pretrpjela tjelesno, seksualno ili psihičko nasilje, pruža joj se odgovarajuća medicinska pomoć i psihičko savjetovanje. U suradnji sa službama socijalne skrbi, ako to žrtva želi, osigurava joj se smještaj u sigurnoj kući. Nakon zbrinjavanja, posebno obučeni policijski službenici obavljaju razgovor, a protiv počinitelja poduzima se i provodi kazneni postupak.

"Od 2003. nasilje u obitelji se tretira kao zasebno kazneno djelo. Ovim želimo senzibilizirati javnost na problematiku nasilja u obitelji, uputiti jasnu i nedvosmislenu poruku da je to problem cijele društvene zajednice, a ne samo one obitelji u kojoj se ono događa", kaže Damir Čutura, glasnogovornik Uprave policije MUP-a ZHŽ.

Građani Ljubuškoga nedvosmisleno ističu da, nažalost, obiteljskog nasilja ima u znatnoj mjeri, da se ono prikriva i da se društvo treba time pozabaviti.
"To je problem svih nas koji šutimo i cijelog društvenog sustava. Oni koji su izloženi nasilju najčešće šute, a gdje smo mi koji to vidimo", kaže učiteljica Marija Mijoč.

U ZHŽ-u nasilje se može prijaviti na besplatni broj 122 te na telefone: 660800 (PU Grude), 835801 (PU Ljubuški), 685300 (PU Posušje) i 716601 (PU Široki Brijeg).

Ivan Kaleb [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari